24-11-2011

24/11/11 – Sinterklaasjournaal.nl onder vuur

De website sinterklaasjournaal.nl ligt onder vuur. De website, speciaal gemaakt voor kinderen tijdens de Sinterklaastijd schijnt in korte tijd twee maal gehackt te zijn, waardoor gegevens van vele kinderen zijn gelekt.

Maandag werd al bekend dat een hacker de gegevens van 13.000 kinderen buit had gemaakt. Via de website konden kinderen tekeningen insturen en kleurplaten downloaden, hierdoor wist de hacker onder andere de namen, leeftijden en e-mailadressen van de kinderen te bemachtigen. Helen Albada, een woordvoerder van de NTR, de omroep die het Sinterklaasjournaal uitzendt, heeft het voorval bevestigd. De omroep verklaarde dat de kwetsbaarheid van de website is ontstaan, doordat gebruik is gemaakt van een verouderde tool die blijkbaar makkelijk bereikbaar was voor hackers. De NTR was op de hoogte van het feit dat de tool verouderd was, maar maakte er desondanks toch gebruik van.

Woensdagavond maakte diezelfde hacker bekend opnieuw toegang te hebben gehad tot de gegevens van sinterklaasjournaal.nl. Dit maal claimt de hacker echter de e-mailadressen van ruim 1,5 miljoen kinderen, die hun naam via de website in het grote boek van Sinterklaas hadden gezet, te hebben bemachtigd. Woordvoerster Helen Albada van de NTR laat weten dat de hacker inderdaad weer contact heeft gezocht met de NTR, maar tot op heden heeft de NTR nog geen bewijs gezien van de actie. Toch is het desbetreffende onderdeel van sinterklaasjournaal.nl uit voorzorg van de website gehaald. Ook geeft Albada aan dat het beveiligingsprobleem, die ervoor zorgde dat de hacker maandag al 13.000 gegevens van kinderen bemachtigde, inmiddels is opgelost. Op dit moment stelt de omroep een onderzoek in om te bekijken of de hacker inderdaad toegang heeft gekregen tot de database met de e-mailadressen van de kinderen.

Bron: Tweakers.net

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!