13-12-2010

12/01/11 – Pas op, uw privacy…

Privacy, je zult het maar niet meer hebben

Ik volg zo veel mogelijk ontwikkelingen op het gebied van internet, beroepshalve welteverstaan. Ik moet mijn klanten immers kunnen vertellen wat er allemaal te koop is in deze virtuele wereld waarvan de mogelijkheden steeds groter worden. Nog even en we hoeven de deur helemaal niet meer uit, want met de pc of laptop trekken we de wereld onze huiskamer in. We hoeven niet meer naar de bieb om welke informatie dan ook te verkrijgen. We hoeven niet meer naar het restaurant als we geen zin hebben om te koken. We hoeven niet naar het reisbureau om dat weekje in de zon te boeken, we hoeven niet naar de kroeg of bij elkaar op bezoek om een persoonlijk gesprek te voeren. Nee, wie digitaal enigszins handig is en heeft ontdekt wat het internet allemaal te bieden heeft, kan de rest van zijn leven bij wijze van spreken al vegeterend doorkomen, met de vingers op de toetsen en de blik gericht op het beeldscherm. Een beetje gechargeerd, maar toch.

Kortom, wat je ook zoekt op het internet, je vindt het wel. Maar er is een keerzijde die een steeds grotere impact krijgt en waarover we steeds beter moeten nadenken. Want hoe actiever je zelf bent op ‘het net’ en hoe meer sporen je achterlaat, des te beter kun je zelf ook gevonden worden. En als de wereld louter zou bestaan uit goedwillende mensen zonder kwaad in de zin, dan zou er niets aan de hand zijn. Maar we weten beter. De media staan tegenwoordig bijvoorbeeld vol van berichten over oplichting. Als je even niet oplet en te kwistig met pasnummers en dergelijke strooit, dan ben je voor je het weet digitaal gerold. En we weten ook wat het gevolg kan zijn van de open communicatie via msn, hyves of andere social media. Onbewust gooien veel mensen, en zeker de jeugd, hun hele hebben en houden op straat, waarbij de mobiele telefoons van tegenwoordig een aardige duit in het zakje doen. En dan nog is er verbazing als die spannende foto die je alleen met je vriendin wilde delen plots opduikt op een of andere ranzige site.

Maar het gaat verder, want ook zonder onze eigen actieve inbreng staat de privacy steeds meer onder hoogspanning. Je kunt de gekste dingen meemaken. Een voorbeeld. Ik zat laatst wat te surfen op Google Street View. Een ‘prachtige’ nieuwe toepassing van het internet. Her en der hangen webcams waarmee de hele wereld een blik wordt gegund in situaties, plekken en omstandigheden die beslist niet altijd bedoeld zijn voor zoveel ogen. Zo zag ik bij mij in de buurt dat een webcam was gericht op een cafetaria. Ik kon precies zien wie daar stond te gokken. Ik lag daar niet wakker van, maar wie weet wel zijn vriendin aan wie hij net had verteld het gokken te hebben opgegeven. Ook las ik een bericht dat er in Amsterdam mannen zichtbaar waren die net een bezoek hadden gebracht aan een dame met een heel oud beroep.

Street View gaat dus ver en schending van de privacy is daarbij een issue waarover men nog lang niet is uitgesproken. Alleen kunnen wij daar zelf niet zo veel aan doen. Ja natuurlijk, niet gokken en niet naar die dames gaan, maar dat is de kern van het verhaal natuurlijk niet. Waar je wel wat aan kunt doen is je eigen activiteiten op internet goed overdenken. Ik wil niet preken, maar ben er wel van overtuigd dat we ook onze eigen verantwoordelijkheid moeten nemen waar het onze privacy betreft. Pas dus op met het verstrekken van gegevens, het plaatsen van foto’s en dergelijke. En geef toe, een keer de deur uit, de echte mensenwereld in kan ook heel prettig zijn…

Ton Heerze
Directeur Webton Internetdesign

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!