fbpx
8 minuten

Wat zijn backlinks en waarom heb je ze nodig?

Inhoudsopgave

Je hebt waarschijnlijk al weleens gehoord over backlinks en dat ze belangrijk zijn. We gokken dat dat de reden is dat je op deze pagina bent. Maar wat zijn backlinks eigenlijk precies? En waarom heb je ze nodig? Dat leggen we in dit artikel haarfijn uit.

Backlinks zijn linkjes op andere websites die naar jouw website verwijzen. Mede dankzij backlinks kun je hoger in de organische zoekresultaten van Google komen te staan. Hoe meer websites naar die van jou verwijzen, hoe beter Google jouw website waardeert. Die andere websites geven jou, door die backlink, als het ware een aanbeveling.

Onze linkbuilding pakketten

Waarom zijn ‘aanbevelingen’ belangrijk?

Je snapt dat je niet zomaar een bedrijf gelooft dat roept de beste te zijn. Want ‘ieder bedrijf doet dat’, ‘iedereen zegt dat hij goed is in X’. En, ja, absoluut. Een bedrijf is meestal gespecialiseerd in iets en wil dat ook graag vertellen aan de wereld. Zo verdienen zij een inkomen, dat is nu eenmaal hoe het werkt. En ja, absoluut, je kunt het allemaal in je eentje doen. Koude acquisitie is een optie, alleen of dat het ook het gewenste effect heeft, valt nog te bezien.

Een aanbeveling ontvangen van iemand die je vertrouwt, heeft een bijzonder psychologisch effect. Je bent eerder geneigd om te vertrouwen op het oordeel van die persoon dan wanneer het komt van iemand die je niet of nauwelijks kent, of wanneer de aanbeveling van het bedrijf/de persoon komt. Als iemand die je vertrouwt (een vriend, vriendin of familielid, collega of iemand in je directe omgeving), jou iets aanraadt, is de kans groter dat je een positieve initiële houding hebt. En dat kan bij allerlei verschillende producten of diensten. Heb je bijvoorbeeld wel eens een serie opgezet nadat een vriend of vriendin zei dat het écht een fantastische serie was? Heb je wel eens een winkel bezocht of een merk uitgeprobeerd op aanraden van een collega? De drempel om iets te proberen of te bezoeken is een stuk lager na een aanbeveling. En hoe meer je die persoon vertrouwt, hoe meer vertrouwen je hebt in de aanbeveling. Daar kun je zelf niets aan doen, jouw brein, je psyche, doet dat voor je.

Een backlink zorgt ervoor dat Google denkt “hé, die website wordt aangeraden door iemand.” Hoe vaker Google ziet dat jouw site wordt aangeraden door een andere site, hoe meer Google jouw site zal zien als betrouwbaar. En daarmee krijgt jouw website meer autoriteit. Google ziet je backlinks (de websites die jou aanbevelen) en als die zelf ook autoriteit hebben en bewezen betrouwbaar zijn, zal Google jouw website hoger ranken in de zoekmachines. De gedachtegang van Google werkt als volgt (voor zover je uit kunt gaan van een gedachtegang, want het is een robot en het gaat om een algoritme):

“Ik zie dat al deze gerenommeerde websites verwijzen naar jouw website. Deze pagina bevat dus waardevolle informatie. Het is belangrijk dat mensen deze pagina goed kunnen vinden. * beep boop beep * alsjeblieft, nu sta je hoger in de zoekresultaten.”

SEO en linkbuilding worden vaak gezien als verschillende entiteiten, maar ze hebben meer overlap dan sommige mensen denken. Een goede balans en samenwerking tussen beide strategieën zullen zorgen voor betere resultaten. Hoe? Ook dat kunnen we uitleggen.
De website die naar jou verwijst zegt over jouw site “dit is een website vol relevante en goede informatie”. Dit slaat in eerste instantie op de link. Google heeft dan nog niet eens gekeken naar de inhoud, maar ga maar na: als je een aanbeveling krijgt van een betrouwbare bron, dan mag je er zeker van uit gaan dat Google jouw content ook een goede beoordeling geeft. En als je jouw content hebt geoptimaliseerd, wordt Google daar al helemaal blij van.

Wist je bijvoorbeeld dat Google de backlinks voor 50% meetelt tijdens het indexeren van jouw website? Een goede samenwerking tussen de kwaliteit van je backlinks en de kwaliteit van je content (en het level van je optimalisatie) zorgt er voor dat Google je beloont met een hoge organische positie in de zoekresultaten. Het hebben van goede backlinks is wat ons betreft zelfs een essentiële SEO-techniek die iedereen kan toepassen.

Nu je weet dat het aanleggen van backlinks een fundamentele SEO-techniek is, wil je natuurlijk zo veel mogelijke backlinks krijgen. Houd er bij het verkrijgen van backlinks wel rekening mee dat niet alle links die naar jouw website verwijzen automatisch ook goede backlinks zijn. Neem in ieder geval wat tijd om te leren wat goede backlinks zijn. Zo verklein je het risico dat je je per ongeluk schuldig maakt aan Black Hat SEO-praktijken. Een foutje is snel gemaakt, en Google is streng in zijn beoordeling. Voor je het weet daalt je positie en heb je het verprutst. Nogmaals, we adviseren dat je in ieder geval weet wat je doet voordat je met backlinks aan de slag gaat.

Een goede backlink is sowieso een backlink die van een gerenommeerde website afkomt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan websites als NOS.nl en NRC.nl. Hoe meer Google de website waardeert die naar jouw website verwijst, hoe meer waarde Google ook hecht aan de links waarnaar zo’n website verwijst.

Websites met een hoge positie in Google

Het kan best lastig zijn om een gerenommeerde website naar die van jou te laten verwijzen. Maar ook andere websites met een hoge positie in Google zijn uitstekende kandidaten om goede backlinks te creëren. Deze websites hebben zelf al een hoge waardering van Google. Hierdoor vindt Google het alleen maar geloofwaardiger dat jouw website ook een hoge positie verdient, als deze websites naar die van jou verwijzen. Probeer daarom om een backlink te krijgen op websites die een hoge positie in Google hebben.

Websites die relevant zijn voor jouw website

Daarnaast is een backlink echt goed, wanneer er een hoge relevantie is tussen de twee websites. Gaat jouw website bijvoorbeeld over de agrarische sector? Dan is de relevantie tussen een website die daar ook over gaat voor jouw website hoog. Het beste kun je op zulke websites backlinks proberen te krijgen.

Eerder legden we al in een artikel uit hoe je goede backlinks kunt krijgen.  We lichten het nog even kort toe in dit artikel.

Het krijgen van goede backlinks noemen we ook wel linkbuilding. Er zijn een aantal simpele manieren die je kunt toepassen om new backlinks te krijgen.

Plaats goede content

De eerste manier is vrij simpel: plaats goede en relevante content op jouw website. Wanneer je dit doet, vergroot je de kans dat andere mensen vanuit zichzelf al naar jouw website verwijzen.

Op sommige websites is het mogelijk om zelf de inhoud te bewerken. Op deze websites kun je dus een verwijzing naar jouw website plaatsen. Toch is dit niet altijd de beste manier om backlinks te krijgen. Dat komt doordat dit soort websites doorgaans niet van al te beste kwaliteit zijn. Daardoor staan ze ook niet hoog aangeschreven bij Google. Door het plaatsen/kopen van een verwijzing op zo’n website naar die van jou, leg je letterlijk een link tussen beide websites. Hierdoor kan Google jouw website ook minder goed gaan waarderen. In dat geval werkt het plaatsen van een backlink dus averechts.

Vraag webmasters om een linkje naar jouw website te plaatsen

Deze aanpak is vrij lastig, omdat webmasters niet altijd mee willen werken. Toch is de handeling zelf vrij eenvoudig, waardoor het altijd het proberen waard is. Zoek vooral contact met webmasters met websites die aan de volgende punten voldoen:

  • De website gaat over hetzelfde onderwerp als jouw website;
  • De website heeft een hoge positie in de zoekresultaten van Google.

Waarschijnlijk werkt een webmaster in eerste instantie niet mee. Maar je kunt het altijd proberen. Vooral wanneer je zelf ontzettend goede content op jouw website publiceert, kan een webmaster wel de meerwaarde van een verwijzing op zijn website inzien.

Nu je weet wat goede backlinks zijn, wil je natuurlijk alleen maar de allerbeste backlinks naar jouw website toe genereren. De beste backlinks zijn eigenlijk verwijzingen die er samen voor zorgen dat je een linkprofiel hebt dat voor Google natuurlijk oogt. Een linkprofiel is een verzameling van alle links die naar jouw website verwijzen. Google straft websites waarvan de zoekmachine opmerkt dat ze doelgericht aan linkbuilding doen. Lees hier een artikel dat gaat over de 17 meest gemaakte linkbuilding blunders.

Hoe krijg je een natuurlijk ogend linkprofiel?

Er zijn een aantal manieren waarop je een linkprofiel kunt opbouwen dat er natuurlijk uitziet. We lichten ze graag toe.

