12-04-2012

12/04/12 – Spotify Play Button op je website

De manier waarop we naar muziek luisteren is de laatste jaren compleet veranderd. Van lp’s, gingen we naar cassettebandjes en vervolgens naar cd’s. Waar het vroeger alleen mogelijk was om muziek te kopen op materialen als cassettes en cd’s, is het tegenwoordig mogelijk om (al dan niet illegaal) muziek te downloaden via het internet. De laatste uitvinding is het ‘streamen’ van muziek, iets waarmee streaming muziekdienst Spotify groot is geworden.

Spotify is in 2006 opgericht in Zweden. Het biedt muziek aan als stream. Dit betekent dat gebruikers van de dienst muziek kunnen luisteren uit een database van miljoenen nummers. De gebruikers krijgen de nummers echter niet in hun bezit. Om inkomsten te genereren wordt er tussen de nummers door reclame uitgezonden en tegen betaling kunnen mensen premium-lid worden, waardoor ze de reclameboodschappen niet meer horen. Om muziek via Spotify te luisteren, moet de gebruiker een Spotify-muziekspeler downloaden, hiermee kan de gebruiker afspeellijsten afspelen, bijvoorbeeld in een muziekgenre waar zij van houden. Ook is het mogelijk om Spotify te koppelen aan je Facebook, zodat je vrienden kunnen zien naar welke muziek jij luistert, of zodat jij kan zien naar welke muziek jouw vrienden luisteren.

Waar Spotify voorheen vooral een streamdienst was voor particulieren, heeft het bedrijf woensdag laten weten dat het ook gebruikt kan gaan worden voor zakelijke doeleinden. Via de Spotify Play Button kunnen websites vanaf nu nummers gaan aanbieden op hun website. Volgens Spotify zelf is het plaatsen van de Spotify Play Button de perfecte manier om mensen langer op je website te houden. Zo kan er muziek geplaatst worden die past bij de sfeer van een website. Met de Spotify Play Button is het bijvoorbeeld ook mogelijk om muziek bij recensies te plaatsen, op deze manier kunnen bezoekers van die website de muziek meteen beluisteren. Het beluisteren van muziek via de Spotify Play Button is wel alleen mogelijk als de bezoeker van de website een Spotify abonnement heeft.

Om de Spotify Play Button op de kaart te zetten heeft Spotify een aantal partners ingeschakeld die de Button op hun website zullen gaan zetten. Enkele grote namen zijn Rolling Stone, The Guardian en Mashable. In Nederland zal AD.nl gebruik gaan maken van de Button.

Bron: Nu.nl & Mashable.com

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!