4 minuten

Wat is Duckduckgo en wat moet ik er mee?

Wie het tegenwoordig over zoekmachines heeft, heeft het over Google. Deze zoekmachine heeft in het afgelopen decennium zoveel populariteit verworven, dat je bijna zou vergeten dat er ook nog alternatieven zijn. Een daarvan is Duckduckgo, een zoekmachine die de laatste tijd steeds vaker in het nieuws verschijnt vanwege zijn unieke concept en nadrukkelijke focus op privacy. In dit artikel vertellen we je wat Duckduckgo precies is en wat je er zoal mee kunt.

duckduckgo

Wat is Duckduckgo precies? Een korte wiki

Duckduckgo is in essentie een zoekmachine zoals Google, Bing en Yahoo. In tegenstelling tot deze andere drie namen, is Duckduckgo in het gebruik echter volledig anoniem. De zoekmachine slaat ingevoerde zoekopdrachten niet op, wat jouw privacy verhoogt en waardoor je exact dezelfde resultaten krijgt te zien als ieder ander.

Dit is belangrijk in een tijd waarin privacy en anonimiteit steeds belangrijker thema’s worden. Sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse NSA, is iedereen zich plotsklaps bewust van zijn online kwetsbaarheid. Ook het recente Facebook-schandaal met Cambridge Analytica bewijst eens temeer dat deze privacyzorgen terecht zijn.

Zonder dat jij je ervan bewust bent, kijken digitale ogen constant over je schouder mee wat je aan het doen bent. Zoek je in Google naar informatie over sportvissen? Dan krijg je op websites ineens advertenties te zien van afgeprijsde vishengels. Volg je op Facebook de lijsttrekker van een bepaalde partij? Dan wordt jouw politieke voorkeur opgeslagen in een digitale database.

Waarschijnlijk is er veel meer informatie over jou bekend dan je denkt – en ook informatie waarvan je niet wilt dat anderen die weten. Duckduckgo wil hier een einde aan maken en biedt daarom de optie om volledig anoniem te zoeken. De zoekmachine laat elke zoekopdracht via het zogenaamde Tor-netwerk verlopen en garandeert hiermee volledige anonimiteit.

Hoe werkt anoniem zoeken met Duckduckgo precies?

Het Tor-netwerk bestaat uit een verzameling computers (zogenaamde relays) waarop sterke encryptiesoftware is geïnstalleerd. Jouw zoekopdracht wordt langs meerdere van deze relays gestuurd, waardoor de oorspronkelijke bron niet meer is te achterhalen. Dat geldt ook voor de zoekopdracht zelf – de encryptie maakt die voor derden niet te detecteren.

En wat nu als de encryptie wél een keer gekraakt wordt? Ten eerste is dat zeer onwaarschijnlijk, maar zelfs dan is er geen nood aan de man. Als de website waar je in de zoekresultaten van Duckduckgo op hebt geklikt zelf ook beveiligd is met encryptie, blijf je nog altijd anoniem. En dat is steeds vaker het geval, nu HTTPS inmiddels de nieuwe standaard is voor websites.

privacy

Duckduckgo vs Google: wat is het verschil?

Niet alleen de hoge mate van privacy maakt Duckduckgo anders dan zoekmachines zoals Google, maar dat geldt ook voor het doelbewust ontbreken van personalisatie. Google houdt namelijk continu bij op welke websites je klikt en stemt de zoekresultaten hiermee telkens weer iets scherper af op jouw persoonlijke voorkeuren.

In eerste instantie klinkt dit als een handige functie, maar deze heeft ook nadelen. Al je zoekresultaten zijn na verloop van tijd immers aangepast op basis van jouw eigen voorkeuren en interesses. Dat betekent dat je niet per se de beste resultaten krijgt voorgeschoteld, maar vooral de resultaten waarvan Google verwacht dat ze bij jou in de smaak vallen.

Experts noemen het bovenstaande fenomeen ook wel de Filter bubble. De zoekmachine filtert alle zoekresultaten tot alleen de websites overblijven die jouw bestaande voorkeuren en opvattingen bevestigen. Hierdoor is er weinig ruimte meer voor alternatieve oplossingen of meningen en dreig je als gebruiker in je eigen beperkte bubble te belanden.

Dit is iets wat Duckduckgo juist wil voorkomen. De zoekmachine slaat de sites waar jij op klikt bewust niet op, waardoor je altijd dezelfde resultaten krijgt gepresenteerd als anderen. Soms brengt dit ook nadelen met zich mee, omdat de internationaal het best bezochte (en soms Engelstalige websites) de voorkeur krijgen bij zoekopdrachten met een meertalig karakter.

Wat betekent de opkomst van Duckduckgo voor mijn website?

In de afgelopen jaren is Duckduckgo geleidelijk steeds populairder geworden. Recente privacyschandalen zorgen ervoor dat de behoefte aan oplossingen zoals Duckduckgo alleen maar sterker wordt. Inmiddels verwerkt de zoekmachine tientallen miljoenen zoekopdrachten per dag en is het gebruik ervan ook bij Nederlanders sterk in opmars.

Dat betekent dat het inmiddels tijd wordt om bij het optimaliseren van je website rekening te houden met deze serieuze speler in de zoekmachinemarkt. Tot op heden optimaliseerde jij je website waarschijnlijk voornamelijk voor Google, maar gezien de huidige ontwikkelingen kan het geen kwaad om alvast te anticiperen op de doorbraak van een disruptieve concurrent zoals Duckduckgo.

Betekent dit dat jij je SEO-strategie vanaf nu compleet anders moet invullen? Gelukkig valt dat mee. Net als Google probeert Duckduckgo de meest relevante content te vinden voor elke zoekopdracht. En ook Duckduckgo draagt gebruiksvriendelijkheid zeer hoog in het vaandel. Biedt jouw website aantoonbaar meerwaarde én is hij prettig in gebruik? Dan is de kans groot dat je ook in Duckduckgo hoog zult ranken.

Het enige aandachtspunt is optimalisatie voor zoektermen met een meertalig karakter. In Duckduckgo concurreer je voor deze termen vaak met grote buitenlandse sites – een strijd die je waarschijnlijk zult verliezen. De oplossing is simpel: probeer te ranken op long tail varianten door het toevoegen van extra Nederlandse zoekwoorden. Zo creëer je het beste van beide werelden en is je website zowel in Duckduckgo als Google uitstekend vindbaar.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

137 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel