22-04-2013

22/04/13 – Speciale smartphone voor blinden

blindEr is zo ontzettend veel te zien op deze wereld. Wat nou als je niet in staat bent om dit met je eigen ogen te aanschouwen? Hoe blijf je dan bij met de nieuwste technieken die mensen met volledig zicht soms al niet bij kunnen houden? Hoe ga je als blinde om met de nieuwste smartphone technieken?

Een Indiaas bedrijf is op dit moment bezig met de ontwikkeling van een smartphone voor blinde mensen. Waar de meeste smartphones uitgerust zijn met een touchscreen, is deze nieuwe smartphone voor blinden uitgerust met zogenaamde aanraakgevoelige pinnetjes gemaakt van geheugenmetaal. Deze pinnetjes dienen om de gebruiker braille te laten lezen. De pinnetjes springen na vervorming weer terug in hun oorspronkelijke vorm. Dit komt omdat ze beschikken over Shape Memory Alloy technologie, dit houdt in dat de pinnetjes zich continu herstellen naar hun oorspronkelijke vorm. De gebruiker is door deze techniek in staat om langere teksten te lezen. Behalve dit bijzondere scherm zal de smartphone eruit zien als een normale smartphone.

Het idee voor een smartphone voor blinden is afkomstig van een Indiase student, hij zag hierbij een gat in de markt. Hij zal het door hem ontworpen prototype ook gaan produceren met zijn speciaal daarvoor opgezette bedrijfje. Het prototype is al onderworpen aan een test met de doelgroep. De smartphone kan smsjes, whatsappjes en e-mails omzetten in braille. De gebruiker is dan door middel van de pinnetjes die dienen als scherm, in staat om zijn smsjes, whatsappjes en emails te ‘lezen’. De smartphone is daarnaast ook uitgerust met allerlei snufjes die een normale smartphone ook heeft. In de eerste testen onder de doelgroep werd het product erg positief ontvangen. Wanneer deze  nieuwe smartphone op de markt te vinden zal zijn is vooralsnog onduidelijk. Het productieproces wordt ondersteund door verschillende subsidies en bedrijven.

Het bedrijfje van de Indiase student wil zich nog verder gaan specialiseren. Ze zien allerlei kansen om soortgelijke producten verder te ontwikkelen. Zo willen ze zich verder verdiepen in de software die het mogelijk maakt om tekst en gesproken stukken om te zetten in braille. Dit succes zou zelfs nog verder uitgebreid kunnen worden zodat op den duur het zelfs mogelijk is om foto’s om te zetten in braille. Op deze manier kunnen ook blinden genieten van al het moois wat zich in deze wereld bevindt.

Bron: elsevier.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!