15-11-2011

15/11/11 – Wall Street bouwt eigen internet

Demonstranten op het Zuccotti Park in New York hebben genoeg benodigdheden om een klein dorp draaiende te houden. Ze hebben eten, vermaak en zelfs een bibliotheek.

Maar waarschijnlijk is het meest effectief wel een drie meter hoge toren op het geclaimde terrein, ook wel bekend als ‘Freedom Tower’. Deze toren zorgt voor een gratis WiFi hotspot, maar op een onconventionele manier.

De beweging moet het vooral hebben van de directe manier van onderling communiceren. In plaats van vertellen waar je bent geweest tegen je vrienden en kennissen, vertellen mensen tegenwoordig direct via verschillende social media dat ze ergens zijn. Vervolgens kunnen ze dus direct mensen uitnodigen om hen te vergezellen of bij te staan.

Op dit moment wordt de Freedom Tower met een aantal radioantennes en twee modems in werking gehouden. Het grotere doel is echter ambitieuzer: een nieuwe vorm van Internet maken, met een zogeheten ‘off-the-grid’ component speciaal ontworpen voor Occupy Wall Street. Dit houdt in dat er een gedecentraliseerd netwerk ontstaat, dat internetverbinding aan heel Amerika biedt, tegen een gereduceerd tarief, een zogenaamd ‘Mesh Network’.

Om het netwerk uit te bouwen  over heel Amerika zal tientallen jaren van verdere ontwikkeling noodzakelijk zijn. De Occupy beweging hoopt dan ook dat uiteindelijk genoeg mensen een zelfde toren neerzetten als die in Zuccotti Park om zo een goedkoop en censuurvrij internet te kunnen realiseren. Om enigszins operationeel te zijn zouden er ongeveer 70.000 torens moeten staan. Op dit moment zijn er vier: Wall Street, Austin, San Antonio en Los Angeles. Doorzettingsvermogen zal dus de doorslaggevend zijn.

Bron: News.yahoo.com

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!