2 minuten

YouTube muziek

Welke muziek mag in mijn YouTube video?

Inmiddels is het algemeen bekend: content is king. Maar dat diezelfde content niet altijd geschreven hoeft te zijn, is iets wat minder mensen weten. Zo worden infographics bijvoorbeeld veelvuldig gedeeld op social media en zijn met name video’s razend populair. En waar kijken we die video’s? Juist, op YouTube natuurlijk!

Dit wereldwijd bekende videoplatform is inmiddels niet meer weg te denken uit de maatschappij. Wat het format zo succesvol maakt ten opzichte van andere contentvormen, is de audiovisuele kracht ervan. Want niet alleen bevatten video’s vaak veelzeggende beelden, maar deze beelden worden meestal begeleid door geluid of passende muziek.

En het is juist die muziek, die nog wel eens problemen oplevert. Want zoals we inmiddels gewend zijn, verdedigen platenmaatschappijen hun muzikale rechten met hand en tand. Dat betekent dat je goed moet nadenken over de video’s die je plaatst. Staat tijdens de opname op de achtergrond de radio aan? Dan kan het zomaar zijn dat je een flinke claim aan je broek krijgt.

youtube muziek

Hoog ranken in YouTube interessant voor internet marketeers

Natuurlijk betekent dat niet dat je dan maar helemaal geen video’s moet maken. Daar is namelijk aanleiding genoeg voor. Hoog scoren in YouTube is op dit moment bijvoorbeeld makkelijker dan hoog scoren in Google. Hierdoor is het een interessante optie voor internet marketeers die hun doelgroep online willen aanspreken.

Maar áls je dan video’s op YouTube plaats, zorg er dan voor dat je het goed doet. Ook op dit platform is actualiteit belangrijker dan ooit tevoren. Het embedden van verouderde video’s op je site kan dan ook het tegenovergestelde effect hebben, zoals blijkt uit het nieuwsbericht dat wij onlangs schreven over kelderende rankings.

Gebruik rechtenvrije muziek voor je YouTube-video’s

Ook zit je als internet marketeer natuurlijk niet te wachten op een boete. Gebruik daarom alleen rechtenvrije en geautoriseerde muziek voor je video’s. YouTube biedt hiervoor een speciale media-bibliotheek aan, waar je gratis nummer vindt die je probleemloos kunt gebruiken. Het aanbod in deze bibliotheek is tegenwoordig heel behoorlijk te noemen.

Maar er zijn nog meer manieren waarop je juridische problemen kunt voorkomen. Tijdens het uploaden van een video controleert YouTube automatisch of het audiospoor geen muziek met rechten bevat. Zorg er daarom voor dat de muziek die je gebruikt, niet letterlijk hetzelfde is als het origineel. Dit doe je onder meer door:

  • De muziek versneld of juist vertraagd af te laten spelen
  • Korte gedeeltes van verschillende nummers snel achter elkaar te plaatsen
  • Artiesten en titels niet in de beschrijving van je YouTube-video te verwerken
  • De meest populaire muziek simpelweg niet te gebruiken

De meest veilige optie blijft nog altijd het gebruiken van volledig rechtenvrije nummers. Deze muziek valt meestal onder de Creative Commons licentie en is te vinden op verschillende websites. Bekende sites op dit gebied zijn onder meer Jamendo, Audio Archive en Electrobel. Als je goed zoekt, vind je hier altijd wel muziek die past bij jouw YouTube-video. Succes!

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel