2 minuten

Het verschil tussen UX en UI

UX en UI: wat is het verschil?

Heb je ooit al eens een website laten maken? Dan heb je wellicht van de termen UX en UI gehoord. Deze benamingen worden veelvuldig gebruikt door webdesigners en spelen een belangrijke rol in het proces van design en webdevelopment. In dit artikel belichten we het verschil tussen UX en UI en vertellen we meer over de exacte betekenis.

ux ui verschil

Wat is UX design? De betekenis

UX staat voor User Experience, wat letterlijk vertaald gebruikerservaring betekent. Bij User Experience design draait het dan ook om het creëren van een ontwerp dat resulteert in een optimale gebruikerservaring. Hoe sneller een website erin slaagt om de wensen van de bezoeker te vervullen, hoe beter het UX design geslaagd is.

Dit type webdesign kan op velerlei manieren tot uiting komen. Van het maken van speciale wireframes of animaties tot het ontwerpen en A/B testen van knoppen die resulteren in een hogere conversie; al deze zaken zijn vormen van UX design. Omdat ook zoekmachine Google gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel draagt, wordt de user experience op websites een steeds belangrijker element.

Wat is UI design? De betekenis

UI staat voor User Interface, dat letterlijk vertaald gebruikersomgeving betekent. Dit kan bijvoorbeeld de gebruikersomgeving op een website zijn (bijvoorbeeld een klantenportaal of een stappenplan) of elke andere willekeurige digitale omgeving. Niet alleen het ontwerp, maar vooral ook het functioneren van alle elementen in de interface zijn voor een UI designer van groot belang.

Het uiteindelijke doel van User Interface Design is om tot een betere gebruikerservaring te komen. In dit opzicht is het nauw verwant met UX design. Maar daar waar UX zich richt op de totale gebruikerservaring, ligt bij UI de focus specifiek op de interface. In dit opzicht zijn UI designers ware specialisten binnen het vakgebied van webdesign.

Jouw persoonlijke UI UX wiki

Maar er zijn meer verschillen tussen UI en UX. Omdat UI draait om het optimaliseren van de interface en de specifieke elementen daarbinnen, zijn UI designers vaak gespecialiseerd in grafisch ontwerp. Zo passen zij onder meer moeiteloos ogenschijnlijk kleine details aan die uiteindelijk een groot verschil blijken te maken.

De kwaliteiten van een UX designer liggen meer in het overzien van het grote geheel. De nadruk ligt minder op grafisch ontwerp en meer op het technische en analytische vlak.

We hopen dat je door het lezen van onze UI UX wiki wat wijzer bent geworden over de verschillen tussen deze disciplines. Wil je meer weten? Zowel op het gebied van UI als UX zijn verschillende opleidingen te volgen in Nederland. Hou ook onze blog in de gaten voor het laatste nieuws op dit gebied.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel