7 minuten

Kosten van webdesign

Wat zijn de kosten voor professioneel webdesign?

Wat kost webdesign? Het is de vraag die elke gedreven MKB’er op de lippen brandt. Een moderne website is immers een vereiste om hoger in Google te komen en nieuwe klanten en omzet te genereren.

Maar: dat gaat niet met een verouderde site inclusief gedateerd ontwerp. Je website schreeuwt dan ook om een nieuw virtueel jasje. Maar waar vind je dat? En belangrijker nog: wat kost het?

Het antwoord op deze (en nog vele andere) vragen geven we in dit artikel.

In de handige onderstaande checklist lees je alles wat je moet weten over de kosten voor webdesign en de effecten hiervan op jouw website en omzet.

11x wat je wilt weten over gemiddelde webdesign prijzen

(scroll direct door naar de conclusie voor een samenvatting van alle kosten)

 1. Wat is jouw budget voor webdesign?
 2. Hoeveel bedragen de gemiddelde prijzen voor webdesign?
 3. Wat kost een professioneel WordPress webdesign?
 4. Zelf een website maken: goedkoop of duurkoop?
 5. Hoe kies ik het beste standaardpakket of thema voor mijn website?
 6. Wat kost een op maat gemaakte website?
 7. Hoe bereken ik de kosten voor het laten bouwen van een website?
 8. Wat kost het online zetten van een website?
 9. Hoeveel bedragen de jaarlijkse kosten voor het onderhoud van een website?
 10. Wat zijn overige kosten voor website beheer?
 11. Conclusie: wat zijn de gemiddelde webdesign kosten?

Wat is jouw budget voor webdesign?

Websites zijn er in vele soorten en maten. Ook de prijzen voor webdesign en webdesigners lopen daarom sterk uiteen.

De complexe website van een grote webwinkelier kost logischerwijs meer dan de één-pagina-site van de groenteboer om de hoek. Net zoals een student lagere tarieven rekent voor het maken van een website dan een professioneel webdesign bureau.

Eén ding is in elk geval zeker: hoe hoger je budget, hoe uitgebreider de mogelijkheden zijn.

Bij Webton bouwen we websites voor met name kleine en middelgrote bedrijven (het MKB). Dat betekent dat je als ondernemer met een klein tot middelgroot budget al verzekerd kunt zijn van een professionele website die voldoet aan alle eisen van de moderne tijd.

Wat is jouw budget voor webdesign?

Wat zijn de gemiddelde prijzen voor webdesign?

Wat kost een professionele website je nu? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de expertise van de websitebouwer en de tijd die hij in totaal aan jouw project besteedt.

Dit zijn een aantal factoren die een sterke invloed hebben op de kosten voor professioneel webdesign:

Je kunt je voorstellen dat alle bovengenoemde zaken tijd en kennis vergen om op je website te implementeren.

Zo is een webdesigner langer bezig met het maken van een uniek ontwerp dan wanneer hij een kant-en-klaar thema gebruikt.

Ook komt een webdesign bureau voor terugkerende kosten te staan als het jou ook het onderhoud van je site uit handen neemt. Bij Webton bieden we hiervoor een onderhoudscontact – daarover later meer).

Kortom: een gemiddelde prijs voor webdesign is lastig te bepalen, omdat het afhangt van jouw website en specifieke wensen.

Wat kost een professioneel WordPress webdesign?

Goed om te weten is dat wij bij Webton voor vrijwel al onze websites gebruik maken van het Content Management Systeem WordPress.

Vind je deze prijzen hoog in vergelijking met sommige andere aanbieders in de markt?

Bedenk je dan dat al onze websites volledig maatwerk zijn. Wij maken geen gebruik van kant-en-klare WordPress thema’s en geven jouw website de aandacht die hij verdient.

Hierdoor krijgt je site een uitstraling die exact aansluit op je bedrijfsidentiteit en heeft hij een groot onderscheidend vermogen.

We werken bij Webton met WordPress vanwege de volgende voordelen voor onze klanten:

 • Google-vriendelijk (je site wordt goed gevonden in de zoekmachine)
 • Snel (bezoekers hoeven niet lang te wachten tot pagina’s laden)
 • Gebruiksvriendelijk (je kunt zelf eenvoudig je website beheren)
 • Veilig (zeer regelmatig verschijnen er nieuwe beveiligingsupdates)
 • Flexibel (je kunt er vrijwel elke denkbare bedrijfswebsite mee maken)

Zelf een website maken: goedkoop of duurkoop?

Je weet nu wat het gemiddeld kost om een professionele website voor je bedrijf te laten maken. Maar kun je dit eigenlijk niet gewoon zelf doen? Je kunt jezelf dan immers de kosten voor het webdesign besparen.

In theorie is het mogelijk om zelf een website te maken als je technisch een beetje handig bent aangelegd. Zeker met een systeem als WordPress komt er bij een relatief simpele website weinig programmeerwerk kijken.

Wel moeten we je waarschuwen: het eindresultaat is in 99% van de gevallen niet professioneel. En een website die geen professionele indruk maakt op (potentiële) klanten, kost je meer geld dan dat hij oplevert. Zo ben je uiteindelijk niet goedkoper, maar juist duurder uit.

Hoe kies ik het beste standaardpakket of thema voor mijn website?

Wil je toch zelf je website maken of dit uitbesteden aan een extreem goedkoop bureau? Dan maakt je website waarschijnlijk gebruik van een standaardpakket of kant-en-klaar thema.

Wat in dit opzicht de beste keuze is, hangt af van jouw eigen wensen en doelstellingen. Via Google kun je meer dan genoeg WordPress thema’s vinden en met elkaar vergelijken.

Schrik echter niet als je in een later stadium websites tegenkomt (soms zelfs van concurrenten) die er nagenoeg hetzelfde uitzien als die van jou. Die gebruiken dan hetzelfde thema.

Wat kost een op maat gemaakte website?

We winden er geen doekjes om: een beetje MKB-bedrijf investeert anno 2019 in een op maat gemaakte website. Thema’s of standaardpakketten maken een armoedige indruk op zakenrelaties en doen je niet opvallen in een markt met fikse concurrentie.

Een op maat gemaakt webdesign brengt uiteraard hogere kosten met zich mee dan een panklaar thema. Maar een maatwerk website biedt dan ook veel voordelen:

 • Hij sluit altijd aan op de huisstijl van je organisatie
 • Maatwerk biedt eindeloze mogelijkheden op het gebied van functionaliteit en ontwerp
 • Een maatwerk website bevat alleen benodigde functionaliteiten en heeft daarom een korte laadtijd
 • Een website op maat is makkelijker te optimaliseren voor een goede vindbaarheid in Google

Zijn er ook nadelen? Natuurlijk, de kosten. Die liggen al snel enkele honderden tot duizenden euro’s hoger dan bij een website met een standaard thema.

Maar stel jezelf eens de vraag: wat heb je aan een goedkope website die niets oplevert? Geen positieverbetering in Google, geen nieuwe klanten en geen hogere omzet? Het antwoord is even simpel als teleurstellend: niets.

Beter investeer je daarom in een website op maat. Dat is weliswaar iets duurder, maar deze extra kosten voor webdesign zijn als je het goed aanpakt binnen de kortste keren terugverdiend.

Wat kost het online zetten van een website?

Bij het laten bouwen van een website krijg je te maken met meer kosten dan die voor webdesign alleen. Je hebt bijvoorbeeld ook hosting en een domeinnaam nodig. Bovendien plaatst niet elke websitebouwer alle content voor je op de website.

