20-04-2012

20/04/12 – Overheid en social media…

Overheid te weinig bezig met risico’s social media

Nog geen derde van de overheidsinstellingen in Nederland heeft een socialmedia-beleid. Dit is opmerkelijk aangezien de overheid wel erg intensief werkt met social media. Ernst & Young is tot deze conclusie gekomen door een veldonderzoek. Bij veel instellingen staat dit beleid nog maar in de kinderschoenen. Aan het terugdringen van risico’s wordt bijna geen aandacht besteed.

Meer dan de helft van de respondenten gaven aan dat de kansen van social media te weinig worden gebruikt. Veelvuldig wordt er gebruik gemaakt van de online en social media om maar mee te kunnen doen. Toch komt bij de inzet van social media veel meer kijken dan het aanmaken van een account. Structuur, beleid en risicobeheersing zijn van groot belang en worden vaak onderschat. Op die manier ben je als overheidsinstantie pas effectief bezig.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de risico’s erg worden onderschat. Instanties zien de negatieve gevolgen vaak niet, of hechten er te weinig waarde aan. Dit terwijl het delen van bijvoorbeeld vertrouwelijke informatie of slecht omgaan met klachten als erg vervelend wordt gezien door burgers. Fouten zijn niet gemakkelijk weg te poetsen op het internet. Juist daarom is een grondig risicobeleid van belang voor overheidsinstellingen.

Bron: www.accountancynieuws.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!