31-07-2017

Wat is een natuurlijk linkprofiel?

Wil jij met je website hoger in zoekmachines zoals Google komen? Dan weet je waarschijnlijk al dat backlinks hierbij een doorslaggevende rol spelen. Al deze inkomende links naar je website vormen samen het zogenaamde linkprofiel. Hoe beter de kwaliteit en kwantiteit hiervan, hoe groter de kans dat je erin slaagt om jouw ambities in de zoekresultaten te verwezenlijken.

natuurlijk linkprofiel

Het opbouwen van een sterk linkprofiel is echter méér dan het alleen verzamelen van zoveel mogelijke sterke links. Google probeert manipulatie van de zoekresultaten te achterhalen en kijkt daarom vooral of een linkprofiel natuurlijk is. Dat is een profiel dat:

  • Bestaat uit voornamelijk relevante links
  • Bestaat uit eerlijk verdiende backlinks
  • Bestaat uit kwalitatieve en minder kwalitatieve links
  • Bestaat uit zowel follow als nofollow links

De eerste drie punten uit bovenstaande opsomming liggen voor de hand. Een irrelevant linkprofiel dat vooral bestaat uit links in blogcommentaren wekt logischerwijs een sterke indruk van manipulatie. Hetzelfde geldt voor een profiel dat uitblinkt door louter links van extreem hoge kwaliteit. Maar wat wordt nu precies bedoeld met het onderste punt uit de lijst? We gaan er hieronder nader op in.

Een natuurlijk linkprofiel bestaat uit follow en nofollow links

Een link is een soort voorkeursstem voor je website en geeft deze daarom een kleine boost in de zoekresultaten. Dat is waarom linkbuilden zo goed werkt. Elke link die zorgt voor een ranking boost, wordt ook wel een follow link genoemd. Dat komt omdat de spider van Google de link volgt en aan de doelpagina een stukje waarde (ook wel bekend als link juice) toekent.

Er zijn echter ook links die de spider van Google niet volgt. Aan de doelpagina van zo’n link wordt dus ook geen waarde toegekend. Deze links worden ook wel nofollow links genoemd. Het gebruik van nofollow links is een meerwaarde als je bijvoorbeeld een blog of forum hebt. Je wilt immers geen waardevolle link juice kwijtraken aan de links die mensen in commentaren en berichten plaatsen.

In een natuurlijke situatie bestaat het linkprofiel van jouw website uit een mix van follow en nofollow links. Mensen die verwijzen naar jouw site, doen dit immers vanaf uiteenlopende platforms zoals bedrijfswebsites, blogs, fora, social media kanalen en social bookmarking sites. En met name deze twee laatstgenoemde kanalen bieden interessante gratis linkbuilding mogelijkheden.

Gebruik sociale platforms voor gratis follow en nofollow links

Sociale kanalen zijn er in vele soorten en maten. Enerzijds zijn er de bekende social media, waar gebruikers online de interactie met elkaar kunnen aangaan. Het plaatsen van links in berichten is hier over het algemeen toegestaan. Anderzijds zijn er de iets minder bekende social bookmarking sites, waar gebruikers favoriete webpagina’s kunnen opslaan in de vorm van links.

Soms zijn dat follow links en soms nofollow links. Beide typen links spelen een belangrijke rol in je linkprofiel. Dit maakt sociale kanalen bij uitstek geschikt om te linkbuilden, zeker omdat toegang tot deze online platforms geheel gratis is. Je bent immers volledig vrij om een account aan te maken en je links te plaatsen, zolang je berichten niet overdreven spammy van karakter zijn.

Wij zochten voor je uit welke sociale kanalen follow en nofollow links aanbieden en filterden deze lijst vervolgens op autoriteit. Het resultaat is onderstaande lijst met autoritatieve websites, die je gratis waardevolle linkbuilding mogelijkheden bieden.

Social media kanalen met follow links:

Social media kanalen met nofollow links:

 

Linkbuilden met een combinatie van follow en nofollow links

Het aanmaken van een account op bovenstaande websites is volledig gratis en doe je al binnen enkele minuten. Daarna staat niets je meer in de weg om links naar jouw website op te slaan of toe te voegen aan je profiel of berichten. Overdrijf het aantal links natuurlijk niet, want overduidelijke manipulatie valt op en kan resulteren in verwijdering van je account.

Hoewel het vanwege de ranking boost verleidelijk is om voornamelijk follow links te creëren, is het voor een natuurlijk linkprofiel belangrijk om je ook te richten op nofollow links. Het is bovendien zeker niet zo dat deze links waardeloos zijn. Ze verhogen namelijk de naamsbekendheid van je merk en kunnen leiden tot nieuwe follow backlinks, evenals bezoekers en klanten.

Hou tijdens het linkbuilden ook rekening met de variatie in de anchor text die je gebruikt. In een natuurlijk linkprofiel kiezen gebruikers namelijk uiteenlopende anchor texts om naar je website te verwijzen. Als je deze tips toepast, kun je gratis tal van waardevolle links creëren op autoritatieve websites. Succes!

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!