2 minuten

De beruchte Error 404

Je bent hem ongetwijfeld al eens tegengekomen: de beruchte Error 404. Het is de foutmelding die je krijgt als een pagina op een website niet kan worden gevonden. Maar wat zijn nu de meest voorkomende oorzaken achter de Error 404 en hoe kun je deze foutmelding op je eigen website oplossen en herstellen? Hieronder leggen we je het uit.

error 404

Wat is de betekenis van Error 404?

Error 404 is de HTTP-statuscode die een webserver weergeeft wanneer het opgevraagde bestand niet aanwezig is. Soms krijg je daarom ook wel de melding Not Found of File Not Found te zien.

De betekenis van een 404 Error is dus simpel – óf de gevraagde webpagina bestaat niet op de server, óf de link die naar de pagina verwijst is onjuist. Ook kan het zijn dat je als gebruiker simpelweg het verkeerde websiteadres in de browserbalk hebt ingetypt.

Error 404 oplossen en verwijderen

Wanneer je op je eigen website een Error 404 vindt, wil je dit logischerwijs zo snel mogelijk oplossen. Een standaard 404 pagina is immers niet meer dan een foutmelding en heeft daarom niet het webdesign en de navigatiemogelijkheden van je reguliere website. Dit betekent dat de meeste bezoekers die de foutmelding zien, vastlopen op je site en deze vervolgens wegklikken.

Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Zelf een 404 pagina maken

Je kunt de Error 404 herstellen of verwijderen door niet de standaard Not Found pagina in te laten laden, maar zelf een speciale 404 pagina te maken die de bezoeker verleidt om verder te kijken op je website.

Hier kun je onder meer suggesties doen waarom de opgevraagde pagina niet vindbaar is en bezoekers helpen om alsnog de juiste informatie te vinden. In veel gevallen blijkt de gebruiker bijvoorbeeld het verkeerde websiteadres te hebben ingetypt; iets wat eenvoudig te verhelpen is.

Zorg er in elk geval voor dat de Error 404 pagina er aantrekkelijk uitziet en mensen stimuleert om op je site te blijven. Dit laatste bereik je onder meer door hyperlinks naar de homepage te plaatsen of door deze na enkele seconden automatisch in te laten laden. Vermeld dit wel duidelijk, anders kan het zijn dat de bezoeker zich misleid voelt.

404 not found foutmelding verhelpen en herstellen met Google Analytics

Liever nog dan het maken van een legendarische Error 404 pagina, voorkom je natuurlijk dat bezoekers deze melding überhaupt krijgen te zien. Dit is eenvoudig te realiseren door een kleine aanpassing door te voeren in de trackingcode van Google Analytics.

Zodra iemand de Not Found melding op je website heeft gezien, krijg je hier direct een melding van. Zo kun je de Error 404 pagina’s op je website eenvoudig opsporen en eventuele problemen direct zelf oplossen.

Wil je de fouten liever handmatig opsporen? Dat is mogelijk in Google Search Console. Lees hier meer over het uitvoeren van zo’n website SEO check.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel