15-04-2018

Hoe bepaal ik de kwaliteit van mijn backlinks?

Dit artikel is voornamelijk bedoeld voor link builders die zich fulltime bezighouden met het zoeken naar potentiële en betrouwbare sites om links van klanten op te plaatsen.

In een tijd waarin links gemakkelijk schade kunnen toebrengen aan je site, is het heel belangrijk dat de links die je opbouwt van de hoogste kwaliteit zijn en zowel nu als in de toekomst geen problemen veroorzaken. In deze post leer jij daarom hoe je Majestic SEO kunt gebruiken om potentiële links (zoals een potentiële gastpost) snel te analyseren en te zien hoe betrouwbaar de website is.

In 2018 is het helaas zo dat zelfs veilige inhoud-based links (zoals bij gastbloggen) worden misbruikt. Als gevolg van de Google Penguin update en buzz op het web, geldt gastbloggen al meerdere jaren als een uitstekende methode om links te bouwen.

Sommige digitale marketeers hebben dit advies wat al te enthousiast opgevolgd, met als gevolg dat gastbloggen nu te veel wordt gebruikt. Er worden momenteel duizenden – zo niet miljoenen – websites specifiek opgezet voor gastbloggen om geld te genereren voor de eigenaren (voor sites die geld vragen voor “administratiekosten”). Wat vroeger bijvoorbeeld directory-aanmeldingen heette, heeft nu het etiket … “gastbloggen”.

Elke maand wordt een enorm aantal guest posts gebouwd voor zowel kleine als grote merken. We weten allemaal dat wanneer misbruik wordt gemaakt van link building, Google heel nauwkeurig toekijkt om te zien wat ertegen kan worden gedaan. Al in 2014 voorspelde ik dat de zoekmachine met een aantal belangrijke veranderingen zou komen om sites van mindere kwaliteit aan te pakken die specifiek zijn opgezet om guest posts te leveren. Die voorspelling is uitgekomen.

Google bestraft linkbuilding van lage kwaliteit

Bij ondernemingen die elke maand honderden links moeten bouwen, kan dit een heleboel stress opleveren. Het kan ertoe leiden dat inhoud wordt geplaatst op sites die er goed uitzien, maar die door de eigenaar in het verleden zijn gebruikt voor “spammy” doeleinden en nu alleen worden gebruikt voor het plaatsen van links. Dit soort sites levert jouw klant geen enkel voordeel op als er een link op wordt geplaatst. En wie te veel van deze links heeft, kan door Google worden beboet.

Een straf vanuit Google is iets dat je ten koste van alles wilt vermijden. Niet alleen krijgt de website van je klant een flinke klap in de zoekresultaten te verwerken, maar ook is het een bijzonder lastig en langdurig proces om hiervan te herstellen. Veel backlinks van lage kwaliteit kunnen ervoor zorgen dat Google een website als spammy beoordeelt. Je moet dan actief bezwaar aantekenen en de kwaliteit van het linkprofiel ingrijpend verbeteren om de zoekgigant zijn mening te laten herzien.

De website van jouw klant kan op het gebied van content nog zo’n hoge kwaliteit leveren; de kwaliteit van inkomende backlinks straalt af op de reputatie van de website in de ogen van Google. Het is daarom belangrijk om niet alleen aandacht te besteden aan het creëren van kwalitatief hoogwaardige content, maar ook om zeer strikte selectiecriteria te hanteren op het gebied van externe linkbuilding. Probeer backlinks vanaf spammy websites daarom te allen tijde te vermijden.

Het goede nieuws is dat je met de Majestic SEO tool snel kunt achterhalen of een site “spammy” is of niet. Door een combinatie van Citation Flow en Trust Flow krijg je een algeheel verhoudingsgetal waarmee je de betrouwbaarheid van een site snel kunt analyseren.

De Trust Ratio van een site bepalen

Voordat ik ga uitleggen hoe je de Trust Ratio van een site bepaalt, moet je eerst precies weten hoe Citation Flow en Trust Flow werken. De terminologie wordt uitgelegd in een artikel over Flow Metrics van Dixon. Maar het belangrijkste dat je moet onthouden is dat Citation Flow link juice is en dat de Trust Flow aangeeft hoe dicht de links liggen bij betrouwbare, gezaghebbende bronnen.

