21-05-2012

21/05/12 – Veel besproken week Facebook

Vorige week was een drukke week voor Facebook, vrijdag maakte het bedrijf eindelijk de veel besproken gang naar de beurs, waardoor het nu een waarde heeft van meer dan 100 miljard dollar. Een waarde waarvan vele bedrijven alleen maar kunnen dromen, het is dan ook niet voor niets één van de grootste beursgangen ooit in de Verenigde Staten. Niet alleen ging Facebook vorige week naar de beurs, er was ook persoonlijke geluk voor oprichter Mark Zuckerberg. Hij stapte in het huwelijksbootje met zijn grote liefde Priscilla Chan. Geheel in stijl maakte Zuckerberg via een status-update op Facebook bekend dat hij was getrouwd, dit leverde hem ruim 960.000 likes op.

Helaas was er vorige week niet alleen maar goed nieuws voor het sociale netwerk. Op de dag dat Facebook naar de beurs ging werd namelijk bekend dat Facebook is aangeklaagd door een groep Amerikaanse Facebook gebruikers vanwege schending van hun privacy. De groep mensen eist niet het minste bedrag van Facebook, ze eisen namelijk een gezamenlijke schadevergoeding van 15 miljard dollar. De aanklacht wordt de ‘Wiretap Act’ genoemd.

De aanklacht, die werd ingediend bij de federale rechtbank in San Jose, California, bevat beschuldigingen over Facebook die gebruikers ten onrechte heeft gevolgd op het internet, zelfs nadat ze al waren uitgelogd. Het is niet de eerste keer dat Facebook te maken krijgt met zo’n soort aanklacht, bij de rechtbank zijn al 21 soortgelijke zaken bekend. Dit keer lijkt de aanklacht echter zeer serieus te worden aangepakt, het is namelijk de bedoeling dat er geprocedeerd gaat worden namens alle Amerikaanse Facebook gebruikers die zich hebben aangemeld bij Facebook tussen mei 2010 en september 2011. Het advocatenkantoor Stewarts Law, die een aantal van de gebruikers vertegenwoordigd is zelfs bezig te onderzoeken hoe Facebook gebruikers van buiten Amerika bij de aanklacht betrokken kunnen worden.

Één van de advocaten van Stewarts Law, David Straite, laat weten dat het verkrijgen van een schadevergoeding niet het voornaamste doel van de aanklacht is, maar dat het een baanbrekende zaak moeten worden rond digitale privacy rechten. Digitale privacyrechten zijn de laatste jaren vaker een belangrijk onderwerp van discussie, vandaar dat deze zaak belangrijke juridische- en zakelijke gevolgen kan hebben. Een woordvoerder van Facebook heeft gereageerd op de aanklacht en laat weten dat de beschuldigingen ongegrond zijn en dat het bedrijf de aanklacht zal gaan aanvechten. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Bron: Telegraaf.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!