10 minuten

Waarom daalt mijn website in Google?

9 redenen waarom organisch verkeer afneemt

Heb jij een eigen website? Dan is het je vast wel eens overkomen: een plotselinge daling van je site in de zoekresultaten van Google. Maar wat is nu de oorzaak?

Natuurlijk liggen de redenen voor de hand. Talloze websites zijn in het verleden geraakt door de Penguin, Panda en Hummingbird algoritme updates. De meeste webmasters denken bij een daling van hun organische verkeer dan ook direct aan veranderingen vanuit Google.

Dit hoeft echter lang niet altijd het geval te zijn. Er zijn namelijk legio andere redenen waarom jouw bezoekersverkeer op lange termijn geleidelijk kan afnemen. In dit artikel bespreken we 9 zaken die je eerst moet checken, voordat je concludeert dat je site is getroffen door een algoritme update.

Besteed aandacht aan je social media kanalen

In de afgelopen jaren is de rol van social media sterk gegroeid. Google houdt anno 2019 dan ook zeker rekening met sociale signalen bij het bepalen van rankings in de zoekresultaten. Besteed jij veel aandacht aan je website, maar nauwelijks aan social media? Dan kan dit serieuze gevolgen hebben voor je posities in de zoekmachine.

Google ziet activiteit op jouw social media kanalen als een bevestiging van de betrouwbaarheid van jouw merk. Hoe actiever de community rondom jouw bedrijf, hoe groter de kans dat jij waardevolle content biedt die ook interessant is voor andere zoekmachinegebruikers. Social media speelt als ranking factor tegenwoordig zelfs zó’n grote rol, dat het de strijd met directe concurrenten in jouw nadeel kan beslissen.

Besteed aandacht aan je social media kanalen

Stel je namelijk eens de volgende situatie voor. Jij concurreert met een aantal sites met content én een linkprofiel van vergelijkbare kwaliteit. Het gaat er dus om spannen (andere minder belangrijke ranking signalen even buiten beschouwing gelaten) welke van deze sites met de hoogste zoekmachinepositie aan de haal gaat. Je raadt het al: dat kan zomaar het bedrijf zijn dat de concurrentie ruimschoots aftroeft met zijn activiteit op social media kanalen!

Een handige tool om je eigen social media activiteit in kaart te brengen, is het (betaalde) BuzzSumo. Hiermee zie je in één oogopslag welke van je artikelen het meest worden gedeeld. Wil jij je social media een flinke boost geven? Zorg dan dat je op elk belangrijk kanaal (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, Pinterest en YouTube) een zorgvuldig ingevuld bedrijfsprofiel hebt. Voeg hier regelmatig nieuwe content van hoge kwaliteit aan toe en na verloop van tijd zal dit een positieve invloed hebben op je rankings in Google.

Hou de concurrentie nauwlettend in de gaten

Hoewel we ons in onderstaande tips verder vooral focussen op je eigen website, is het belangrijk om te beseffen dat ook de concurrentie in de tussentijd niet stil zit. Concurreer jij als kleine onderneming bijvoorbeeld rechtstreeks in de zoekresultaten met een miljoenenbedrijf? Dan zul je de concurrentiestrijd nooit winnen op de hoeveelheid content die je creëert of de biedingen die je uitbrengt op de advertentieposities bovenaan in de zoekresultaten. Jouw tegenstrever heeft immers veel meer budget tot zijn beschikking.

Hou daarom de activiteiten van jouw concurrenten nauwlettend in de gaten en analyseer wat hen succes brengt. Neem waar mogelijk hun strategieën over die werken en vul op creatieve wijze de gaten op die ze laten liggen. Onthoud dat onderscheidend vermogen niet alleen op het gebied van content, maar ook op het gebied van SEO de doorslag kan geven. Google beloont de meest relevante website met de hoogste positie. En gelukkig zijn er talloze manieren om relevanter te zijn dan de concurrentie!

Hou de concurrentie nauwlettend in de gaten

Controleer of je website responsive is

We hebben de noodzaak van een mobiele website al vaker besproken op onze blog. Het merendeel van het webverkeer is inmiddels afkomstig van bezoekers op mobiele apparaten. Mobiele zoekopdrachten nemen nog altijd toe, terwijl traditionele zoekopdrachten al enige tijd stilstaan.