Om de Trust Ratio te krijgen voer je de volgende berekening uit: Trust Flow / Citation Flow = Trust Ratio

De reden waarom de Trust Ratio werkt, is omdat bij een hoge Citation Flow en een lage Trust Flow de gecontroleerde website een heleboel link equity (of “juice”) heeft, maar nauwelijks enige trust van die links. Dit duidt er gewoonlijk op dat de site die links heeft verkregen uit “spammy” gebieden van het web, omdat ze niet dicht in de buurt liggen van gezaghebbende bronnen.

Andersom, als een site veel Trust Flow en lage Citation Flow heeft, betekent dit dat de links die naar die site verwijzen van zeer betrouwbare bronnen afkomstig zijn, d.w.z. een betrouwbare site waarvan je een link wilt hebben.

Hieronder een extreem voorbeeld van een dergelijke situatie: er zijn twee websites, een betrouwbare en een die werd gebouwd voor “spammy” doeleinden.

Een website met een betrouwbaar linkprofiel:

seo majestic goed voorbeeld

Afbeelding 1: Dit is een voorbeeld van een goede verhouding tussen Trust Flow en Citation Flow.

Misschien een wat overdreven voorbeeld, maar het illustreert duidelijk de situatie! Alternet.org is een groot online magazine met een enorme online community en heeft zoals je kunt zien een Trust Flow van 68 en een Citation Flow van 54.

Trust Flow / Citation Flow = Trust Ratio of 68 / 54 = 1,259

Met een Trust Ratio van 1,259 weet je dat deze site links heeft van betrouwbare bronnen en dat het een goede site is om voor jouw klant te benaderen. Uiteraard zouden wij dat ook voor je uit handen kunnen nemen.

Een website met een slecht en onbetrouwbaar linkprofiel

Ten behoeve van dit artikel zeg ik niet welke site ik voor dit voorbeeld heb gebruikt, maar het is een actieve website die regelmatig inhoud accepteert en publiceert.
voorbeeld twee majestic seo

Afbeelding 2: Dit is een voorbeeld van een slechte verhouding tussen Trust Flow en Citation Flow.

Je ziet dat de Trust Flow aanzienlijk lager is dan de Citation Flow. Op basis van dezelfde berekening zie je het verschil in de Trust Ratio.

7 / 35 = 0,2

De Trust Ratio ligt ruim onder 1 en geeft aan dat deze site haar linkprofiel heeft verkregen via “spammy” technieken.

Ik ontdekte deze site door te kijken naar de backlinks van een zwaar beboete site. Het toont aan dat het bezit van een heleboel links van dit soort sites uiteindelijk tot problemen leidt.

Conclusie

Samengevat blijkt dus dat een snelle blik op de Majestic SEO-cijfers echt helpt om te bepalen of een site technisch betrouwbaar is of niet. Een online marketingbureau dat grote aantallen links moet leveren, bespaart daarmee vele uren werk die anders hadden moeten worden besteed aan controles van sites om er zeker van te zijn dat de links die worden gebouwd van de hoogste kwaliteit zijn.

Mijn persoonlijke aanbeveling: gebruik om het proces nog verder te versnellen de Majestic SEO Chrome plugin om de cijfers te controleren terwijl je de site bekijkt.

Deze controle biedt alleen een snel overzicht en geldt niet altijd voor elke site. Er bestaan vele perfect betrouwbare sites met een Trust Flow die lager is dan de Citation Flow. Alles wat je nodig hebt bij het gebruik van deze tool is een beetje gezond verstand. Overigens is het zo dat sites met een Citation Flow van 35 en een Trust Flow van 7 bijna altijd van slechte kwaliteit zijn.

Je kunt ook nog andere dingen doen om het proces nauwkeuriger te maken, zoals Anchor Text Ratios gebruiken en kijken naar de Trust Ratios van complete niches. Maar dat bespreek ik in een volgend artikel, dus neem regelmatig even een kijkje in onze nieuwscategorie. Voor meer informatie of advies over het onderwerp van dit artikel kun je altijd contact met mij opnemen.

ton heerze
Ton Heerze
Directeur Webton BV

NB. Voor meer informatie over zoekmachine marketing klik je hier.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!