2 minuten

Google Alerts instellen

Google Alerts instellen: zo werkt het

Ben jij altijd op zoek naar interessante nieuwe content op internet? Dan kun je Google Alerts instellen om hier automatisch meldingen over te ontvangen. Deze gratis dienst staat ook wel bekend als Google Meldingen en stuurt je een mail zodra er een relevant nieuwsbericht in de zoekresultaten verschijnt. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hoe werkt Google Alerts?

Natuurlijk is interessante content niet voor iedereen hetzelfde. Google Alerts stuurt daarom alleen meldingen over  nieuwe zoekresultaten op grond van de door jou opgegeven zoektermen. Als je bijvoorbeeld je eigen bedrijfsnaam instelt, krijg je een mailtje zodra jouw merk online genoemd wordt. En dat scheelt je zelf een hoop uitzoekwerk als je aan reputation management doet.

Hoe vaak je meldingen ontvangt, bepaal je zelf. Dit kan bijvoorbeeld elke dag of elke week zijn. De dienst raadpleegt dagelijks vele honderden nieuwsbronnen, waaronder de websites van vooraanstaande media zoals kranten en magazines. Je kunt de meldingen instellen voor het internet, Google Groups of Google Nieuws. Klik hier voor een voorbeeld van die laatste bron.

Google Alerts instellen in enkele stappen

Volg de onderstaande stappen om Google Alerts in te stellen. Dit kan zowel met als zonder Google-account.

Stap 1: Ga naar Google Alerts

Start je browser en ga naar google.com/alerts. Of klik direct hier om verder te gaan. In het invoerveld kun je direct een melding instellen over een zoekterm die je interesse heeft.

google alerts instellen

Stap 2: Kies een zoekterm

Zodra je een zoekterm invult, verschijnt er een venster met een voorbeeld van mogelijke meldingen. In dit geval hebben wij gekozen voor de term ‘webton’. Vul je eigen bedrijfsnaam in om hier relevante meldingen over te ontvangen.

google alerts meldingen

Stap 3: Kies de opties voor meldingen

Boven het voorbeeld van mogelijke meldingen zie je de knop ‘Opties weergeven’. Klik op de knop en er klapt een nieuw venster uit. Hier kun je onder meer kiezen voor de frequentie van de meldingen, de geraadpleegde bronnen, de taal, de regio en het aantal resultaten. Ook kun je aangeven of je de meldingen wilt verzenden naar je emailadres of een RSS-feed.

google alerts opties

Natuurlijk is het ook mogelijk om meerdere zoektermen voor Google Alerts in te stellen. Kies naast je bedrijfsnaam bijvoorbeeld voor gerelateerde termen. Voor Webton zijn dit termen als ‘webdesign’, ‘linkbuilding’ en ‘zoekmachine marketing’.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel