2 minuten

Wat zijn breadcrumbs?

Een heldere navigatiestructuur is noodzakelijk voor een goede gebruikerservaring op je website. Hierdoor brengen bezoekers meer tijd door op je website en stijgt de kans dat ze nog eens terugkomen. Een eenvoudige manier om de navigatie op je site te verbeteren is het gebruik van breadcrumbs. Hieronder leggen we uit wat breadcrumbs zijn en hoe je ze toepast.

Wat zijn breadcrumbs precies?

Breadcrumbs zijn een soort virtueel kruimelspoor voor de bezoekers van je website. Door het spoor te volgen, kunnen ze in één oogopslag zien waar ze zich in de navigatiestructuur bevinden. Met een enkele muisklik is het mogelijk naar een bovengelegen categorie of de homepage te gaan. Eindeloos zoeken in menu’s is hierdoor niet langer noodzakelijk.

Breadcrumbs worden tegenwoordig op veel sites toegepast en dat is met name bij webwinkels het geval. Dat is niet verrassend, want juist deze websites werken met veel productcategorieën waardoor bezoekers gebaat zijn bij een snelle navigatie. Zie hieronder een voorbeeld van het gebruik van breadcrumbs op de bekende site Bol.com:

bol.com breadcrumb

De voordelen van breadcrumbs voor SEO en navigatie

Het belangrijkste voordeel van breadcrumbs ligt voor de hand: het helpt bezoekers bij navigeren en is daarmee goed voor de gebruiksvriendelijkheid. Neem alleen al het eerder genoemde voorbeeld op Bol.com. Bezoekers die Engelse boeken interessant vinden, hebben waarschijnlijk ook interesse in andere boeken. Daar kunnen ze via de breadcrumbs bovenaan de pagina direct naartoe klikken.

Een ander groot voordeel van breadcrumbs ligt op het gebied van SEO. Ten eerste beloont Google de verbeterde gebruiksvriendelijkheid met een hogere positie in de zoekresultaten. Maar ook de interne links die het gebruik van breadcrumbs oplevert, hebben een positieve invloed op je ranking. Deze verschijnen bovendien in de zoekresultaten, zoals te zien in de afbeelding hieronder:

bol.com engelse boeken

Voeg breadcrumbs toe aan je website met de WordPress Yoast plugin

Wil jij gezien bovenstaande voordelen ook breadcrumbs toevoegen aan je website? Gelukkig hoef je niet zelf op elke pagina handmatig een kruimelspoor aan te brengen. Je kunt je websitebouwer bijvoorbeeld vragen om deze functionaliteit toe te voegen of een programmeur inhuren om dit proces te automatiseren.

Heb je een WordPress website? Dan zijn er meerdere plugins beschikbaar om makkelijk breadcrumbs toe te voegen aan je website. De meest bekende is zonder twijfel Yoast SEO. Deze plugin is ook voor zoekmachine optimalisatie bijna onmisbaar en mag daarom niet ontbreken in jouw arsenaal met WordPress tools.

Meer weten over breadcrumbs op jouw website? Stel je vraag vrijblijvend aan onze specialisten via info@webton.nl of bel naar 074 – 3030400.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel