4 minuten

Hoe werkt Google Adsense?

Geld verdienen met Google AdSense

Heb jij een website die dagelijks behoorlijk wat bezoekers ontvangt? Dan kan het financieel interessant zijn om hier advertenties op te plaatsen. Dit doe je makkelijk met Google AdSense, het populaire advertentieplatform dat een intermediair vormt tussen jou en adverteerders. Bijkomend voordeel: het is helemaal gratis!

google adsense

Wat is Google AdSense?

Google AdSense bemiddelt tussen webmasters en adverteerders en biedt de technologie om advertenties gemakkelijk op een website te plaatsen. Dat kan namelijk via AdWords, de dienst van Google waarmee reclame-uitingen eenvoudig over het gehele AdSense-netwerk te verspreiden zijn. Daarnaast worden AdWords-advertenties boven en naast de organische zoekresultaten in de zoekmachine weergegeven.

Geld verdienen met Google AdSense: wat zijn de inkomsten?

AdSense heeft in de loop der jaren een grote populariteit opgebouwd en dat komt onder meer door de brede toegankelijkheid ervan. Of je nu een kleine of grote website hebt; je kunt je altijd aanmelden voor een gratis account.

Bij een site met weinig bezoekers heeft dit overigens weinig zin, want het verdienmodel van AdSense is gebaseerd op het Pay Per Click (PPC) principe. Dit betekent dat een adverteerder je pas een bedrag betaalt als een bezoeker op een advertentie klikt. Dit bedrag varieert van enkele eurocenten tot vele tientallen euro’s, waarbij hoge bedragen eerder uitzondering dan regel zijn.

Je uiteindelijke inkomsten zijn dan ook sterk afhankelijk van de bezoekersaantallen op je website. De gemiddelde Click Through Rate voor AdWords advertenties is 2%, wat betekent dat slechts 2 op de 100 bezoekers op een advertenties klikken. Bij een bedrag van enkele eurocenten per klik, zul je dus vele duizenden bezoekers per dag moeten hebben om aardig wat geld te verdienen met Google AdSense.

Voordelen van Google AdSense

Inmiddels maken miljoenen mensen gebruik van Google AdSense en dat is niet voor niets. Het is een makkelijke manier om passief inkomen te genereren en de advertenties gaan nauwelijks ten koste van je website. Ze worden namelijk streng gecontroleerd op factoren zoals kwaliteit en relevantie, zodat ze altijd aansluiten op de doelgroep die jouw site bezoekt.

Ook behoud jij als webmaster de volledige controle over de advertentieweergaven. Zo kun je ongewenste reclame blokkeren en zelf kiezen welk type advertentie het beste aansluit op je site. Adverteerders bieden op de beschikbare advertentieruimte, waardoor de advertenties meer geld opleveren. Alleen de best betalende advertenties worden op jouw site weergegeven.

Google AdSense: aanmelden, account aanmaken en inloggen

Ben je overtuigd dat Google AdSense iets voor jou is? In enkele simpele stappen kun jij je aanmelden en een account aanmaken:

  • Ga eerst naar deze pagina
  • Kies het Google account dat je aan AdSense wilt koppelen en ga door naar de volgende stap
  • Vul alle gevraagde gegevens in zoals het adres van je website en de taal van de inhoud. Dien de aanvraag in

google adsense account aanmaken

Het kan enige tijd duren (meestal rond een week) voordat je aanvraag wordt beoordeeld. Bij goedkeuring voert Google eerst een testbetaling uit om je bankrekening te verifiëren. Hou je mail hiervoor nauwlettend in de gaten. Heb je alle instructies opgevolgd? Dan ben je klaar en is je account aangemaakt!

Google AdSense voor WordPress website gebruiken

Nu je account gereed is, kun je aan de slag. Als je een moderne website hebt die goed loopt, is de kans groot dat je hiervoor het Content Management System (CMS) WordPress gebruikt. Dit is namelijk het meest gebruikte CMS ter wereld en meer dan de helft van de websites is hier tegenwoordig mee gemaakt.

Een website met WordPress maken is niet alleen gemakkelijk, maar biedt ook vele aanvullende functionaliteiten in de vorm van handige plugins. Een zo’n plugin is de Google AdSense plugin, die je in staat stelt om met enkele muisklikken AdSense advertenties op je website te integreren. Ook kun je hiermee precies bepalen waar de advertenties op je site verschijnen en hoe ze eruit zien. Zonder deze plugin is dit een zeer tijdrovend karwei.

Inkomsten via YouTube kanaal genereren

Verspreid jij je content niet zozeer via geschreven tekst, maar voornamelijk via video’s? Als deze hoog scoren op YouTube, is de kans groot dat ze dagelijks talloze weergaves genereren. In dat geval is het koppelen van je AdSense account aan je YouTube account een goed idee. Je verdient dan geld met de advertenties die bij jouw video’s worden weergegeven.

Volg onderstaande stappen om je AdSense account direct aan YouTube te koppelen:

  • Ga naar de pagina ‘Inkomsten genereren’. Klik hiervoor op deze link of doe het handmatig
  • Klik rechtsboven op je pictogram en ga naar ‘Creator Studio’
  • Ga via het linkermenu naar ‘Kanaal’ > ‘Inkomsten genereren’ en klik op ‘Inschakelen’
  • Vul alle gevraagde gegevens in. Je aanvraag wordt in behandeling genomen!

google adsense youtube

Als je aanvraag eenmaal is goedgekeurd, kun je op de site van AdSense een overzicht van je inkomsten zien. Wanneer het saldo van je account eenmaal op 100 dollar staat (omgerekend een bedrag van rond de 90 euro), ontvang je een betaling vanuit Google. Mooi meegenomen, maar misschien verdien jij nog wel veel meer! Probeer het vooral eens uit en doe er je voordeel mee.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel