2 minuten

Wat is een sitemap?

Grote websites bestaan uit tientallen, soms honderden pagina’s. Dat maakt ze voor crawlers van zoekmachines zoals Google nog wel eens lastig te doorzoeken. Een handig hulpmiddel hierbij is een sitemap. Dit bestandje is een soort inhoudsopgave van de website, met daarin tekstlinks naar alle pagina’s. Zo ziet de zoekmachine exact welke pagina’s er bij komen en verloopt de indexatie sneller.

Wat is een sitemap

Hoe onmisbaar is een sitemap voor mij?

Als plattegrond van een website is een sitemap voor zoekmachines zoals Bing en Google bijzonder handig. Maar wat heb jij er nu eigenlijk zelf aan? Dat is simpel: jij hebt er belang bij dat zoekmachines jouw site volledig indexeren. Lukt dit niet, dan zijn sommige van jouw pagina’s niet terug te vinden in de zoekresultaten. Dat kost je in potentie een hoop bezoekers.

Ook de snelheid van indexatie speelt in dit opzicht een rol. Als de zoekmachine bepaalde pagina’s in eerste instantie over het hoofd ziet, duurt het langer voordat ze in een later stadium alsnog worden geïndexeerd. Gebeurt dit bij meerdere pagina’s, dan krijgt Google een steeds minder goed inzicht in de structuur van je website. Een sitemap is daarom eigenlijk een must have.

Hoe maak je een sitemap in WordPress?

Sitemaps zijn er in verschillende varianten en het bekendst zijn HTML- en XML-sitemaps. De HTML-versie is voornamelijk bedoeld als inhoudsopgave voor bezoekers, terwijl de XML-versie in een voor zoekmachines leesbare bestandsindeling is gemaakt. Een XML-sitemap bevat voor elke pagina metadata zoals het aantal versies, de laatst aangebrachte wijziging en de positie van de pagina in de sitestructuur.

In dit artikel richten we ons vanuit het oogpunt van SEO met name op XML-sitemaps. Die zijn eenvoudig te maken als je beschikt over een WordPress site. Een plugin als Google Sitemap Generator wordt door miljoenen mensen over de hele wereld gebruikt om automatisch een sitemap te genereren. Ook de bekende Yoast SEO plugin biedt de mogelijkheid om met één muisklik een XML-versie te activeren.

Voorbeeld van een website sitemap

Heb je succesvol een sitemap aangemaakt voor je website? Dan is het zaak om dit aan Google te laten weten. Maak bijvoorbeeld gebruik van je robots.txt-bestand om een vermelding te plaatsen. Of ga naar Google Search Console om het XML-bestand daar rechtstreeks aan te bieden. Je hebt hier zelfs de mogelijkheid om verschillende sitemaps op te slaan.

Nu je eenmaal weet wat een sitemap is, rest alleen nog de vraag hoe deze er in de praktijk uitziet. Hier zie je een voorbeeld van de XML-sitemap van de Webton site, die automatisch is gegenereerd door de eerdere genoemde plugin Yoast SEO.

We hopen dat je na het lezen van dit artikel begrijpt wat een sitemap is en hoe je deze op je website toepast. Heb je desondanks nog vragen? Aarzel niet en stel ze aan een van onze specialisten. Wij zijn bereikbaar via 074 – 3030400 of via info@webton.nl.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel