8 minuten

Wat zijn backlinks en waarom heb je ze nodig?

Inhoudsopgave

Je hebt waarschijnlijk al weleens gehoord over backlinks en dat ze belangrijk zijn. Maar wat zijn backlinks eigenlijk precies? En waarom heb je ze nodig? Dat leggen we in dit artikel haarfijn uit.

Backlinks zijn linkjes op websites die naar jouw website verwijzen. Mede dankzij backlinks kun je hoger in de organische zoekresultaten van Google komen te staan. Hoe meer websites naar die van jou verwijzen, hoe beter Google jouw website waardeert. Dat komt doordat deze websites die van jou als het ware aanbevelen.

Waarom zijn ‘aanbevelingen’ belangrijk?

Het is erg belangrijk dat andere websites die van jou aanbevelen. Hoe dit komt, kun je vergelijken met het vinden van de juiste basisschool voor een kind. Elke basisschool kan wel roepen dat het kind bij hen het beste onderwijs krijgt. Maar je gelooft pas voor welke school je het beste kunt kiezen, als andere ouders jou die school aanraden. Zo werkt het ook bij websites. De ouders spelen hier als doelgroep een belangrijke rol. Hoe meer andere websites naar een website verwijzen, hoe meer Google gelooft dat het inderdaad een goede website is. De zoekmachine wil alleen de beste websites in haar zoekresultaten aan gebruikers laten zien. Daardoor hecht Google veel waarde aan een website die veel backlinks heeft.

Het lijken op het eerste gezicht misschien twee totaal verschillende dingen. Toch is er zeker een verband tussen SEO en backlinks. De website die naar die van jou verwijst zegt met een backlink als het ware ‘dit is een website die relevante en goede informatie bevat’. Zo’n aanbeveling kun je dan ook zien als een positieve beoordeling over de content op jouw website. Dit is precies de reden waarom Google websites met veel backlinks beloont met een hogere positie in de organische zoekresultaten van de zoekmachine. Google telt backlinks zelfs voor 50% mee bij het indexeren van jouw website. Hierdoor is er niet alleen een relatie tussen SEO en backlinks. Het hebben van goede backlinks is zelfs een essentiële SEO-techniek die eigenlijk iedere website zou moeten toepassen.

Nu je weet dat het aanleggen van backlinks een fundamentele SEO-techniek is, wil je natuurlijk zo veel mogelijke backlinks krijgen. Houd er bij het verkrijgen van backlinks wel rekening mee dat niet alle links die naar jouw website verwijzen automatisch ook goede backlinks zijn. Daarom is het belangrijk om te weten wat nou eigenlijk wel goede backlinks zijn.

Een goede backlink is sowieso een backlink die van een gerenommeerde website afkomt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan websites als NOS.nl en NRC.nl. Hoe meer Google de website waardeert die naar jouw website verwijst, hoe meer waarde Google ook hecht aan de links waarnaar zo’n website verwijst.

Websites met een hoge positie in Google

Het kan best lastig zijn om een gerenommeerde website naar die van jou te laten verwijzen. Maar ook andere websites met een hoge positie in Google zijn uitstekende kandidaten om goede backlinks te creëren. Deze websites hebben zelf al een hoge waardering van Google. Hierdoor vindt Google het alleen maar geloofwaardiger dat jouw website ook een hoge positie verdient, als deze websites naar die van jou verwijzen. Probeer daarom om een backlink te krijgen op websites die een hoge positie in Google hebben.

Websites die relevant zijn voor jouw website

Daarnaast is een backlink echt goed, wanneer er een hoge relevantie is tussen de twee websites. Gaat jouw website bijvoorbeeld over de agrarische sector? Dan is de relevantie tussen een website die daar ook over gaat voor jouw website hoog. Het beste kun je op zulke websites backlinks proberen te krijgen.

Eerder legden we al in een artikel uit hoe je goede backlinks kunt krijgen.  We lichten het nog even kort toe in dit artikel.

Het krijgen van goede backlinks noemen we ook wel linkbuilding. Er zijn een aantal simpele manieren die je kunt toepassen om new backlinks te krijgen.

Plaats goede content

De eerste manier is vrij simpel: plaats goede en relevante content op jouw website. Wanneer je dit doet, vergroot je de kans dat andere mensen vanuit zichzelf al naar jouw website verwijzen.

Op sommige websites is het mogelijk om zelf de inhoud te bewerken. Op deze websites kun je dus een verwijzing naar jouw website plaatsen. Toch is dit niet altijd de beste manier om backlinks te krijgen. Dat komt doordat dit soort websites doorgaans niet van al te beste kwaliteit zijn. Daardoor staan ze ook niet hoog aangeschreven bij Google. Door het plaatsen/kopen van een verwijzing op zo’n website naar die van jou, leg je letterlijk een link tussen beide websites. Hierdoor kan Google jouw website ook minder goed gaan waarderen. In dat geval werkt het plaatsen van een backlink dus averechts.

Vraag webmasters om een linkje naar jouw website te plaatsen

Deze aanpak is vrij lastig, omdat webmasters niet altijd mee willen werken. Toch is de handeling zelf vrij eenvoudig, waardoor het altijd het proberen waard is. Zoek vooral contact met webmasters met websites die aan de volgende punten voldoen:

  • De website gaat over hetzelfde onderwerp als jouw website;
  • De website heeft een hoge positie in de zoekresultaten van Google.

Waarschijnlijk werkt een webmaster in eerste instantie niet mee. Maar je kunt het altijd proberen. Vooral wanneer je zelf ontzettend goede content op jouw website publiceert, kan een webmaster wel de meerwaarde van een verwijzing op zijn website inzien.

Nu je weet wat goede backlinks zijn, wil je natuurlijk alleen maar de allerbeste backlinks naar jouw website toe genereren. De beste backlinks zijn eigenlijk verwijzingen die er samen voor zorgen dat je een linkprofiel hebt dat voor Google natuurlijk oogt. Een linkprofiel is een verzameling van alle links die naar jouw website verwijzen. Google straft websites waarvan de zoekmachine opmerkt dat ze doelgericht aan linkbuilding doen. Lees hier een artikel dat gaat over de 17 meest gemaakte linkbuilding blunders.

Hoe krijg je een natuurlijk ogend linkprofiel?

Er zijn een aantal manieren waarop je een linkprofiel kunt opbouwen dat er natuurlijk uitziet. We lichten ze graag toe.

Laat niet alleen grote websites naar die van jou verwijzen

Genereer niet alleen op grote websites backlinks, maar ook op middelgrote en kleinere websites. Wanneer je alleen maar op grote websites backlinks hebt staan, kun je bij Google al snel door de mand vallen.

Er zijn twee soorten backlinks: follow links en nofollow links. Follow links zijn verwijzingen die meetellen voor de ranking van Google in de resultaten van de zoekmachine. Nofollow links zijn verwijzingen die hier niet voor meetellen. Een website-eigenaar bepaalt zelf of hij een link follow of nofollow laat zijn. Een nofollow link lijkt in eerste instantie geen toegevoegde waarde te hebben, maar dat heeft het wel degelijk. Dankzij een mix van follow en nofollow links, ziet jouw linkprofiel er namelijk een stuk natuurlijker uit.

Varieer met anchorteksten

Een anchortekst is het stukje tekst waarachter het hyperlinkje naar jouw website toe wordt geplaatst. Wanneer alle anchorteksten hetzelfde zijn, komt dit op Google ontzettend ongeloofwaardig over. Het is voor Google een teken dat je weleens doelbewust aan linkbuilding zou kunnen doen. Om te voorkomen dat je bij Google door de mand valt, is het belangrijk om diverse anchorteksten te gebruiken.

In verschillende tools, zoals Majestic, kun je opzoeken welke anchorteksten websites gebruiken om naar die van jou te verwijzen. Wanneer je merkt dat een bepaalde anchortekst vaak wordt gebruikt, kun je een paar van die websites een andere suggestie voor de anchortekst toesturen. Je kunt verschillende anchorteksten verzinnen door bijvoorbeeld de volgorde van woorden in de tekst te veranderen. Maar je kunt ook synoniemen gebruiken, de ene keer de website URL als anchortekst nemen en een andere keer juist de bedrijfsnaam enzovoorts.

Wanneer er backlinks in jouw linkprofiel bijkomen, worden dit ook wel new backlinks genoemd. Of jouw website new backlinks heeft, kun je met onze gratis backlinks checker controleren.

Het is belangrijk om regelmatig te controleren op new backlinks. Hierdoor kun je in de gaten houden of er geen bad neighborhood websites naar die van jou verwijzen en of de websites waarop de new backlinks staan, wel relevant genoeg zijn voor jouw website.

We hebben het in dit artikel alleen maar gehad over wat backlinks kunnen betekenen voor websites. Maar ook als je een webshop hebt, is het belangrijk om backlinks te genereren. Goede backlinks hebben voor webshops namelijk dezelfde effecten als voor websites: jouw webshop kan erdoor hoger in Google komen te staan. Dit zorgt natuurlijk voor meer bezoekers, waardoor de kans op meer omzet ook groter wordt. Bovendien komt jouw webshop betrouwbaarder op potentiële klanten over, wanneer zij een verwijzing ernaar op een andere webshop of website zien staan. Niet alleen voor een hogere positie in Google, maar ook om meer klanten aan te trekken, is het een goed idee om backlinks te genereren voor je webshop.

Wil jij backlinks genereren voor jouw webshop? Ook in dat geval zijn de beste backlinks verwijzingen die samen ervoor zorgen dat het linkprofiel van jouw website er natuurlijk uitziet. Zo’n linkprofiel bouw je voor een webshop op dezelfde manier op als voor een website.

Conclusie

Backlinks bepalen voor 50% hoe hoog Google jou in de organische zoekresultaten van de zoekmachine positioneert. SEO-technisch zijn backlinks dus erg belangrijk. Voor zowel websites als webshops is het slim om actief backlinks te genereren. Goede backlinks kun je genereren door zelf ijzersterke content te plaatsen die door andere mensen wordt gedeeld. Goede backlinks komen van websites af die voor jouw website relevant zijn en een hoge positie in Google hebben. De beste backlinks zijn links die er samen voor zorgen dat Google niet kan zien dat jij doelbewust aan het linkbuilden bent. Het is belangrijk om regelmatig in de gaten te houden of je new backlinks hebt. Hierdoor houd je inzichtelijk of new backlinks van goede en betrouwbare websites afkomen en kun je indien nodig actie ondernemen.

Wil jij linkbuilden aan een professional uitbesteden?

Zie jij het wel zitten om linkbuilding in te zetten als SEO-strategie, maar schakel je hiervoor liever de hulp in van een professional? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, Het team van Webton helpt je hier graag bij.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

137 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel