30-05-2016

Zoekmachine Bing groeit

Bing groeit, maar Google blijft aan top

In de afgelopen maand is het marktaandeel van zoekmachine Bing gestegen. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van onderzoeksbureau comScore. Het marktaandeel van de zoekmachine van Microsoft groeide met 0,2%, terwijl dat van concurrent Google juist daalde met hetzelfde percentage.
Bing

Gestage groei van zoekmachine Microsoft

Google’s marktaandeel in de zoekmachinebranche komt nu uit op 63,8%, terwijl Microsoft op 21,6% blijft steken. Hoewel de groei van Bing ogenschijnlijk langzaam verloopt, is er wel degelijk een duidelijke tendens te bespeuren. De zoekmachine van Microsoft groeit de laatste jaren langzaam maar gestaag en deze ontwikkeling lijkt zich alleen maar verder door te zetten.

Er doen veel speculaties de ronde over de mogelijke oorzaken achter Bing’s groei ten koste van Google. Voor de hand ligt bijvoorbeeld het toenemende gebruik van besturingssysteem Windows 10, waarin Bing volledig is geïntegreerd. Gebruikers van Windows 10 komen dan ook al snel bij Bing uit wanneer zij online bepaalde zaken willen opzoeken.

Toenemend aantal gesproken zoekopdrachten

Maar er zijn meer redenen aanwijsbaar voor de stijgende populariteit van Bing. Maar liefst een kwart van de zoekopdrachten in Microsoft’s zoekmachine blijkt namelijk afkomstig uit voice search. Al eerder schreven wij hier over de toename van gesproken zoekopdrachten en de noodzaak om je website hiervoor te optimaliseren. Anno 2016 wordt dit steeds belangrijker.

Gesproken zoekopdrachten bevatten in veel gevallen immers andere termen dan geschreven zoekopdrachten. Mensen maken bij voice search bijvoorbeeld gebruik van spreektaal en geven hierbij logischerwijs de voorkeur aan makkelijk uitspreekbare woorden. De On-Page SEO optimalisatie van een pagina die hoog wil ranken op deze termen moet hier dan ook op aangepast worden.

Google nog altijd onbetwiste marktleider

De groei van Bing kan een extra motivatie vormen om deze aanpassingen zo snel mogelijk door te voeren op je website. In Windows 10 wordt het met behulp van de persoonlijke virtuele assistent Cortana namelijk steeds eenvoudiger om gesproken zoekopdrachten uit te voeren. Cortana is op dit moment nog niet bruikbaar in het Nederlands, maar zal dat in de toekomst ongetwijfeld worden.

Ondanks de stijgende lijn die Bing laat zien, bestaat er geen twijfel over dat Google nog altijd fier aan kop gaat in de zoekmachinemarkt. Het voornaamste doel van veel bedrijven is daarom nog steeds om simpelweg hoog in Google te komen. Maar wie terdege voorbereid wil zijn op de toekomst, doet er goed aan de ontwikkelingen rondom Bing en voice search nauwlettend in de gaten te houden.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!