13-03-2012

13/03/12 – Ondernemers slecht voorbereid

Ondernemers slecht voorbereid op cybercrime

Veel Nederlandse ondernemers zijn niet goed in staat om aanvallen van cybercriminelen af te slaan. Adviesbureau KPMG heeft dit geconcludeerd naar aanleiding van onderzoek onder 170 bestuurders. Slechts 20 procent van de ondernemers denkt zelf dat er genoeg kennis in huis is om een digitale aanval te stoppen.

Meer dan op bedreigingen, zijn ondernemers tegenwoordig gefocust op kansen. Denk hierbij aan zelfstudie van sterk opkomende en zeer effectieve marketingmethoden zoals linkbuilding, die voor een optimaal effect wel op de juiste manier moeten worden toegepast. Toch is het daarnaast belangrijk om ook bedreigingen niet uit het oog te verliezen.

In het afgelopen half jaar zijn er diverse nieuwsberichten verschenen waarin ondernemers het doelwit waren van hackers. Met name de grotere organisaties hebben in de media veel aandacht gekregen. Het ging hier vaak om het openbaar maken van persoonsgegevens. Toch wordt het grootste deel van de cybercriminaliteit niet door de media naar buiten gebracht.

Bijna de helft van de bedrijven, die zijn onderzocht door KPMG, was afgelopen jaar slachtoffer van cybercriminelen. Zes op de tien bedrijven geeft aan maximaal 100.000 euro schade te lijden aan deze praktijken. Bij 1 op de tien is dit zelf meer dan 1.5 miljoen euro. De meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit is ‘phishing’. Dit is het versturen van valse e-mails. Voornamelijk financiële organisaties zijn het doelwit van de praktijken. Drie op de vier bedrijven valt hier aan ten prooi.

De onderzoekers van KPMG geven aan dat de volledige grootte van cybercrime lastig te achterhalen is. Dit komt omdat de opsporingsmethodes waarschijnlijk niet alles in beeld kunnen brengen. Het doel van het onderzoek is dan ook het zorgen voor bewustwording onder ondernemers. Veel ondernemers schakelen externe partijen in voor de online veiligheid. Toch is het niet onverstandig voor ondernemers om hier ook zelf adequaat op in te spelen.

Bron: Telegraaf.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!