30-09-2016

Nieuwe Penguin 4.0 update uitgerold

Regelmatig worden er door Google onverwachte algoritme updates doorgevoerd. Soms zijn de wijzigingen aan de achterkant van de zoekmachine echter een stuk minder verrassend. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Penguin 4.0: een langverwachte algoritme update die kort geleden door Google werd uitgerold.

Wat is Penguin ook alweer?

Al talloze jaren breken SEO-specialisten hun hoofd over de precieze gevolgen van elke nieuwe Penguin release. De eerste grote Google Penguin update vond plaats in 2012 en had als voornaamste doel om websites te vinden die zich bedienden van bedenkelijke linkbuilding strategieën. Dit bracht werkelijk een schokgolf teweeg in het zoekmachinelandschap, want talloze websites zagen hun positie in de zoekresultaten van de ene op de andere dag dramatisch kelderen.

penguin-4-0

Gevolgen Penguin minder onschuldig dan uiterlijk doet vermoeden

Vooruitspoelend naar het heden is er aan deze dynamiek tussen Google en sluwe webmasters in feite nog weinig veranderd. Nog steeds zijn er websites die met slimmigheidjes proberen hoog te scoren in de zoekresultaten – en nog steeds probeert Google daar een stokje voor te steken. Na de laatste Penguin update in 2014 (versie 3.0), zijn we inmiddels aanbeland bij de 4e versie. Wat is er nieuw en wat is hetzelfde gebleven? Dat zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Penguin ververst nu in real-time

Websites die in het verleden slachtoffer waren geworden van een Penguin update, werden in een later stadium allemaal tegelijkertijd opnieuw beoordeeld door het algoritme. Deze herevaluatie vond niet eerder plaats dan dat er een nieuwe Penguin versie was uitgebracht. Dit bracht veel sites in de problemen, want de laatste update was bijvoorbeeld 700 dagen geleden; en al die tijd konden deze websites niet herstellen van hun straf in Google.

De zoekmachine speelt hier nu op in door Penguin in real-time te laten draaien als onderdeel van het core algoritme. Wijzigingen in de zoekpositie van een website – zowel positief als negatief – vinden hierdoor veel sneller plaats. Volgens Google neemt een aanpassing ongeveer dezelfde tijd in beslag als de gemiddelde crawl en herindexatie van een webpagina. Webmasters die hun leven beteren na een penalty vanuit Google, kunnen dus verwachten hier sneller voor beloond te worden.

Penguin werkt specifieker

Voorheen ging Penguin min of meer te werk als een olifant in een porseleinkast. Wanneer een website zich (bedoeld of onbedoeld) schuldig maakte aan het plaatsen van een niet-organische link naar een webpagina, waren de gevolgen immens. Niet alleen de positie van de betreffende pagina werd namelijk aangetast, maar de ranking van de website in zijn geheel kelderde behoorlijk.

Dat dit ietwat overdreven is, begrijpt ook Google. De nieuwe Penguin werkt daarom specifieker en deelt straffen uit aan specifieke webpagina’s in plaats van volledige domeinen. De gevolgen van één enkele slechte link naar een pagina op je site zijn hierdoor een stuk beter te overzien.

Wat betekent de Penguin update voor mij?

Hoewel enkele belangrijke zaken zijn gewijzigd, blijft de essentie van Penguin nog altijd onveranderd. Google probeert zoekmachinegebruikers de meest relevante resultaten voor te schotelen en websites die proberen dit algoritme te omzeilen, vallen in ongenade bij het bedrijf.

Vermoed jij dat jouw website slachtoffer is geworden van de laatste Penguin update of vallen de rankings van je website simpelweg al langer tegen? Laat je dan adviseren door onze specialisten op het gebied van zoekmachine optimalisatie. Neem vrijblijvend contact op via info@webton.nl of bel naar 074 – 3030400.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!