08-05-2014

Hoe bepaal ik de kwaliteit van mijn backlinks?

Kwaliteit van backlinks controleren met Majestic Citation Flow en Trust Flow

Dit artikel is voornamelijk bedoeld voor link builders die zich fulltime bezighouden met het zoeken naar potentiële en betrouwbare sites om links van klanten op te plaatsen.

In een tijd waarin links gemakkelijk schade kunnen toebrengen aan uw site is het heel belangrijk dat de links die u opbouwt van de hoogste kwaliteit zijn en zowel nu als in de toekomst geen problemen veroorzaken. In deze post leert u daarom hoe u Majestic SEO kunt gebruiken om potentiële links (zoals een potentiële gastpost) snel te analyseren en te zien hoe betrouwbaar de website is.

In 2014 is het helaas zo dat zelfs veilige inhoud-based links, zoals gastbloggen, worden misbruikt. Als gevolg van de Google Penguin update en buzz op het web geldt gastbloggen nu als de beste methode om links te bouwen. Sommige digitale marketeers hebben dit advies wat al te enthousiast opgevolgd, met als gevolg dat gastbloggen nu te veel wordt gebruikt. Er worden momenteel duizenden, zo niet miljoenen, websites specifiek opgezet voor gastbloggen om geld te genereren voor de eigenaren; (voor sites die geld vragen voor “administratiekosten”). Wat vroeger bijvoorbeeld directory-aanmeldingen heette, heeft nu het etiket … “gastbloggen”.

Elke maand wordt een enorm aantal guest posts gebouwd voor zowel kleine als grote merken. We weten allemaal dat wanneer misbruik wordt gemaakt van link building, Google heel nauwkeurig toekijkt om te zien wat er tegen kan worden gedaan. Ik ben er vast van overtuigd dat ze dit jaar met een aantal belangrijke veranderingen komen om sites van mindere kwaliteit aan te pakken, die specifiek zijn opgezet om guest posts te leveren.

Bij ondernemingen die elke maand honderden links moeten bouwen kan dit een heleboel stress opleveren. Het kan ertoe leiden dat inhoud wordt geplaatst op sites die er goed uitzien, maar die door de eigenaar in het verleden zijn gebruikt voor “spammy” doeleinden en nu alleen worden gebruikt voor het plaatsen van links. Dit soort sites levert uw klant geen enkel voordeel op als er een link op wordt geplaatst. En wie te veel van deze links heeft kan door Google worden beboet.

Het goede nieuws is dat u met de Majestic SEO tool snel kunt achterhalen of een site “spammy” is of niet. Door een combinatie van Citation Flow en Trust Flow krijgt u een algeheel verhoudingsgetal waarmee u de betrouwbaarheid van een site snel kunt analyseren.

De Trust Ratio van een site bepalen

Voordat ik ga uitleggen hoe u de Trust Ratio van een site bepaalt, moet u eerst precies weten hoe Citation Flow en Trust Flow werken. De terminologie wordt uitgelegd in een artikel over Flow Metrics van Dixon. Maar het belangrijkste dat u moet onthouden is dat Citation Flow link juice is en dat de Trust Flow aangeeft hoe dicht de links liggen bij betrouwbare, gezaghebbende bronnen.

Om de Trust Ratio te krijgen voert u de volgende berekening uit: Trust Flow / Citation Flow = Trust Ratio

De reden waarom de Trust Ratio werkt is omdat bij een hoge Citation Flow en een lage Trust Flow de gecontroleerde website een heleboel link equity (of “juice”) heeft, maar nauwelijks enige trust van die links. Dit duidt er gewoonlijk op dat de site die links heeft verkregen uit “spammy” gebieden van het web, omdat ze niet dicht in de buurt liggen van gezaghebbende bronnen.

Andersom, als een site veel Trust Flow en lage Citation Flow heeft, betekent dit dat de links die naar die site verwijzen van zeer betrouwbare bronnen afkomstig zijn, d.w.z. een betrouwbare site waarvan u een link wilt hebben.

Hieronder een extreem voorbeeld van een dergelijke situatie: er zijn twee websites, een betrouwbare en een die werd gebouwd voor “spammy” doeleinden.

Een website met een betrouwbaar linkprofiel:

seo majestic goed voorbeeld

Afbeelding 1: Dit is een voorbeeld van een goede verhouding tussen Trust Flow en Citation Flow.

Misschien een wat overdreven voorbeeld, maar het illustreert duidelijk de situatie! Alternet.org is een groot online magazine met een enorme online community en zoals u kunt zien een Trust Flow van 68 en een Citation Flow van 54.

Trust Flow / Citation Flow = Trust Ratio of 68 / 54 = 1,259

Met een Trust Ratio van 1,259 weet u dat deze site links heeft van betrouwbare bronnen en dat het een goede site is om voor uw klant te benaderen. Uiteraard zouden wij dat ook voor u uit handen kunnen nemen.

Een website met een slecht en onbetrouwbaar linkprofiel

Ten behoeve van dit artikel zeg ik niet welke site ik voor dit voorbeeld heb gebruikt, maar het is een actieve website die regelmatig inhoud accepteert en publiceert.
voorbeeld twee majestic seo

Afbeelding 2: Dit is een voorbeeld van een slechte verhouding tussen Trust Flow en Citation Flow.

U ziet dat de Trust Flow aanzienlijk lager is dan de Citation Flow. Op basis van dezelfde berekening ziet u het verschil in de Trust Ratio.

7 / 35 = 0,2

De Trust Ratio ligt ruim onder 1 en geeft aan dat deze site haar linkprofiel heeft verkregen via “spammy” technieken.

Ik ontdekte deze site door te kijken naar de backlinks van een zwaar beboete site. Het toont aan dat het bezit van een heleboel links van dit soort sites uiteindelijk tot problemen leidt.

Conclusie

Samengevat blijkt dus dat een snelle blik op de Majestic SEO-cijfers echt helpt om te bepalen of een site technisch betrouwbaar is of niet. Een online marketingbureau dat grote aantallen links moet leveren bespaart daarmee vele uren werk die anders hadden moeten worden besteed aan controles van sites om er zeker van te zijn dat de links die worden gebouwd van de hoogste kwaliteit zijn.

Mijn persoonlijke aanbeveling: gebruik om het proces nog te versnellen de Majestic SEO Chrome plugin om de cijfers te controleren terwijl u de site bekijkt.

Deze controle biedt alleen een snel overzicht en geldt niet altijd voor elke site. Er bestaan vele perfect betrouwbare sites met een Trust Flow die lager is dan de Citation Flow. Alles wat u nodig heeft bij het gebruik van deze tool is een beetje gezond verstand. Overigens is het zo dat sites met een Citation Flow van 35 en een Trust Flow van 7 bijna altijd van slechte kwaliteit zijn. U kunt ook nog extra dingen doen om het proces nauwkeuriger te maken, zoals Anchor Text Ratios gebruiken en kijken naar de Trust Ratios van complete niches. Maar dat bespreek ik in een volgend artikel, dus kom regelmatig even terug. Voor meer informatie of advies over het onderwerp van dit artikel kunt u altijd contact met mij opnemen.

ton heerze
Ton Heerze
Directeur Webton BV

NB. Voor meer informatie over zoekmachine marketing klikt u hier.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!