Zeker bij een site met extreem veel pagina’s kan het zijn dat je veel hiervan zelf moet plaatsen. De exacte werkwijze verschilt per webdesign bureau en situatie. Wel is het duidelijk dat je totale uitgaven doorgaans niet bij de kosten voor het webdesign alleen blijven.

Bij een website bouwer met een full service dienstverlening zitten deze diensten en kosten vaak bij de prijzen voor het webdesign inbegrepen.

Wat zijn de jaarlijkse kosten voor het onderhoud van een website?

Net als een snelle auto vraagt een snelle en moderne website om geregeld onderhoud. Niet alleen om bestaande functionaliteiten aan te scherpen en te verbeteren, maar ook om cruciale beveiligingsupdates door te voeren die jouw website (en klanten!) beschermen tegen hacks door derden.

Zeker websites die gebruik maken van een Content Management Systeem zoals WordPress hebben veel baat bij regelmatige onderhoudswerkzaamheden.

Niet elke websitebouwer biedt een dergelijke service, maar bij Webton bieden we speciaal hiervoor het CMS-servicecontract aan. Dit biedt jou zekerheid in de volgende situaties:

 • Je ontvangt altijd snel antwoord in geval van vragen en problemen
 • We passen kleine zaken op en rondom de website voor je aan (denk aan het toevoegen van actiebuttons, social mediakanalen of digitale nieuwsbriefkoppelingen)
 • Je Content Management Systeem is altijd up-to-date en hierdoor optimaal beveiligd
 • We blijven je website actief monitoren en voeren aan de achterkant op eigen initiatief noodzakelijke verbeteringen door

Voor alle bovengenoemde werkzaamheden brengen we geen extra kosten in rekening als je beschikt over het CMS-servicecontract van Webton. Grote of complexe aanpassingen aan de website zijn hierbij niet standaard inbegrepen.

Wat zijn overige kosten voor website beheer?

Heb je eenmaal een moderne website met een professioneel webdesign? En dat ook nog eens tegen niet al te hoge kosten? Dan begint nu pas het echte werk.

Dit is namelijk het moment dat je aan de slag gaat om je website onder de ogen van je doelgroep te brengen. Je kunt hiervoor verschillende zoekmachine marketing methoden inzetten. Denk bijvoorbeeld aan bewezen effectieve methoden zoals content marketing en linkbuilding.

Ook dit zijn allemaal zaken die horen bij het beheer van je website en die geld kosten. Net als webdesign, kan Webton je ook op deze vlakken volledig ontzorgen. Extra voordeel voor jou: de prijzen voor deze diensten zijn vast en hierdoor weet je altijd waar je aan toe bent.

Conclusie: wat zijn de gemiddelde webdesign kosten bij een offerte?

Wij hopen dat je nu weet welke webdesign kosten je ongeveer kunt verwachten en wat er allemaal komt kijken bij het laten bouwen van een website. We vatten het hieronder nog één keer voor je samen:

 • Als MKB-er heb je een budget nodig (#1) dat overeenkomt met de gemiddelde prijzen voor webdesign (#2
 • Een maatwerk WordPress webdesign biedt veel voordelen (#3), maar brengt meer kosten met zich mee dan wanneer je zelf een website maakt (#4)
 • Toch is het zelf maken van een website geen goed idee, want het eindresultaat is onprofessioneel en heeft weinig onderscheidend vermogen (#5)
 • De kosten voor een op maat gemaakte website zijn in elke situatie anders (#6)
 • Het online zetten van een website met hosting en een domeinnaam kost al snel tussen de 10 euro en 25 euro per maand, tenzij deze kosten bij de prijzen voor het webdesign zitten inbegrepen (#8)
 • Als MKB-er is het verstandig om je website veilig en up-to-date te houden met een CMS servicecontract van Webton (#9)
 • Met andere diensten zoals content marketing en linkbuilding haal je het maximale uit je nieuwe webdesign en verdien je de kosten voor je website ruimschoots terug (#10)
Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel