2 minuten

Wat is een applicatie?

Applicatie: het is een term die je tegenwoordig vaak voorbij ziet komen. Bijvoorbeeld bij het browsen, downloaden of installeren van nieuwe software. Maar wat is applicatie nu eigenlijk en wat zijn de dingen die je er echt over moet weten? In dit artikel vertellen we je alles over de betekenis en noemen we een aantal concrete voorbeelden.

wat is een applicatie

Wat betekent applicatie? Een synoniem

Letterlijk vertaald betekent applicatie ‘toepassing’, maar dan in de context van computer software. Een goed synoniem voor de term applicatie is dan ook ‘computerprogramma’. Het gaat om software die op de voorgrond draait en bedoeld is om specifieke taken uit te voeren voor de eindgebruiker.

Dit is een belangrijk verschil met een hulpprogramma, dat op de achtergrond werkzaamheden verricht zoals onderhoud en andere algemene taken. Ook is een applicatie niet hetzelfde als een besturingssysteem zoals Windows, dat noodzakelijk is om een computer überhaupt te kunnen gebruiken.

Veel mensen vragen zich echter af waar een besturingssysteem ophoudt en waar de applicatie begint. De bekende browser Internet Explorer werd bijvoorbeeld standaard door Microsoft bij Windows geleverd. Was deze software nu onderdeel van het besturingssysteem of een op zichzelf staande applicatie? Hier werd een complete rechtszaak over gevoerd! De grens is soms dan ook enigszins diffuus.

Mobiele applicaties

Hoewel applicatiesoftware een computerprogramma is, verschijnen computers tegenwoordig in steeds meer varianten. Naast de traditionele desktop computer zijn er ook apparaten als laptops, tablets, netbooks, smartphones en smartwatches. Deze bevatten zoveel rekenkracht, dat het computers in het klein zijn. Dat blijkt ook, want op al dit soort apparaten draaien applicaties.

Met name op mobiele telefoons wordt de naam van zo’n applicatie veelal afgekort tot ‘app’. Apps zijn niet meer weg te denken van smartphones en daarmee ook niet uit de maatschappij. Voor alles is inmiddels wel een app: van het bedienen van de domotica in je huis tot het registreren van je hardlooprondje. In totaal zijn er miljoenen van dit soort applicaties.

Verreweg de meeste van deze apps draaien op mobiele besturingssystemen zoals Android (van Google) of iOS (van Apple). Ook Microsoft heeft een mobiel besturingssysteem (Windows 10 Mobile), maar dit heeft een uitermate klein marktaandeel. Wie zoveel mogelijk mobiele applicaties wil gebruiken, is dan ook het beste af met een iPhone of een toestel dat op Android draait.

Applicatiesoftware downloaden

Of je nu een applicatie voor op je computer of telefoon nodig hebt; applicatiesoftware kun je overal downloaden. Voor vrijwel alles is wel een gratis applicatie beschikbaar. Wil je zoveel mogelijk functionaliteiten, dan is betaalde software soms noodzakelijk. Zo is Adobe Photoshop voor grafische professionals logischerwijs een betere keuze dan Paint. Wil je een bepaalde applicatie downloaden? Dan is een simpele zoekopdracht in Google meestal voldoende om de downloadpagina te vinden.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel