15-12-2011

15/12/11 – Populairste zoektermen Google 2011

Vandaag maakt Google, door middel van ‘Zeitgeist’, bekend wat de populairste zoektermen van 2011 in Nederland zijn. Mark Rutte, Pippa Middleton en Britt Dekker zijn de grote stijgers van dit jaar. Ook president Obama doet het goed op Google en ook wordt de zoekmachine veel gebruikt om de betekenis van nieuwe woorden op te zoeken, zoals ‘Wat is Wordfeud’.

Het Zeitgeist-rapport wordt ieder jaar door Google uitgebracht en het weerspiegelt de tijdsgeest, vandaar ook de naam Zeitgeist. Door analyse van de miljoenen zoekopdrachten die jaarlijks in Nederland worden ingevoerd, stelt Google uiteindelijk diverse lijsten op van meeste gezochte onderwerpen.

Dat Facebook populair is, blijkt ook uit Google Zeitgeist. In de lijst van meeste gezochte onderwerpen op basis van volume prijkt het sociale netwerk op nummer 1, gevolgd door YouTube en Hyves. Andere populaire zoektermen zijn Online, Google en Hotmail.

In de lijst van snelst stijgende zoektermen neemt download-tool Spotnet de eerste plaats in, gevolgd door het controversiƫle Net 5 programma Secret Story en iPhone 5. Britt Dekker, deelneemster van het programma Echte Meisjes in de Jungle en onlangs op de cover van Playboy, is de populairste persoon in deze lijst en neemt plek 5 in.

Ook de meeste gezochte afbeeldingen zijn opgenomen in Google Zeitgeist. Uit deze lijst blijkt de populariteit van Justin Bieber, de zoekterm ‘Justin Bieber Kaal‘ prijkt namelijk bovenaan in de lijst. Dit werd veroorzaakt door een gerucht dat de populaire zanger zijn handelsmerk kapsel zou hebben afgeschoren. Andere populaire afbeeldingen zijn ‘Adidas logo’ en ‘bloemen achtergrond’.

Ook voor de politiek zijn er diverse lijstjes gemaakt. Zo is de PVV de meeste gezochte politieke partij op Google, is Mark Rutte de populairste Nederlandse politicus en president Obama de populairste buitenlandse politicus.

Op het gebied van Entertainment (en ook in andere lijsten) blijkt de scheiding van Kim Kardashian erg populair. Wat ook opvallend is in de lijst van snelst stijgende personen is dat zowel Britt Dekker als Pippa Middleton een hogere plek innemen dan de dit jaar overleden Amy Winehouse en Steve Jobs. Pippa Middleton is zelfs populairder dan haar eigen Koninklijke zus Kate Middelton, die niet eens in deze lijst staat, maar wel plaats 9 in neemt in de lijst meest gezochte afbeeldingen.

Uit Google Zeitgeist blijkt ook dat veel mensen Google gebruiken om de betekenis op te zoeken van nieuwe woorden die zij niet kennen. Daarom heeft Google ook een lijst gemaakt met als zoekterm ‘Wat is/zijn..’. De meest gezochte zoekterm in deze lijst is ‘Wat is Wordfeud’. Wordfeud is een app voor de smartphone die dit jaar erg populair werd, maar blijkbaar wist niet iedereen wat het was of hoe het werkte. Deze zoekterm werd gevolgd door ‘Wat betekent swag’, en ‘Wat zijn apps’.

Voor een compleet overzicht van alle lijsten van Google Zeitgeist, kijk op http://www.nu.nl/files/GoogleJaarlijsten2011.pdf

Bron: nu.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!