05-08-2018

Wat betekent ‘PageRank’?

Je hebt het vast wel eens gehoord. Webdesigners die praten over de ‘Pagerank’ van een website. Maar wat houdt dit begrip nu eigenlijk in? Een Pagerank is een indicatiecijfer dat Google geeft voor de belangrijkheid van een website. Op deze manier ordent Google de websites in Google op hun belangrijkheid.

Hoe werkt PageRank precies?

Het Pagerank cijfer loopt van 0 tot en met 10. Indien een website van een bedrijf een Pagerank heeft van 5 (en dit is in tegenstelling tot een rapportcijfer vrij hoog) dan wil dit zeggen dat Google deze website als relevant beschouwt. Als een bedrijf een hoge Pagerank heeft, dan houdt dit over het algemeen in dat er op internet veel en belangrijke links verwijzen naar de website van het betreffende bedrijf.

Een link vanaf de homepage van je buurman naar jouw website is van minder belang, dan een link vanaf bijvoorbeeld een website als Startpagina naar je website. Deze belangen worden allemaal gecalculeerd en gewogen in een wiskundige formule waarvan de uitkomst Pagerank heet.

Probeer het daarom als ondernemer voor elkaar te krijgen dat startpagina’s, ondernemersverenigingen en brancheverenigingen linken naar jouw website. Maar let op! Het gaat niet om de hoeveelheid links, maar om de kwaliteit ervan. Eén link naar je website op een pagina van jouw leverancier kan even belangrijk zijn als duizend links op nietszeggende websites.

Wat betekent PageRank?

Waar is de Google PageRank Tool gebleven?

In het verleden toonde Google de PageRank-scores van websites met behulp van een toolbar in de browser. Doel van het bedrijf was vooral om duidelijkheid te verschaffen, maar niet iedereen stelde deze transparantie op prijs. Er was veel kritiek op de tool en in april 2016 besloot Google Toolbar PageRank Data dan ook niet meer inzichtelijk te maken voor het publiek.

Hoewel informatie omtrent PageRank dus niet meer publiekelijk beschikbaar is, bestaat de achterliggende methodiek nog altijd. Hierdoor verschillen experts van mening over de vraag of zij er überhaupt nog rekening mee moeten houden. Omdat PageRank bij Google tegenwoordig een interne metric is, blijft het speculeren naar de beste manieren om erop in te spelen.

Is PageRank nog belangrijk voor SEO in 2018?

Of je nu wel of niet van mening bent dat PageRank in zijn historische vorm vandaag de dag nog steeds een rol speelt; de achterliggende principes doen dat sowieso. De kwaliteit van websites (en daarmee de kwaliteit van backlinks daarvandaan) is nog steeds een bepalende factor voor het succes van je linkbuilding en SEO.

Hoe meet je de kwaliteit van een website?

Probeer je maar eens te verplaatsen in Google: wat zegt het over jouw website als er allemaal websites van lage kwaliteit naar verwijzen? Er zijn in de ogen van de zoekmachine dan meerdere scenario’s mogelijk:

 

  • Je hebt zelf backlinks geplaatst op websites waar het niet moeilijk is om dit gratis te doen. Je maakt je hiermee schuldig aan manipulatieve SEO-methoden en je website wordt hiervoor gestraft met een daling in de zoekresultaten
  • Je website is kwalitatief vergelijkbaar met de sites die ernaar verwijzen. Dit betekent dat je site inhoudelijk weinig meerwaarde biedt voor de zoekmachinegebruiker en hiervoor gestraft wordt met een daling in de zoekresultaten

Zoals je ziet zijn beide van bovengenoemde scenario’s slecht voor de positie van je website in Google. Het is daarom belangrijk om niet geassocieerd te worden met sites van bedenkelijke kwaliteit en alleen links te vergaren op websites met een goede reputatie. Denk bijvoorbeeld aan sites van bekende merken of sites die content bieden van uitmuntende kwaliteit.

Wil je de kwaliteit van een website toch liever uitgedrukt zien in cijfers en ben je op zoek naar een alternatieve meetmethode die vergelijkbaar is met de Google PageRank tool? Dan kunnen we je InLink Rank van SEO PowerSuite aanbevelen. Op basis van vergelijkbare algoritmes berekent deze tool scores op een logaritmische schaal die veel zeggen over de kwaliteit van een websitedomein.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!