2 minuten

Wat is nu precies een browser?

Een browser is een programma dat het mogelijk maakt om websites op internet te bezoeken. Dat kan via verschillende apparaten, zoals bijvoorbeeld een computer, tablet of mobiele telefoon. Een browser staat ook wel bekend als webbrowser of internetbrowser. De meest gebruikte browsers zijn Google Chrome, Microsoft Edge, Internet Explorer, Safari (Apple), Mozilla Firefox en Opera.

wat is een browser

Wat is een browser adresbalk?

Een browser is speciaal ontwikkeld om webpagina’s op een server zo optimaal mogelijk weer te geven. Ook maakt een webbrowser het een stuk gemakkelijker om meerdere websites achter elkaar te bezoeken. Dit wordt ook wel ‘browsen’ of ‘surfen op het internet’ genoemd. Dit werkt door het webadres van een website in de adresbalk van de browser in te voeren.

Het gebruik van de adresbalk is in sommige gevallen overbodig dankzij handige terug- en vooruit-knoppen. Zo is het heel eenvoudig om met slechts één muisklik een pagina terug of juist vooruit te gaan. Wie meerdere pagina’s tegelijkertijd wil bekijken, kan dit doen door verschillende tabbladen tegelijkertijd te openen. Dit is met name bruikbaar om informatie te vergelijken.

Wat is mijn browser versie?

Een browser beschikt over verschillende functionaliteiten om de surfervaring van gebruikers te verbeteren. Zo onthoudt het programma welke websites al eens eerder zijn bezocht (in de browsegeschiedenis), wat de eventuele logingegevens zijn voor elke website en welke webadressen je in de toekomst vaker wilt bezoeken (via een lijst met favorieten).

Ook bieden sommige internetbrowsers de mogelijkheid om bepaalde functionaliteiten aan te passen. In dat geval hoeft alleen een browser instelling te worden veranderd. Zo kan bijvoorbeeld worden ingesteld met welke pagina de applicatie standaard opstart, welke zoekmachine standaard wordt gebruikt en wat de versie van de webbrowser is die momenteel wordt gebruikt.

Wat zijn de snelste en beste internetbrowsers?

Regelmatig wordt onderzocht wat de snelste webbrowser van het moment is. Hoe sneller een browser namelijk is, hoe beter de ervaring voor gebruikers. Pagina’s laden sneller in, waardoor het bezoeken van websites merkbaar sneller verloopt.

browsers

De snelste internetbrowser is momenteel zonder twijfel Mozilla Firefox. In meerdere tests blijkt dit programma het best te scoren op aspecten als opstarten van de browser zelf en het inladen van pagina’s.

Maar voor een optimale browse-ervaring zijn meer factoren van belang dan snelheid alleen. Als beste browser wordt daarom vaak Google Chrome genoemd. Deze software is zowel op Windows, Mac als Linux computers te gebruiken en doet qua snelheid weinig onder voor Firefox.

Waar Chrome echter in uitblinkt, is in zaken als stabiliteit, ontwerp en functionaliteiten. De instellingen van deze internetbrowser zijn op talloze manieren aan te passen en het programma is uitbreidbaar met uiteenlopende handige extensies.

Browser: wat is de betekenis?

We hopen dat je na het lezen van dit artikel antwoord hebt gekregen op de vraag wat een browser is. De algehele betekenis is je ongetwijfeld duidelijk, maar zit je desondanks nog met aanvullende vragen? Schroom dan niet contact met ons op te nemen Onze internetspecialisten helpen je graag verder!

Bas Steggink

Over de auteur

Bas Steggink
Google Ads specialist

Online advertenties maken met een sterke boodschap voor jouw unieke doelgroep is waar ik me dagelijks mee bezighoud. Dit gekoppeld met een persoonlijke aanpak, mijn analytische vermogen en de juiste kennis van alle Google Ads richtlijnen gaan we gezamenlijk voor de volle winst!

6 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel