05-02-2015

De noodzaak van een mobiele website

5 februari 2015

We hebben onze bezoekers er al vaker op gewezen: een steeds groter gedeelte van het webverkeer is afkomstig van mobiele apparatuur zoals tablets en smartphones. Voor de meeste sites geldt dat minimaal 1 op de 5 bezoekers een mobiel apparaat gebruikt, terwijl dit voor sommige websites al bij 3 op de 5 bezoekers het geval is.

Wanneer een website mobiel dus niet goed wordt weergegeven, kan deze site meer dan de helft van zijn potentiële bezoekers mislopen! Omdat mobiel webverkeer inmiddels definitief is doorgebroken en alleen maar lijkt toe te nemen, doen webmasters er verstandig aan tijdig op deze ontwikkelingen te anticiperen.

Google stimuleert mobielvriendelijkheid

Ook Google weet dat mobiel verkeer de toekomst is en stimuleert webmasters daarom om hun website mobielvriendelijk te maken. Een van de manieren waarop Google dit doet, is door in de zoekresultaten onder de URL expliciet duidelijk te maken dat de website geschikt is Voor mobiel, zoals te zien op onderstaande afbeelding. Hierbij hebben we de website van KLM als voorbeeld genomen:

klm - noodzaak mobiel

Responsive webdesign vaak de beste keuze

De noodzaak van een mobiele website mag dan duidelijk zijn, in de praktijk staan veel bedrijven er nog terughoudend tegenover. Dit is jammer, want in veel gevallen hoeft er helemaal niet een afzonderlijke mobiele versie van de bestaande website te worden gebouwd. Het simpelweg aanpassen van de huidige website kan al voldoende zijn om mobiele bezoekers een uitstekende gebruikerservaring te bieden. Responsive webdesign is de meest populaire en praktische methode om een website mobielvriendelijk te maken.

Is mijn website mobielvriendelijk?

rp_mobielshoppen.jpgHoe beter geschikt jouw website is voor mobiele apparatuur, hoe minder aanpassingen noodzakelijk zijn. De experts van Webton geven op aanvraag geheel vrijblijvend advies over de mobielvriendelijkheid en eventuele verbeterpunten van een website. Indien je liever zelf een inschatting wilt maken, kun je gebruik maken van Google Webmaster Tools om de mobiele bruikbaarheid van je website te meten.

Mobiele bruikbaarheid Google Webmaster Tools

In Webmaster Tools vind je onder het tabblad ‘Zoekverkeer’ de pagina ‘Mobiele bruikbaarheid’, zoals te zien is op de afbeelding hieronder:

zoekverkeer

Wanneer je klikt op ‘Mobiele bruikbaarheid’, verschijnt er een rapport van de belangrijkste verbeterpunten op het gebied van de mobiele gebruiksvriendelijkheid van je website. Zie het voorbeeld uit onderstaand overzicht:

mobiele bruikbaarheid
Bron afbeelding: Karelgeenen

Op bovenstaand plaatje zien we diverse bruikbaarheidsfouten, met name op het gebied van tikelementen en viewport. Wanneer deze fouten worden opgelost, wordt de mobiele gebruikerservaring van de website dus direct verhoogd.

Onderzoek zelf de mobiele gebruiksvriendelijkheid

rp_mobiel_surfen-300x300.gifHoewel de hiervoor besproken rapportages van Google absoluut hun waarde hebben, gaat er nog altijd niets boven informatie uit de praktijk. Bezoek jouw eigen website daarom vanaf een mobiel apparaat en verplaats je in de gemiddelde mobiele bezoeker.

Om de gemiddelde mobiele bezoeker goed te simuleren, adviseren we de website te bezoeken vanaf een populair mobiel apparaat. Veelgebruikte smartphones zijn de iPhone (met name de versies 4, 5 en 6) en de Samsung Galaxy (met name de versies 3, 4 en 5). Ook op het gebied van tablets zijn de iPad en diverse Samsung-modellen de meest gekozen merken.

Test nu de verschillende functionaliteiten op je website en controleer onder andere hoe snel deze navigeert. Is het contactformulier gemakkelijk in te vullen? Laden video’s en afbeeldingen snel in en worden deze goed weergegeven? Leest het gebruikte lettertype prettig op een klein scherm? Maak een lijst van de zaken die in jouw ogen voor verbetering vatbaar zijn. Grote kans dat andere bezoekers het met je eens zijn!

Meer informatie over een mobiele website?

Met behulp van bovenstaande tips (bekijk hier nog enkele handige tips) kun je jouw website in relatief korte tijd geschikt maken voor mobiele bezoekers. Is jouw website te complex of ontbeer je de tijd om deze aanpassingen zelf door te voeren? De specialisten bij Webton helpen je graag met diensten op het gebied van responsive webdesign. Stuur voor meer informatie een mail naar info@webton.nl of geef ons vrijblijvend een belletje op 074-3030400.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!