2 minuten

Wat is social media marketing?

Social media marketing steeds belangrijker

Als ondernemer wil je jouw doelgroep zo efficiënt mogelijk bereiken. Dat kan op verschillende manieren. Tegenwoordig zijn er tal van marketingstrategieën die door specialisten worden aangeprezen. Denk hierbij alleen al aan zoekmachine marketing of content marketing. Een minstens zo belangrijke, maar relatief nieuwe speler aan het front is social media marketing.

social media marketing

Wat is social media marketing? De betekenis

Social media marketing is een marketingtechniek die sociale kanalen inzet om met een doelgroep te communiceren. Veelgebruikte platforms zijn onder meer Facebook, Twitter en LinkedIn. In tegenstelling tot alternatieven, heeft deze marketingvorm een interactief karakter. De ontvanger van de boodschap heeft namelijk direct de mogelijkheid om te reageren.

Dat maakt social media marketing tot een dynamisch en uitdagend vakgebied. Het is dan ook belangrijk om als marketeer goed te weten wat je doet. Zorg dat je marketinginspanningen een middel zijn en geen doel op zich. Verkoop je bijvoorbeeld producten aan 55 plussers? Dan heeft aanwezigheid op sociale platforms weinig zin, omdat deze doelgroep hier relatief weinig aanwezig is.

De eerste stap is daarom om jezelf af te vragen waarom social media marketing voor jouw organisatie meerwaarde heeft. Het kan bijvoorbeeld gaan om het opbouwen van je naamsbekendheid, het bieden van snelle klantondersteuning of het genereren van nieuwe leads. Kies je doel en handel hier vervolgens naar in al je online communicatie-uitingen.

Het begint met een helder plan van aanpak

De grootste moeilijkheid bij social media marketing zit hem niet alleen in het meetbaar maken van je doelen, maar ook in het bereiken hiervan. Bijna 60% van de marketeers vindt het lastig om via sociale kanalen bezoekersverkeer richting de bedrijfswebsite te genereren. En bijna de helft heeft moeite met het realiseren van een interessante Return On Investment (ROI).

Dat komt voornamelijk omdat het in veel gevallen ontbreekt aan een strategie. Aanwezig zijn op sociale platforms is niet genoeg – je moet weten welk kanaal je waarvoor wilt inzetten. Gebruik LinkedIn bijvoorbeeld voor het onderhouden van contacten met relaties, Facebook voor het organiseren van winacties en Twitter voor het delen van aanbiedingen.

Een goede online marketeer is anno 2017 van al deze kanalen thuis. Toch is er één kanaal dat er qua engagement met kop en schouders bovenuit steekt: Facebook. Hoewel het gebruik hiervan inmiddels enigszins terugloopt, is 93% van de enorme gebruikersgroep nog altijd aanwezig. 91% van de marketeers adverteert daarom nog altijd op dit platform.

Google+ is het sociale netwerk dat door marketeers het minst wordt gebruikt. Van de groep die het toch gebruikt, zegt een derde dit komend jaar minder te willen doen. Ook Twitter heeft betere tijden gekend; bijna een kwart van de marketeers heeft het platform afgelopen jaar verlaten. Hou hier dus rekening mee bij het ontplooien van je eigen social media strategie.

De mogelijkheden bij Webton

Bekijk hier de mogelijkheden en prijzen om social media door de experts van Webton te laten verzorgen.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel