2 minuten

Wat is augmented reality?

Wie het afgelopen jaar in Nederland was, kan het niet zijn ontgaan: de enorme zomerhype die Pokémon Go heet. Dit razend populaire spel voor Android- en iOS-smartphones groeide uit tot een enorme rage onder zowel jong als oud. Bijzonder aan de game was onder meer de gebruikte augmented reality techniek. In dit artikel vertellen wij je wat augmented reality precies is en wat je er de komende jaren van kunt verwachten.

augmented reality

De betekenis van augmented reality

De term augmented reality (afgekort AR) geeft al iets van zijn inhoud prijs als we de vertaling analyseren. Augmented reality betekent letterlijk vertaald immers iets als aangevulde, toegevoegde of verrijkte realiteit. En dat is ook precies wat de technologie doet. AR neemt de realiteit die we met onze zintuigen ervaren als uitgangspunt en verrijkt deze met digitale informatie.

Om onze zintuigen aan te vullen, moet de techniek natuurlijk wel begrijpen wat we precies waarnemen. Hiervoor wordt vaak de camera op een smartphone gebruikt of speciale AR-brillen zoals de Microsoft Hololens. Dit laatste apparaat bevat zelfs nog extra sensoren en een processor, zodat alle informatie over onze bewegingen en de omgeving optimaal kan worden verwerkt.

Een verrijkte werkelijkheid met apps zoals Layar en Pokémon Go

Als de realiteit waarin we ons omgeven eenmaal duidelijk is, vult de AR-technologie deze aan met virtuele informatie. Een goed voorbeeld is Pokémon Go, de spelapplicatie waarmee gebruikers in de echte wereld kunnen zoeken naar virtuele Pokémons. De game gebruikt hiervoor de camera en GPS-functionaliteit die standaard op veel smartphones aanwezig is.

Maar er zijn meer mogelijke toepassingen voor augmented reality. Erg bekend is bijvoorbeeld de app Layar, die digitale informatie over gebouwen en objecten toont op het scherm van je mobiele telefoon. Richt je toestel op een gebouw en je ziet informatie zoals een Wikipedia-pagina of andere relevante informatie. Met één simpele handeling hebben we hierdoor een schat aan informatie altijd binnen handbereik.

Ook in zakelijk opzicht heeft AR een behoorlijk grote potentie. Nu al wordt het steeds vaker door partijen zoals makelaars ingezet om klanten over de streep te trekken. Stel je bijvoorbeeld een stuk lege bouwgrond voor waar de makelaar jouw toekomstige droomwoning op projecteert met behulp van AR. Het bouwproject wordt hierdoor veel concreter en de kans stijgt dat je als klant overstag gaat.

Augmented reality verschilt van virtual reality

Hoewel augmented reality veelvuldig wordt verward met virtual reality (VR), bestaan er belangrijke verschillen tussen beide technologieën. Want daar waar VR draait om een virtuele realiteit die de echte werkelijkheid vervangt, gaat AR juist om een verrijking van die echte werkelijkheid.

Wat beide technieken wel met elkaar delen, is het vermogen om een virtuele laag content aan de gebruiker te presenteren. Volgens trendwatchers zal Pokémon Go zeker niet de laatste augmented reality app zijn met een grote maatschappelijke impact. Natuurlijk houden wij je de komende tijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel