12-12-2016

WordPress stimuleert gebruik HTTPS

Dat HTTPS stijgt in populariteit was al langer bekend. Sites met een SSL-certificaat krijgen van Google een voorkeursbehandeling in de zoekresultaten en worden door de veiligheidsbewuste gebruiker met meer vertrouwen bezocht. Ook WordPress doet nu een duit in het zakje, want HTTPS is een vereiste voor diverse functionaliteiten die het platform volgend jaar introduceert.

wordpress-https

Functionaliteiten beperkt tot HTTPS-sites

De eerste verandering die op stapel staat is een beëindiging van de samenwerkingsverbanden met hostingbedrijven die niet standaard een SSL-certificaat aanbieden. WordPress maakt namelijk reclame voor diverse hostingpartners, waarvan een aantal nog niet vol inzet op HTTPS. Uit de nieuwe koers blijkt dat het bedrijf dit graag ziet veranderen.

Daarnaast wil WordPress het komende jaar in kaart brengen welke functionaliteiten het meeste baat hebben bij gebruik van het SSL-protocol. Het platform overweegt deze functies alleen nog beschikbaar te maken voor websites die beschikken over HTTPS. In de wandelgangen wordt gesuggereerd dat API authenticatie de eerste functie is waarvoor het nieuwe beleid gaat gelden.

Ranking voordeel door SSL-certificaat

De aangekondigde maatregelen vanuit WordPress bewijzen andermaal dat een beter beveiligd web het streven is van vrijwel alle grote internetbedrijven. Nadat Google HTTPS-sites al beloonde met een hogere ranking, zullen de door WordPress opgelegde beperkingen voor non-SSL-sites waarschijnlijk zelfs de meest sceptische webmaster overstag doen gaan.

Maar hoe groot is het ranking voordeel voor HTTPS sites nu precies? De praktijk wijst uit dat dit vooralsnog wel meevalt; alleen bij twee sites met identieke score maakt een SSL-certificaat het verschil tussen een hogere of lagere positie in de zoekresultaten. Het valt echter te verwachten dat de factor in de toekomst steeds zwaarder gaat tellen.

Wacht niet langer met de overstap

Met het oog op deze toekomst hebben de meeste serieuze sites inmiddels al besloten over te stappen op HTTPS. Met name voor bedrijven en webshops is een groen slotje in de browserbalk onontbeerlijk. Mensen willen immers alleen nog zaken doen met een partij die zijn online beveiliging goed op orde heeft.

Niet alleen de angst voor onderschepping van betaalgegevens speelt hier een rol, ook het risico op uitlekken van andere privacygevoelige informatie schrikt veel gebruikers af. Een SSL-certificaat is inmiddels dan ook absolute noodzaak geworden voor elke zichzelf respecterende organisatie die online aanwezig is.

De aanschaf van zo’n certificaat hoeft bovendien niet veel te kosten, want partijen als Let’s Encrypt maken een overstap naar HTTPS nu gratis én snel te verwezenlijken. En kom je er desondanks toch niet uit? Dan kun je altijd terecht bij je favoriete internetbureau. Wij vertellen je graag hoe je de installatie van een SSL-certificaat vlekkeloos kunt laten verlopen.

Meer weten? Lees dan ons artikel over het wat, hoe en waarom van HTTPS.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!