Laat niet alleen grote websites naar die van jou verwijzen

Genereer niet alleen op grote websites backlinks, maar ook op middelgrote en kleinere websites. Wanneer je alleen maar op grote websites backlinks hebt staan, kun je bij Google al snel door de mand vallen.

Er zijn twee soorten backlinks: follow links en nofollow links. Follow links zijn verwijzingen die meetellen voor de ranking van Google in de resultaten van de zoekmachine. Nofollow links zijn verwijzingen die hier niet voor meetellen. Een website-eigenaar bepaalt zelf of hij een link follow of nofollow laat zijn. Een nofollow link lijkt in eerste instantie geen toegevoegde waarde te hebben, maar dat heeft het wel degelijk. Dankzij een mix van follow en nofollow links, ziet jouw linkprofiel er namelijk een stuk natuurlijker uit.

Varieer met anchorteksten

Een anchortekst is het stukje tekst waarachter het hyperlinkje naar jouw website toe wordt geplaatst. Wanneer alle anchorteksten hetzelfde zijn, komt dit op Google ontzettend ongeloofwaardig over. Het is voor Google een teken dat je weleens doelbewust aan linkbuilding zou kunnen doen. Om te voorkomen dat je bij Google door de mand valt, is het belangrijk om diverse anchorteksten te gebruiken.

In verschillende tools, zoals Majestic, kun je opzoeken welke anchorteksten websites gebruiken om naar die van jou te verwijzen. Wanneer je merkt dat een bepaalde anchortekst vaak wordt gebruikt, kun je een paar van die websites een andere suggestie voor de anchortekst toesturen. Je kunt verschillende anchorteksten verzinnen door bijvoorbeeld de volgorde van woorden in de tekst te veranderen. Maar je kunt ook synoniemen gebruiken, de ene keer de website URL als anchortekst nemen en een andere keer juist de bedrijfsnaam enzovoorts.

Wanneer er backlinks in jouw linkprofiel bijkomen, worden dit ook wel new backlinks genoemd. Of jouw website new backlinks heeft, kun je met onze gratis backlinks checker controleren.

Het is belangrijk om regelmatig te controleren op new backlinks. Hierdoor kun je in de gaten houden of er geen bad neighborhood websites naar die van jou verwijzen en of de websites waarop de new backlinks staan, wel relevant genoeg zijn voor jouw website.

We hebben het in dit artikel alleen maar gehad over wat backlinks kunnen betekenen voor websites. Maar ook als je een webshop hebt, is het belangrijk om backlinks te genereren. Goede backlinks hebben voor webshops namelijk dezelfde effecten als voor websites: jouw webshop kan erdoor hoger in Google komen te staan. Dit zorgt natuurlijk voor meer bezoekers, waardoor de kans op meer omzet ook groter wordt. Bovendien komt jouw webshop betrouwbaarder op potentiële klanten over, wanneer zij een verwijzing ernaar op een andere webshop of website zien staan. Niet alleen voor een hogere positie in Google, maar ook om meer klanten aan te trekken, is het een goed idee om backlinks te genereren voor je webshop.

Wil jij backlinks genereren voor jouw webshop? Ook in dat geval zijn de beste backlinks verwijzingen die samen ervoor zorgen dat het linkprofiel van jouw website er natuurlijk uitziet. Zo’n linkprofiel bouw je voor een webshop op dezelfde manier op als voor een website.

Conclusie

Backlinks bepalen voor 50% hoe hoog Google jou in de organische zoekresultaten van de zoekmachine positioneert. SEO-technisch zijn backlinks dus erg belangrijk. Voor zowel websites als webshops is het slim om actief backlinks te genereren. Goede backlinks kun je genereren door zelf ijzersterke content te plaatsen die door andere mensen wordt gedeeld. Goede backlinks komen van websites af die voor jouw website relevant zijn en een hoge positie in Google hebben. De beste backlinks zijn links die er samen voor zorgen dat Google niet kan zien dat jij doelbewust aan het linkbuilden bent. Het is belangrijk om regelmatig in de gaten te houden of je new backlinks hebt. Hierdoor houd je inzichtelijk of new backlinks van goede en betrouwbare websites afkomen en kun je indien nodig actie ondernemen.

Wil jij linkbuilden aan een professional uitbesteden?

Zie jij het wel zitten om linkbuilding in te zetten als SEO-strategie, maar schakel je hiervoor liever de hulp in van een professional? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, Het team van Webton helpt je hier graag bij.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 2000 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

167 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
074 3030 400
Deel dit artikel