5 minuten

Backlinks checker (gratis)

Heb jij al eens gehoord van een backlinks checker? Dit is een onmisbare tool op het gebied van linkbuilding. Deze tool wordt veel gebruikt als je probeert om met je website hoog in Google te ranken. Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat dit nog niet zo gemakkelijk is. De concurrentie is fors en dus is het zaak om aan de zoekmachine duidelijk te maken dat jouw site toch echt de voorkeur geniet boven concurrerende sites.

Een uitstekende manier om dit te doen is met backlinks: links op externe websites die bezoekers naar jouw site verwijzen. Hoe meer van deze links er op internet te vinden zijn (deze backlinks zijn ook te kopen), hoe meer Google beseft dat jouw site voor veel mensen een relevante bron van informatie is. Het aantal links dat naar jouw website verwijst, controleer je met een backlink checker.

Check hier gratis je backlinks

Backlinks bepalen voor bijna 50% de positie van je website in de zoekresultaten. Het is daarom belangrijk om goed in de gaten te houden welke backlinks naar jouw domein linken. Hoe sterker je linkprofiel groeit, hoe meer autoriteit je site in de ogen van Google heeft. Het is tegelijkertijd belangrijk dat de groei niet té snel verloopt, want dan vermoedt de zoekmachine dat er manipulatie in het spel is.

Een backlinks checker is de ideale manier om de ontwikkeling van je linkprofiel nauwgezet te volgen. Met behulp van deze tool zie je exact welke domeinen naar jouw site linken en hoeveel externe links je in totaal hebt opgebouwd. Ook kun je op deze manier achterhalen of je backlinks hebt op websites van lage kwaliteit. Dit is belangrijk, want deze doen de ranking van je website meer kwaad dan goed.

Een backlinks checker kun je ook inzetten om te controleren of jouw linkprofiel zogenaamde toxic backlinks bevat. Dit zijn links die je linkprofiel verzwakken en die de positie van je website in Google daarmee verlagen. Dit heeft weer een negatieve invloed op je bezoekersaantallen, leadgeneratie en omzet. Kortom: toxic links wil je ten koste van alles mijden.

Een backlink is toxic zodra hij een negatieve invloed heeft op de vindbaarheid van je website in de zoekresultaten. Dit zijn enkele kenmerken waarmee toxic links zich onderscheiden:

 • Ze zijn afkomstig van pagina’s met duplicate content
 • Je krijgt links van pagina’s met thin content
 • Ze zijn afkomstig van sites met een lage autoriteit
 • Je ziet opvallend vaak dezelfde anchor tekst

Afkomstig van pagina’s met duplicate content

Het creëren van een sterk linkprofiel vergt veel kennis en vele uren werk. Kies je echter voor de gemakkelijke oplossing en plaats je op allerlei gratis websites exact dezelfde content met daarin een link naar je website? Dan ziet Google dat je het algoritme van de zoekmachine op doorzichtige wijze probeert te manipuleren. Lees hier een artikel over blunders op het gebied van linkbuilding.

Het gevolg: een penalty voor je site en een fikse daling in de zoekresultaten. Links in duplicate content moet je daarom altijd voorkomen. Toch kan het gebeuren dat andere websites met daarop duplicate content zonder jouw medeweten naar je website verwijzen. Alleen daarom al is het verstandig om hierop periodiek te controleren met een goede backlinks checker.

Duplicate content toxic backlinks

Afkomstig van pagina’s met thin content

Hiervoor geldt hetzelfde als links op pagina’s met duplicate content. Ziet Google dat een groot deel van je linkprofiel bestaat uit sites met thin content? Dan rijst het vermoeden van manipulatie. In een organisch opgebouwd linkprofiel heeft het merendeel van de verwijzende websites namelijk content die qua lengte en kwaliteit aan de gemiddelde standaarden voldoet.

Afkomstig van pagina’s met een lage autoriteit

Dit is waarschijnlijk de factor die de grootste invloed heeft op de beoordeling van je linkprofiel door Google. De autoriteit van een website wordt op vele manieren gemeten en dit komt onder meer tot uiting in statistieken als de Trust Ratio. Ook begrippen als Domein Autoriteit en Pagina Autoriteit zijn nauw hieraan verwant.

Kort gezegd komt het erop neer dat Google een website moet zien als een betrouwbare bron van informatie. Liefst is de site in kwestie ook nog een erkende autoriteit in zijn vakgebied. Twijfelt de zoekmachine aan zowel de autoriteit als betrouwbaarheid van een site die links heeft naar jouw website? Dan straalt dit negatief af op jouw site en kun je de links wellicht zelfs als toxic zien.

Opvallend vaak dezelfde anchor tekst

Een organisch linkprofiel bevat veel variatie in de anchor tekst (de zichtbare tekst in een hyperlink) omdat elke gebruiker een link een eigen omschrijving geeft. Webmasters die zelf linkbuilden gebruiken echter vaak dezelfde anchor teksten omdat ze deze proberen te optimaliseren met zoekwoorden. Google detecteert dit en daarom is voorzichtigheid hierbij geboden.

Heb je met een backlink checker toxic links ontdekt in jouw linkprofiel? Dan kun je deze met behulp van de Google Disavow Tool weer verwijderen zoals in de onderstaande video:

Doe jij zelf niet aan manipulatieve vormen van linkbuilding en weet je dan ook zeker dat jouw linkprofiel geen toxic links kan bevatten? Juich dan niet te vroeg, want ook de concurrentie kan bewust links van lage kwaliteit aanleggen naar jouw site. Het omgekeerde kan ook: wie weet heeft je website er wel ijzersterke backlinks bijgekregen zonder dat jij hier vanaf weet.

Dat is waarom het zo belangrijk is om een goede backlinks checker te gebruiken. Zo hou jij altijd maximale controle over je linkprofiel en zie je precies welke links naar jouw website er in de loop van de tijd verdwijnen en verschijnen. Nog niet overtuigd? Hieronder zetten we alle voordelen van een backlinks checker nog eens op een rijtje.

Een backlinks checker laat je onder meer zien:

 • Welke websites hun publiek op jouw website wijzen
 • Wat de kwaliteit van deze websites is (en daarmee van de bijbehorende links)
 • Welke doelgroepen belangstelling tonen in jouw content
 • Wat je kunt verbeteren aan bepaalde links (als je daar zelf invloed op hebt)
 • Of je website het risico loopt op een Google-penalty
 • Of er online negatief over je bedrijf wordt gepraat (niet elke link is vanuit een positieve insteek)
 • Op welke punten jij de balans in je linkprofiel kunt verbeteren
 • Of jouw linkprofiel een toppositie in Google in de weg staat

Google search consoleEen goede backlinks checker is tegenwoordig niet zo moeilijk te vinden. Er zijn talloze gratis backlink checkers waarmee je prima resultaten kunt bereiken. Een goed voorbeeld is Google’s welbekende Search Console, die je in één oogopslag laat zien welke links zoal naar je website verwijzen. Helaas laat deze tool niet het volledige linkprofiel zien.

AhrefsEen prima alternatief is het betaalde Ahrefs, een professionele backlink checker die door veel SEO-specialisten wordt gebruikt. Voor veeleisende gebruikers is de tool zijn geld meer dan waard, want werkelijk alle statistieken met betrekking tot backlinks zijn volledig inzichtelijk. Zo ontstaat al snel een goed beeld van de links die wel of niet een positieve invloed hebben op de ranking van je site.

Majestic logo newEen andere zeer populaire backlink checker is het gerenommeerde Majestic. De Backlink History Checker in deze software toont weliswaar een minder uitgebreid linkprofiel dan alternatieven zoals Ahrefs, maar bevat hiernaast diverse andere SEO site check tools om de ranking van je site in Google tot in detail te begrijpen.

Altijd beter dan het zelf gebruiken van een backlinks checker, is echter het inhuren van een linkbuilding specialist zoals Webton. Wij gebruiken een brede selectie van de allerbeste software en technieken om jouw site zo snel mogelijk naar topposities in de zoekmachine te brengen. Besteed het linkbuilden met een gerust hart uit aan Webton.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

137 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel