13-02-2018

Wanneer moet ik overstappen op HTTPS?

Google heeft met zijn eigen browser Chrome een groot deel van de wereldwijde browsermarkt in handen. Regelmatig gebruikt de zoekgigant deze browser om bepaald gebruikersgedrag in de zoekmachine te stimuleren. Dat doet het bedrijf nu wederom, want onlangs werd bekend dat Chrome vanaf juli 2018 waarschuwingsmeldingen geeft bij websites zonder SSL-certificaat. De boodschap is dan ook duidelijk: Google wil dat websites zo snel mogelijk overstappen op HTTPS.

https deadline

Wat is HTTPS ook alweer?

Duizelt het je al bij het horen van termen als SSL en HTTPS? We vatten de betekenis nog even voor je samen.

Steeds meer websites maken tegenwoordig gebruik van een versleutelde verbinding. Dit is noodzakelijk, want hierdoor kunnen kwaadwillenden betaalgegevens en privacygevoelige informatie van bezoekers minder makkelijk onderscheppen. Dit type versleuteling vereist het installeren van een SSL-certificaat.

Na installatie van dit certificaat is de website toegankelijk via het HTTPS-protocol (opvolger van HTTP). Hierdoor begint het adres van een website met een versleutelde verbinding met https:// in plaats van http://. Ook zie je in de browserbalk ter bevestiging vaak een slotje.

Waarom nu de waarschuwingen in Chrome?

Google ziet websites zonder SSL-certificaat als potentieel onveilig. De zoekmachine wil gebruikers hier liever niet naartoe leiden en geeft HTTPS-sites daarom al enige tijd de voorkeur in de zoekresultaten. Nu website-eigenaren jarenlang de gelegenheid hebben gehad om over te stappen, vindt Google het tijd om aan de resterende twijfelaars een duidelijk signaal af te geven.

Hierdoor verschijnt er over een aantal maanden bij elke website zonder SSL-certificaat een prominente beveiligingswaarschuwing in de adresbalk van Chrome. Dit is dusdanig storend voor gebruikers, dat deze sneller geneigd zullen zijn de site in kwestie te verlaten. Hierdoor dwingt Google webmasters feitelijk om de overstap naar HTTPS nog voor de zomer te maken.

Wanneer moet ik overstappen op HTTPS?

Ook in Nederland heeft Chrome zowel op desktop als mobiel circa de helft van de browsermarkt in handen. Dit betekent dat 1 op de 2 bezoekers een beveiligingswaarschuwing zal zien bij het bezoeken van een website zonder SSL-certificaat. Dat vormt een dusdanig grote bedreiging voor het bezoekersverkeer, dat een snelle overstap met name voor bedrijven pure noodzaak is.

De nieuwe maatregel wordt door Google vanaf juli 2018 definitief ingevoerd. Als je inmiddels nog steeds niet bent overgestapt op HTTPS, adviseren we je dan ook hier niet lang meer mee te wachten. De klok tikt gestaag door en je wilt een drastische bezoekersdaling in de zomer uiteraard ten koste van alles voorkomen.

Ben je overstag en wil je een SSL-certificaat nemen? Dan kan het geen kwaad om ook een nieuwe website te overwegen. Voor een HTTPS-site die aan alle moderne standaarden van Google voldoet, ben je bij Webton aan het juiste adres. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie; bel naar 074 – 3030400 of mail ons via info@webton.nl.

Meer lezen over HTTPS? Dat kan:

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!