Als je website niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, zal je bezoekersverkeer onvermijdelijk dalen. Bezoekers geven dan de voorkeur aan concurrenten die een betere mobiele ervaring bieden. Maar dit is niet de enige reden om je website mobielvriendelijk te maken.

Op 21 april 2015 heeft Google namelijk een algoritme update doorgevoerd, waardoor mobielvriendelijke websites een flinke boost in de zoekresultaten kregen. Niet-geoptimaliseerde websites raken dus niet alleen bezoekers kwijt aan mobielvriendelijke concurrenten, maar verliezen ook nog eens terrein in de zoekresultaten.

Responsive webdesign is voor elke moderne website dan ook een absolute must. Responsive websites schalen automatisch naar de resolutie en het schermformaat dat de bezoeker gebruikt. Zo wordt de website zelfs op het kleinste mobiele apparaat altijd optimaal weergegeven.

RESPONSIVE

Een alternatief voor responsive webdesign is de creatie van een aparte mobiele website naast de gewone site. Dit is niet aan te bevelen, want de verschillende broncode van beide sites resulteert vaak in meer onderhoud en lagere rankings in Google.

Welke methode je ook kiest, het stimuleren van een verbeterde mobiele gebruikerservaring op jouw website moet een topprioriteit zijn.

Analyseer oudere website statistieken

Veel SEO-specialisten zijn gefocust op de meest actuele statistieken over hun website. Belangrijker nog dan de meest actuele data, zijn soms de oudere gegevens van een site.

Wil je weten waarom je organisch verkeer verliest?

Breng dan eerst de zoekwoorden en pagina’s in kaart die voorheen grotendeels verantwoordelijk waren voor bezoekers uit Google. Analyseer waar het is misgegaan. Welke zoektermen of pagina’s zijn plotsklaps gedaald in de zoekresultaten?

Deze daling kan meerdere oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een technische fout, saaie content, een gebrek aan sociale signalen of de sterke opkomst van concurrenten met een goede content marketing strategie.

Analyseer daarnaast oudere linkbuilding statistieken om te kijken of je site links van kwalitatieve en relevante domeinen is kwijtgeraakt. Het verliezen van een of meerdere sterke backlinks kan er soms voor zorgen dat een website dramatisch keldert in de zoekresultaten.

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een website wordt geherstructureerd of naar een andere server wordt verplaatst. De eerder opgebouwde links zullen dan niet meer werken. Het is dus zaak hier goed op te letten bij wijzigingen aan je website.

Check je instellingen in Google Analytics

Als webmaster is Google Analytics een van je belangrijkste meetinstrumenten. Maar wanneer een meetinstrument niet scherp staat afgesteld, zijn de resultaten niet representatief voor de werkelijkheid.

Helaas laten veel webmasters na Google Analytics op de juiste wijze in te stellen of vergeten zij de benodigde tracking code toe te voegen aan de templates van nieuwe pagina’s. Dat is zonde, want hierdoor gaan waardevolle inzichten over het bezoekersverkeer op de site verloren.

SEO draait tegenwoordig om de creatie van kwalitatief hoogwaardige content op basis van de intentie van de gebruiker. De tracking code van Google Analytics moet daarom op elke pagina staan die je door zoekmachines laat indexeren.

Alleen op deze wijze kun je in kaart brengen welk aandeel organisch verkeer heeft in de bezoekersaantallen op je website.

STATISTIEKEN-2

Onderzoek veranderingen in zoekmachinebeleid

Het huidige zoeklandschap ziet er niet hetzelfde uit als enkele jaren geleden. Veranderingen op het gebied van zoekmachines verlopen razendsnel en in enkele jaren tijd is er het nodige veranderd. Zo heeft Google diverse grote wijzigingen doorgevoerd in de zoekresultatenpagina’s (SERPs).

Dit heeft grote gevolgen voor de zichtbaarheid van websites en het resulterende bezoekersverkeer. Een van de zaken die Google recent heeft doorgevoerd, is het tonen van maar liefst 3 betaalde advertenties voor bepaalde mobiele zoekopdrachten.

Hierdoor worden de organische zoekresultaten ‘above the fold’ niet meer weergegeven op de kleine schermen van de meeste mobiele apparaten. Above the fold is het gedeelte van een webpagina dat direct zichtbaar is na inladen, zonder hiervoor naar beneden te scrollen.

Het gevolg van bovenstaande ontwikkeling laat zich niet moeilijk raden. Afhankelijk van de zoektermen waarop zij scoren, wordt de zichtbaarheid van sommige websites in de zoekresultaten hierdoor drastisch verlaagd.

Dit kan verstrekkende consequenties hebben: de genoemde bedrijven krijgen minder bezoekers en maken hierdoor ook minder winst. Een subtiele verandering van Google kan in zulke gevallen zelfs het voortbestaan van een organisatie bedreigen.

Er zijn echter nog meer zaken die strijden om het beperkte aanbod screen real estate (de hoeveelheid ruimte die beschikbaar is op een beeldscherm) in de zoekresultaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan initiatieven als Google Knowledge Graph en Google Answers.

Deze aanvullende informatieve content laat minder ruimte over voor de organische zoekresultaten. Zelfs de van oudsher best scorende websites moeten hierdoor rekenen op een daling van bezoekersaantallen voor bepaalde zoektermen.

Stel je immers eens voor wat er gebeurt als alle ruimte ‘above the fold’ wordt ingenomen door betaalde advertenties en door Google gegenereerde informatieve content. Zelfs de website op de 1e positie in de organische zoekresultaten zal dan ‘below the fold’ worden weergegeven.

De aandacht van veel gebruikers wordt dan opgeslokt door de content ‘above the fold’. Hierdoor scrollen zij in veel gevallen niet naar beneden en krijgen zij het 1e organische zoekresultaat niet eens te zien.

Dit is natuurlijk vooral dramatisch voor websites die vol inzetten op bezoekersverkeer vanuit Google.

Beoordeel de invloed van andere marketinginspanningen

Veel webmasters leggen geen verband tussen hun organische rankings enerzijds en hun overige marketinginspanningen anderzijds.

Reclame-uitingen zoals zoekmachine adverteren, display marketing en televisiereclames hebben in potentie echter een grote invloed op SEO. Alle communicatie-uitingen die een organisatie de wereld instuurt, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Een bedrijf dat het afgelopen jaar niet online adverteerde, signaleert waarschijnlijk een lager volume van branded zoekopdrachten. Logischerwijs kan dit weer leiden tot een vermindering in branded bezoekersverkeer ten opzichte van het voorgaande jaar.

Ook als het bedrijf in diezelfde periode niet investeerde in display marketing, ligt het aantal impressies van branded zoekwoorden lager. Dit heeft vervolgens weer een negatieve invloed op de hoeveelheid organische bezoekers die de website trekt.

Ook televisiereclames stimuleren betrokkenheid van mensen bij een merk. Het zorgt ervoor dat consumenten online branded zoekwoorden invullen in zoekmachines zoals Google. Deze gebruikers hopen aanvullende informatie te vinden over diensten en producten.

Het directe gevolg: een hoger volume aan zoekopdrachten voor branded zoekwoorden.

MARKETINGKANALEN

Alles dat het merkbewustzijn van mensen verhoogt, heeft een positieve invloed op SEO. De boodschap is dan ook duidelijk: beoordeel niet sec je organische rankings, maar zie ze in de bredere context van je overkoepelende marketing strategie.

Inspecteer je website op wijzigingen en technische problemen

In veel bedrijven is de Development-afdeling strikt gescheiden van de SEO-afdeling. Hierdoor kan het gebeuren dat developers wijzigingen aan een website doorvoeren, zonder dat internet marketeers hier weet van hebben.

Dit kan vervelende gevolgen hebben en onverwachte problemen veroorzaken die veel tijd en moeite kosten om op te lossen.

Wanneer zaken als titels worden aangepast zonder met SEO rekening te houden, kan een pagina plots kelderen in de zoekresultaten. Ook wanneer URL’s worden gewijzigd en de redirects niet op de juiste manier worden aangebracht, kan een website grote bezoekersaantallen mislopen.

Veel developers maken nog wel eens de fout om de volledige website of bepaalde pagina’s te blokkeren voor zoekmachine indexatie. Dit veroorzaakt logischerwijs een daling in het organische verkeer richting de site, met name wanneer populaire categorieën of pagina’s zijn geblokkeerd.

Gelukkig kan goede communicatie dit eenvoudig voorkomen. Een regelmatige statusupdate van developers richting de SEO-afdeling is in de meeste gevallen al voldoende.

