19-04-2012

19/04/12 – Social Media als Personal Assistent?

Afgelopen woensdag verscheen een artikel van media-onderzoeker Anne Helmond met als titel : ‘Wat weet Twitter allemaal van me?’. Een artikel dat veel stof deed opwaaien. Het antwoord op die vraag lijkt namelijk te zijn: ‘Veel meer dan het zou moeten weten’.

Helmond vroeg enkele weken geleden haar persoonlijke gegevens op bij Twitter. Iets waar we, volgens de Europese Privacyrichtlijn, allemaal recht op hebben. Twitter stelde Helmond niet teleur en gaf haar al haar gegevens, wat neer kwam op 50 MB aan data. Hierin waren niet alleen haar tweets opgenomen. Blijkbaar was Twitter ook in het bezit van enkele logins, direct messages, ruim 1000 e-mailadressen en 150 telefoonnummers. Allemaal gegevens die Twitter kon verzamelen dankzij de knop ‘find friends’. Dat Twitter persoonlijke gegevens uploadt naar servers werd enkele maanden geleden ook al bekend. Ook toen zorgde het voor veel ophef, Twitter beloofde toen verbetering, welke blijkbaar nog niet heeft plaatsgevonden.

Niet iedereen ziet het verzamelen van persoonlijke gegevens op servers echter als een negatieve ontwikkeling. Op woensdag riep Tim Berners-Lee, een van de grondleggers van het internet, gebruikers van het internet namelijk op om bij diensten zoals Google en Facebook hun persoonlijke gegevens op te vragen. Deze oproep deed Berners-Lee in de vooraanstaande krant The Guardian. Hij stelde het volgende: ‘Internetters hebben er voordeel bij dat bedrijven zoveel over hen weten, maar het zou nog veel nuttiger zijn als ze zélf over die gegevens zouden beschikken.’

In het artikel sprak Berners-Lee over een toekomstperspectief dat volgens hem erg zinvol zou zijn. In zijn beeld over de toekomst zou Social Media als een soort Personal Assistent kunnen fungeren. Berners-Lee zou graag zien dat er een computerprogramma wordt ontwikkeld die alle gegevens van een sociaal netwerk combineert met je eigen gegevens, zoals je agenda, output uit je fitnessapparatuur, je hardloopschema, etc.‘Er kan een heel nieuw tijdperk van hoogst persoonlijk computergebruik aanbreken’, aldus Berners-Lee.

Een soortgelijk computerprogramma zou ervoor kunnen zorgen dat, door combinatie van gegevens uit Social Media en je eigen gegevens, je je dag op de meeste optimale manier in kan vullen. Het programma zou ons kunnen vertellen wat we ’s ochtends kunnen lezen, welke televisieprogramma’s we moeten kijken of wat de optimale hardlooproute is. Het enige waar Berners-Lee zich zorgen over maakt is het feit dat deze gegevens op dit moment alleen in handen zijn van commerciële bedrijven en dat zorgt er niet alleen voor dat internetgebruikers afhankelijk zijn van die bedrijven, maar het gaat ook innovatie tegen. Toch adviseert Berners-Lee vooral om op regelmatige basis je persoonlijke gegevens op te vragen bij wat voor sociaal netwerk dan ook. Het kan fungeren als een soort back-up van je computer.

Bron: Nieuwsblad.be

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!