06-06-2017

Wat is Google Persoonlijk?

Al geruime tijd doet Google er alles aan om de zoekresultaten waar mogelijk te personaliseren. Hoe beter de resultaten afgestemd zijn op de individuele gebruiker, hoe sneller die de informatie vindt waar hij naar zoekt.

Als onderdeel van dit beleid experimenteerde de zoekmachine onlangs met Google Persoonlijk. Dit is een nieuw tabblad in de zoekmachine met zoekresultaten die voor de gebruiker relevant zijn. Of deze nieuwe functionaliteit definitief wordt geïmplementeerd, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Hoe werkt Google Persoonlijk precies?

De zoekresultaten in het nieuwe tabblad zijn gebaseerd op een persoonlijk verband dat Google constateert tussen de gebruiker en het onderwerp waar hij op zoekt. Het bedrijf vergaart een verscheidenheid aan gegevens over gebruikers, waardoor hun interesses bekend zijn en zij nauwkeuriger kunnen zoeken.

De zoekmachine gebruikt hiervoor onder andere diensten die gekoppeld zijn aan het Google-account van de gebruiker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Gmail, Agenda, YouTube en Google Foto’s. Dit zorgt ervoor dat de functionaliteit alleen werkt als de gebruiker is ingelogd op zijn Google-account. De persoonlijke zoekresultaten zijn dan ook niet toegankelijk voor derden.

Wat zijn de voordelen van een persoonlijk tabblad?

Google Persoonlijk kent een breed scala aan toepassingsmogelijkheden. De gebruiker zoekt automatisch in:

  • Persoonlijke mails in Gmail
  • Afspraken en gebeurtenissen in Google Agenda
  • Afbeeldingen in Google Foto’s
  • Persoonlijke reacties onder YouTube-video’s
  • Persoonlijke bestellingen via Amazon

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van toepassingen die recent door gebruikers zijn ontdekt. Ongetwijfeld benut Google Persoonlijk nog meer diensten en het ligt in de lijn der verwachting dat het aantal gegevensbronnen in de toekomst alleen maar wordt uitgebreid.

Balans tussen gebruiksgemak en privacy

Opmerkelijk is dat de experimentele functionaliteit tot nu toe alleen beschikbaar was via de website (zowel op mobiel als desktop). De Google app (vroeger bekend als Google Now) bevatte het persoonlijke tabblad nog niet. Mocht de functie in een later stadium definitief worden geïntroduceerd, dan zal dit zeer waarschijnlijk ook voor de applicatie gelden.

Google Persoonlijk is een nieuw voorbeeld van de manier waarop Google het leven van gebruikers nog makkelijker probeert te maken. Met één zoekopdracht zoek je niet alleen online, maar ook in e-mails, agenda, foto’s en bestellingen. Hierdoor vind je de door jou gezochte informatie in een handomdraai.

Dit gemak heeft echter ook een keerzijde, want voor een optimale werking maak je gebruik van meerdere van Google’s diensten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Agenda, YouTube, Foto’s en Gmail. Al je vertrouwelijke informatie is op deze manier in handen van één partij.

Of dit het waard is, moet iedereen voor zichzelf bepalen. Een ding is in elk geval zeker: Google Persoonlijk is weer een nieuwe stap in het op maat bedienen van individuele zoekmachinegebruikers en verhoogt de gebruiksvriendelijkheid. En dat is iets dat we alleen maar kunnen toejuichen!

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!