23-04-2015

Noodzaak XML Sitemap

23 april 2015

De noodzaak van een XML Sitemap

sitemap xmlIn een tijdperk van toenemende online content verspreiding is een goed onderhouden XML sitemap onmisbaar. Hierdoor weet Google dat jouw website de originele bron van de content is en voorkom je vervelende problemen met zoekmachines. Wij leggen je hieronder uit hoe je snel en eenvoudig een effectieve XML sitemap maakt.

Jaren geleden hadden XML sitemaps nog niet zoveel toegevoegde waarde. Tegenwoordig bieden ze echter de nodige voordelen voor websites. XML sitemaps fungeren als een soort directe communicatielijn met zoekmachines. Wanneer bestaande content wordt gewijzigd of er nieuwe content aan de website wordt toegevoegd, zorgt een XML sitemap ervoor dat zoekmachines de content sneller kunnen zien en indexeren. Klik hier om een voorbeeld te zien van zo’n xml sitemap.

Voor content marketeers is het inmiddels zeer belangrijk geworden om Google te helpen begrijpen of hun website de originele bron van content is. Dat heeft voornamelijk te maken met de Google Panda update.

Duplicate content na de Google Panda update

Het is niet ongewoon voor online auteurs om hun content via meerdere websites te verspreiden. Ook komt het vrij vaak voor dat andere websites artikelen letterlijk overnemen zonder de schrijver hiervoor om toestemming te vragen. Er wordt niet eens altijd een bronvermelding geplaatst.

Deze praktijken zijn niet alleen hinderlijk in verband met auteursrecht, maar leveren ook vanuit SEO-perspectief gevaar op voor de auteur van de originele content. Sinds de Google Panda update worden websites die duplicate content bevatten extra zwaar gestraft.

Wanneer het voor Google niet duidelijk is dat jouw website de originele bron van een artikel is, loopt je site het risico geheel uit de zoekresultaten verwijderd te worden. Een XML sitemap kan een bruikbaar hulpmiddel zijn om dit scenario te voorkomen en een online artikel als originele bron aan te wijzen. Maar hoe effectief is dit nu precies?

In veel gevallen wordt de webpagina met de originele content eerder geïndexeerd dan pagina’s die de content overnemen. Dit is echter niet altijd het geval, zeker niet wanneer de website in kwestie geen XML sitemap gebruikt. In zo’n geval kan het gebeuren dat de website die de content heeft overgenomen, eerder wordt geïndexeerd dan de originele bron. En dan heb je natuurlijk een probleem.

Hoe een XML sitemap maken?

Bovenstaande situatie kan worden vermeden door een XML sitemap voor je website te maken. Sommige Content Management Systems bevatten ingebouwde functionaliteit om automatisch XML sitemaps te creëren. Het meest gebruikte CMS WordPress heeft dit echter niet. Yoast SEO is een uitstekende plugin om deze functionaliteit aan je WordPress website toe te voegen.

Of het nu standaard zit ingebouwd in een CMS of wordt toegevoegd door middel van een plugin, automatische XML sitemap generatie maakt het leven van content marketeers een stuk makkelijker. Elke keer wanneer er nieuwe content aan de site wordt toegevoegd of gewijzigd, wordt de sitemap automatisch geupdate.

Natuurlijk zijn er ook tegenwoordig nog websites die geen gebruik maken van een CMS of van WordPress. Met behulp van online hulpmiddelen zoals XML-Sitemaps.com kun je alsnog een XML sitemap voor je website creëren.

Dit moet echter handmatig gebeuren, dus na plaatsing van nieuwe content wordt de sitemap niet automatisch bijgewerkt. Belangrijk om te beseffen is dat een XML sitemap alleen meerwaarde heeft wanneer deze zo actueel mogelijk is.

XML sitemaps voor grote websites

Zoekmachines indexeren op dit moment alleen nog de eerste 50.000 webadressen in een XML sitemap. Grote websites hebben vaak meer dan 50.000 URL’s en hebben daarom meerdere sitemaps nodig. Deze kunnen vervolgens met elkaar verbonden worden door een zogenaamde sitemap index te creëren. Meer informatie hierover is te vinden op de website Sitemaps.org.

Wanneer je de XML sitemaps eenmaal hebt gemaakt, moeten deze nog geregistreerd worden bij zoekmachines zoals Google. Google Webmaster Tools maakt het gelukkig vrij eenvoudig om zaken zoals sitemaps en RSS feeds te registreren.

Voer de volgende acties uit om je XML sitemap toe te voegen aan Google:

  1. Zorg ervoor dat je XML Sitemap zich bevindt op dezelfde webserver als je website
  2. Log in op je account bij Webmaster Tools
  3. Klik in het linkermenu op Crawlen en ga vervolgens naar Sitemaps
  4. Klik rechtsboven op Sitemap toevoegen/testen. Voer in het venster het webadres van je XML sitemap in en klik op Sitemap verzenden

Gefeliciteerd, jouw XML sitemap is nu geregistreerd bij Google! Het voordeel is dat Google nu weet waar je sitemap zich bevindt. Wanneer de sitemap wordt geupdate, kan de zoekmachine deze veel sneller indexeren. Handig om te weten: Google detecteert ook nog eens automatisch fouten in je sitemap en helpt je hierdoor deze te verbeteren.

Ook weet Google nu dat er nieuwe content aan jouw website is toegevoegd of gewijzigd vóórdat de content wordt geïndexeerd op andere websites. Hierdoor wordt jouw site als originele bron van de content aangemerkt en voorkom je een mogelijke straf zoals verwijdering van je site uit de zoekresultaten.

xml

XML sitemap problemen

Hulp nodig bij het maken van een of meerdere XML sitemaps voor je website? Neem dan contact op met Webton via info@webton.nl of bel naar 074 – 3030400. Onze SEO-experts helpen je graag bij het maken van een XML sitemap die automatisch wordt bijgewerkt. Zo voorkom je een daling van je website in de zoekresultaten!

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!