17-11-2014

Webdesign trends in 2015 (17/11/14)

De nieuwste webdesign trends in 2015

2015-webdesignWebdesign is belangrijker dan ooit tevoren. Nog niet zo lang geleden hebben we de trends van 2014 beschreven…alles gaat razendsnel. Het jaar 2015 is al in zicht. Een website moet er tegenwoordig niet alleen mooi uitzien, maar ook vloeiend weergegeven worden op een veelvoud aan apparaten. Audiovisuele elementen en gebruiksvriendelijke scrolltechnieken worden daarbij steeds vaker toegepast. In dit artikel noemen wij dé vier trends op het gebied van webdesign die je in 2015 zeker terug zult zien.

Minimalistisch design

pinterestEenvoud is goud, wordt wel eens gezegd. Dat geldt ook voor webdesign, want de bezoeker zit anno 2015 niet meer te wachten op onoverzichtelijke en chaotische websites. Ontwerpers kiezen daarom steeds vaker voor eenvoudige ontwerpen die gekenmerkt worden door opvallende kleuren en goed leesbare typografie. Deze minimalistische trend komt vaak tot uiting in een bloksgewijze opmaak. Denk bijvoorbeeld aan Pinterest, dat de gebruiker beeldmateriaal op overzichtelijke wijze in duidelijke kaders voorschotelt. Erg handig voor mobiele bezoekers, want zo kunnen zij ook op een klein scherm direct zien wat er speelt. Google Now en Instagram zijn andere goede voorbeelden van websites die dit type design hanteren.

Invoegen van video

De jaren waarin websites voornamelijk bestonden uit tekst liggen inmiddels ver achter ons. Audiovisuele elementen zijn erg belangrijk geworden, getuige ook de opkomst van videowebsites zoals YouTube. Opvallend is dat bijna de helft van de YouTube-gebruikers deze website bezoekt vanaf een mobiel apparaat. Hieruit blijkt dat mobiele gebruikers vaak op zoek zijn naar entertainment. Video voorziet in deze behoefte en creëert bovendien veel interactie met de doelgroep.

Gebruiksvriendelijk scrollen

parallaxDe meeste mensen kennen scrollen als het verticaal verschuiven van de gehele inhoud van een website. Inmiddels komen er steeds meer websites waarbij ook horizontaal scrollen wordt toegepast. Parallax scrolling is de nieuwste trend en gaat nóg een stap verder. De verschillende elementen op een pagina verschuiven hierbij elk in hun eigen tempo. Zo kan tekst bijvoorbeeld snel verschuiven, terwijl afbeeldingen dat langzamer doen. Alle varianten zijn mogelijk. Hierdoor wordt een soort 3D-effect gecreëerd en kan de nadruk worden gelegd op bepaalde elementen van een website. Parallax scrolling wordt daarom ook veelvuldig ingezet als marketingtool voor de branding van merken en producten. Zoals elke revolutionaire techniek heeft ook deze vorm van scrollen echter wel een nadeel: het zal langer duren voordat een website met parallax scrolling volledig is ingeladen. Dit verslechtert niet alleen de gebruikerservaring, maar kan ook nadelige gevolgen hebben voor de positie van een website in de zoekresultaten.

Responsive website

We hebben het al vaker gezegd: een responsive website is tegenwoordig echt een vereiste. Steeds meer bezoekers zijn afkomstig van mobiele apparaten en een optimale weergave van jouw website op elk denkbaar apparaat is dan ook van het grootste belang. Een responsive website is absoluut noodzakelijk geworden.

Conclusie

Bovenstaande vier trends zullen het gezicht van webdesign in 2015 bepalen. Kan jouw website wel een moderne make-over gebruiken? In een vrijblijvend gesprek lichten onze specialisten toe welke van bovenstaande technieken een meerwaarde voor jouw website vormen. Neem contact op via 074-3030400 of mail naar info@webton.nl.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!