12-11-2018

Online video’s boven televisie?

Anno 2018

Hoe zit het nu met het traditionele televisie kijken? Hebben we daar voorgoed afscheid van genomen?

Nee, dat niet. Uit recente onderzoeken blijkt dat we wel meer naar online videocontent kijken dan naar de traditionele televisie, maar we hebben de televisie nog lang niet de deur uitgedaan. We kijken wel wat minder televisie dan voorheen, maar vooral de manier waarop we televisie kijken is, onder andere dankzij de komst van Smart-televisies, veranderd.

Netflix is grootste concurrent voor traditionele televisie

Uit alle onderzoeken blijkt dat we steeds meer zelf willen bepalen waar we naar kijken. Zo besteden we 9% van onze kijktijd aan het terugkijken van programma’s en series. Daarnaast kijken we ongeveer 32 minuten per dag naar andere content dan die van tv-zenders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Netflix, Videoland en Youtube. Netflix is inmiddels met ruim twee miljoen abonnees de grootste concurrent van het traditionele televisiekijken geworden.

Meerdere online-videoabonnementen

Netflix en HBO zijn grote spelers op de markt van online-videoabonnementen. Inmiddels heeft RTL, Videoland overgenomen en zijn zelfs Disney, Apple en Amazon van plan om zich met unieke content in deze markt te begeven. Hierdoor is de kans groot dat je als consument in de toekomst meerdere online tv-abonnementen neemt om de exclusieve content van de verschillende aanbieders te kunnen bekijken.

Er wordt niet alleen meer op televisie naar televisie gekeken

Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het is wel waar. Traditionele tv-zenders proberen op de nieuwe trends in te spelen, door hun programma’s ook op andere apparaten aan te bieden. Zo kun je tegenwoordig ook op laptops, iPads, tablets en smartphones naar traditionele televisieprogramma’s kijken. In 2016 had 56% van de Nederlanders dit al eens gedaan.

Verschuiving vindt vooral onder jongeren plaats

Daarnaast is de verschuiving van traditioneel televisiekijken naar online videocontent vooral onder jongeren merkbaar. Voor hen is niet de traditionele televisie, maar hun mobiele telefoon het belangrijkste medium.

Wanneer jongeren wel kijken naar traditionele televisie, doen ze dat op een heel andere manier dan mensen van 35 jaar en ouder. Het blijkt zelfs dat jongeren naar een andere zender zappen, zodra het reclameblok begint. Daarnaast pakken ze onder het traditionele televisiekijken regelmatig hun mobiele telefoon erbij om bijvoorbeeld social media te checken. Bovendien lijkt het erop dat jongeren nooit meer op dezelfde manier dan de oudere leeftijdsgroepen televisie gaan kijken.

Adverteer online!

De traditionele televisiespotjes op tv zijn dus niet meer zozeer de meest effectieve manier om jongeren te bereiken. Wil je er zeker van zijn dat je met jouw reclame-uitingen deze doelgroep bereikt? Adverteer dan op de plek waar ze het meeste te vinden zijn: online. Een groot voordeel van online adverteren is dat je er heel specifieke doelgroepen mee kunt bereiken. Daarnaast zijn de resultaten van de advertenties eenvoudig bij te houden en goed te meten, waardoor het heel duidelijk wordt hoe goed een advertentie werkt.

Online videomarketing; een reclamespotje maar dan net even anders

Wat handig is om te weten bij online adverteren, is dat mensen liever naar beeld dan naar tekst kijken. Maak als reclame-uiting bijvoorbeeld een infographic of andere gave visual. Nog een manier om online te adverteren is door middel van online videomarketing. Bij deze vorm van marketing zet je in naam van jouw bedrijf zelf een aantal video’s online. Je kunt deze video’s online zetten om bijvoorbeeld meer naamsbekendheid onder jouw doelgroep te generen en/of om de doelgroep aan jouw merk te verbinden.

Video’s die je voor deze vorm van marketing kunt maken zijn bijvoorbeeld behind the scenes video’s, een video waarin je een nieuw product introduceert of een tutorial. Weet je niet zo goed hoe je een goede online videomarketing strategie kunt opzetten? Schakel dan de hulp in van een videoproductiebedrijf. Zo’n bedrijf kan jou hier goed mee helpen.

Wil je liever niet zelf video’s maken, maar wel door middel van videocontent jouw doelgroep bereiken? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om samenwerkingen aan te gaan met influencers of te adverteren in video’s op Youtube.

online-video

AOL heeft een onderzoek afgenomen onder 800 adverteerders en reclamebureaus uit zowel Europa als Noord-Amerika. Uit dit onderzoek blijkt dat maar liefst 58% van de respondenten denkt dat online video meer effect heeft bij de consument dan een reclame spotje op de televisie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel deelnemers, maar liefst 73%, het afgelopen jaar hun budget voor online video’s flink omhoog heeft geschroefd. De verhoging van dit budget is vaak afkomstig van een daling in budget voor televisie.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!