Verzorg jij zelf het beheer van je website en ben jij als enige verantwoordelijk voor wijzigingen? Ook in dat geval is het zaak om alert te blijven en je eigen aanpassingen te controleren op eventuele gevolgen voor SEO.

Neem je content kritisch onder de loep

Het algoritme van Google weegt honderden ranking factoren mee. Wanneer jouw website daalt in de zoekresultaten, is de oorzaak vaak een combinatie van al deze factoren. Toch hebben slecht scorende websites vaak één ding gemeen: een gebrek aan relevantie.

Relevantie is misschien wel de belangrijkste voorwaarde om hoger in Google te scoren. De zoekmachine probeert gebruikers aan de hand van hun zoekopdracht de meest relevante en bruikbare informatie voor te schotelen, om zo hun online gebruikerservaring te verbeteren.

Een gebrek aan relevantie leidt onvermijdelijk tot een gebrek aan betrokkenheid van bezoekers. Een website die geen relevante informatie bevat, zal mensen immers niet weten te binden. Liever gaan zij naar websites waar zij wél waardevolle content vinden.

CONTENT

Houd de content op je website daarom kritisch tegen het licht. Zijn je artikelen van hoge kwaliteit? Is de informatie bruikbaar, informatief en gedetailleerd? Is de content relevant voor de zoekwoorden waarop je in Google wilt scoren?

En minstens net zo belangrijk: hoe goed is jouw content in vergelijking tot die van de concurrentie? Wees eerlijk tegenover jezelf en zoek altijd naar manieren om je informatie te optimaliseren. Goede content op je site zorgt dat gebruikers nog eens terugkomen en online hun betrokkenheid tonen.

En dat is wat je website nodig heeft om goed te scoren in de zoekresultaten. Want zeg nu zelf: als lezers je content niet interessant genoeg vinden om engagement te tonen, waarom zou Google je website dan relevant vinden?

Conclusie

Er zijn talloze redenen waarom je website kan dalen in Google, maar dat wil niet zeggen dat het jou ook overkomt. Er moet echt iets ingrijpends veranderen om een website plotseling te laten kelderen in de zoekresultaten.

Websites die zich niet schuldig maken aan Black Hat SEO tactieken of het doelbewust manipuleren van Google, komen doorgaans niet in aanmerking voor een straf van de zoekmachinegigant. Bevat je website content die de juiste bezoekers trekt en deze ook voorziet van nuttige informatie?

Dan hoef jij je weinig zorgen te maken over mogelijk gevaarlijke algoritme updates. Begeef jij je op het randje van het toelaatbare of is je content voor verbetering vatbaar? Dan is een daling van je website in de zoekresultaten vroeg of laat onvermijdelijk.

Met de bovenstaande 7 tips ben je in ieder geval alvast gewaarschuwd voor de meest voorkomende scenario’s die een website doen dalen in Google.

Blijf continu investeren in de optimalisatie van je site, zowel qua inhoud als qua uiterlijk. Op deze manier kun je eventueel verloren bezoekersverkeer weer voor je terugwinnen en je Key Performance Indicators (KPI’s) geleidelijk verbeteren.

KPI

Speciaal voor jou zetten we onze belangrijkste adviezen in dit artikel nog eens op een rijtje:

  • Controleer of je website responsive is
  • Analyseer oudere website statistieken
  • Check je instellingen in Google Analytics
  • Onderzoek veranderingen in zoekmachinebeleid
  • Beoordeel de invloed van andere marketinginspanningen
  • Inspecteer je website op wijzigingen en technische problemen
  • Neem je content kritisch onder de loep

Voer bovenstaande zaken regelmatig uit als je de ambitie hebt om met je website op termijn bovenaan in Google te komen.

Extra hulp nodig?

Veel ondernemers hebben simpelweg de tijd of de kennis niet om de aanbevelingen in dit artikel zelf toe te passen. Professionele hulp van gespecialiseerde vakmensen is dan wel zo handig.

De marketingspecialisten van Webton helpen jou graag om je website er na een daling in Google weer bovenop te helpen of beter nog: om een daling in Google geheel te voorkomen.

Wij hebben al talloze websites mooie noteringen in Google bezorgd en krijgen van klanten gemiddeld een 9,6 als cijfer voor onze dienstverlening. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op via info@webton.nl of bel naar 074 – 3030400.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel