3 minuten

Wat is Lorem Ipsum?

Heb jij weleens een website in aanbouw gezien? Dan is het je wellicht opgevallen dat de tekstblokken op zo’n site bijna steevast beginnen met de zinsnede ‘Lorem ipsum’. In dit artikel vertellen we je niet alleen hoe dit gebruik in de loop der tijd is ontstaan, maar ook wat de precieze betekenis is van de tekst en waarom we deze bij Webton nauwelijks nog toepassen op websites.

Wat is lorem ipsum

De betekenis van Lorem Ipsum

Zoals je waarschijnlijk al hebt geraden, is Lorem Ipsum eigenlijk niets anders dan een opvultekst – ook wel een dummytekst genoemd. Webdesigners, grafisch ontwerpers en drukkers gebruiken de tekst om alvast een indruk te krijgen van het uiteindelijke uiterlijk van een website, brochure of boek. Als de echte tekst nog niet beschikbaar is, vormt dit een logische oplossing.

De term ‘lorem ipsum’ is afkomstig uit het Latijn en is pas rond 1500 voor het eerst terug te vinden in de geschiedenis. Niet geheel toevallig is dit precies de periode waarin de boekdrukkunst in de toenmalige Lage Landen tot grote bloei kwam. Drukkers kozen er toen voor omdat de letters en de tekenafstand in de tekst heel goed het uiterlijk van een lettertype naar voren laten komen.

Vertaling van Lorem Ipsum naar het Nederlands

Hoewel Lorem Ipsum van oorsprong wordt geassocieerd met het Latijnse idioom, is de term taalkundig niet correct. Sterker nog: de tekst betekent in feite helemaal niets. De twee woorden zijn afkomstig uit een verhaspelde versie van een passage uit de Finibus Bonorum et Malorum van Cicero, waarin hij schrijft:

“Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit…”

De vertaling hiervan is:

“Niemand houdt van pijn, zoekt de pijn op en wil pijn hebben alleen om de pijn zelf…”

Het toeval wil dat een drukker deze tekst in de 16e eeuw gebruikte om een pagina met lettertypevoorbeelden samen te stellen. Sindsdien is de grafische industrie deze tekst altijd blijven gebruiken, tot in het huidige tijdperk van webdesigners aan toe.

Voorbeeld van een Lorem Ipsum tekst

Bij Lorem Ipsum draait het tegenwoordig niet zozeer om de betekenis, maar vooral om de functie. De tekst is bij uitstek geschikt als opvultekst en daarom zijn er inmiddels veel websites waar je jouw eigen variant kunt genereren. Deze laten het verhaspelde Latijn achter zich en creëren automatisch een dummytekst uit bijvoorbeeld filmquotes of andere inspiratiebronnen.

De standaardversie van Lorem Ipsum is echter nog altijd het meest in omloop en die gaat als volgt:

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”

Het voordeel ten opzichte van een willekeurige andere opvultekst is dat bovengenoemde tekst een vrij ideale afwisseling heeft tussen verschillende letters en woordlengtes. Desondanks is het belangrijk om te beseffen dat ook Lorem Ipsum niets anders dan een voorbeeldtekst is. Dat vinden we bij Webton eigenlijk niet meer van deze tijd.

Het gebruik van echte content leidt namelijk tot flink meer inzichten tijdens het ontwerpproces. Hierdoor ontstaat er niet alleen een beter beeld van de manier waarop jouw boodschap overkomt, maar verloopt de overdracht van ontwerp naar bouw ook vele malen efficiënter.

Bij Webton hanteren we daarom het content first-principe. We stellen de content voor een website in een zo vroeg mogelijk stadium vast, zodat onze ontwerpers deze kunnen meenemen bij het maken van het ontwerp. Hierdoor staat de boodschap op jouw site altijd centraal en is de content via alle kanalen optimaal toegankelijk.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel