02-12-2014

Usability test: de trend voor 2015

2 december 2014

Webton introduceert de usability test

usability test De usability oftewel gebruiksvriendelijkheid van websites is tegenwoordig een hot item. Een website moet snel laden, prettig navigeren en goed worden weergegeven, ongeacht het apparaat waarmee de website wordt bezocht. Bezoekers blijven namelijk langer, komen sneller nog eens terug en zijn eerder geneigd aankopen te doen via een website met een hoge usability. Een gebruiksvriendelijke website heeft over het algemeen een veel hoger rendement. Webton heeft daarom de usability test ontwikkeld om te bepalen of uw website aan de eisen van de moderne gebruiker voldoet.

Wat is de usability test?

De usability test van Webton laat zien hoe bezoekers een website gebruiken. Deze informatie geeft veel prijs over de sterke punten van een website, maar ook de negatieve kenmerken komen al snel naar voren. Hierdoor is makkelijk te bepalen welke zaken veranderd moeten worden om de gebruiksvriendelijkheid te optimaliseren.

Wat is het voordeel van usability testing?

testVeel problemen op het gebied van usability zijn heel eenvoudig te achterhalen. Het probleem is echter dat veel webmasters ze niet zien, omdat ze niet objectief zijn en de benodigde expertise ontberen. Een onafhankelijke partij met kennis van zaken kijkt met een frisse blik naar een website en zal daarom veel eerder problemen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid kunnen aanwijzen. Want dat die problemen er zijn, dat is zeer waarschijnlijk. Elke website heeft namelijk verbeterpunten op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, zelfs grote websites zoals Nu.nl, Neckermann.com en Marktplaats.nl.

Hoe werkt een usability test?

Een usability test wordt uitgevoerd door een website grondig te ontleden. Dit betekent dat de complete navigatie- en menustructuur onder de loep wordt genomen, alsmede de look and feel van individuele webpagina’s. Vaak blijkt dan dat kleine aanpassingen voldoende zijn om de gevoelsmatige gebruiksvriendelijkheid voor de gemiddelde bezoeker flink te verhogen. Soms zijn drastischer maatregelen echter noodzakelijk. Wanneer een belangrijk onderdeel van de website te wensen overlaat, is het aan te bevelen dit onderdeel in zijn geheel te vernieuwen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan een bestelproces dat omslachtig verloopt of een inschrijfformulier waar eindeloos veel gegevens in moeten worden gevuld. Dergelijke zaken schrikken bezoekers af en werken contraproductief. Een usability test helpt om dergelijke problemen te voorkomen.

Waarom Webton?

usability testingEen usability test biedt als het goed is niet alleen een frisse blik van een onafhankelijke partij. Belangrijk is ook dat deze partij over de nodige kennis en ervaring beschikt. De expertise van een ervaren usability testfacilitator is in de meeste gevallen onontbeerlijk om gedurende het testproces de juiste keuzes te maken. Webton beschikt over kundige medewerkers die u helpen het optimale rendement uit een usability test te halen. Daarnaast hebben wij de noodzakelijke tools om een usability test live door klanten te laten bijwonen. Uiteraard is onze testopstelling zo samengesteld dat de toeschouwersrol geen invloed zal hebben op het uiteindelijke resultaat. Wilt u meer weten over onze usability test of u vrijblijvend laten adviseren in een kennismakingsgesprek? Neem dan contact op via 074-3030400 of stuur een mail naar info@webton.nl.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!