24-04-2012

24/04/12 – Vrouwelijke ICT’ers in opmars

Vrouwelijke ICT’ers sterk in opmars

Nationaal expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek VHTO organiseert op 26 april 2012 Girlsday. Dit evenement stelt ruim 7000 jonge meisjes van 10 tot 15 jaar in staat om een kijkje te nemen achter de schermen bij grote technische bedrijven. De meisjes kunnen meedoen aan verschillende activiteiten. Ook kunnen ze alvast kijken hoe het er aan toe gaat bij zulke grote technische bedrijven. De interesse wordt dus zeker gewekt bij de meiden.

De bedrijven doen dit om alvast in te spelen op het aankomende tekort aan technisch personeel en ict’ers. VHTO stelt zelf ook dat Nederland de talenten van de jonge meisjes erg goed kan gebruiken in de nabije toekomst. Grote bedrijven zoals AkzoNobel, Capgemini, Festo en Shell staan in de rij om zich aan te melden voor de Girlsday. Naast multinationals zijn ook ziekenhuizen, theaters, opticiens en omroepen vertegenwoordigd. Elk bedrijf heeft wel een technische kant en die wordt tijdens de Girlsday ruimschoots belicht voor de meisjes van de basis- en middelbare scholen.

De praktijk staat centraal tijdens de Girlsday. De meiden kunnen zelf proeven, bouwen, testen, analyseren, kijken en ontdekken tijdens deze dag van de ICT. Vrouwelijk technisch personeel en vrouwelijke wetenschappers zijn de gehele dag aanwezig om de meisjes te begeleiden en om antwoord te geven op veelgestelde vragen.

VHTO geeft aan dat het van belang is dat meisjes en vrouwen betrokken worden in opleidingen en beroepen in de techniek of in de ict in Nederland. Zeker op economisch gebied zullen deze meisjes moeten zorgen voor voldoende kennis om vraagstukken het hoofd te bieden, aldus VHTO.

In de politiek gaan stemmen op om jongeren meer te overtuigen van de voordelen van technische studies. In samenwerking met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven moeten banen in de ICT aantrekkelijker worden gemaakt. Techniek heeft vaak onterecht een suf imago, juist daarom is het zo belangrijk dat kinderen in contact komen met gedreven technici en wetenschappers.

Het expertisebureau geeft aan dat er al steeds meer jongeren kiezen voor een opleiding in de techniek of ICT. Bij de meisjes steeg het participatieaandeel met meer dan 50 procent in vergelijking met 2000. In 2011 gaat al bijna de helft van de meisjes uit 6-vwo door met een natuurprofiel. Dit zijn voor de organisatoren goede cijfers. VHTO laat zien dat met grootschalige promotie veel te bereiken is en zijn daarom van plan door te gaan met dergelijke acties.

Bron: www.computable.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!