01-03-2012

01/03/12 – Nieuw privacybeleid Google

Vanaf vandaag gaat het nieuwe privacybeleid van Google in. Dit nieuwe beleid wordt alom bekritiseerd, omdat Google hierdoor veel privacygevoelige informatie in handen krijgt, die gebruikt kunnen worden voor commerciële doeleinden.

Wekenlang werd je er door Google al op attent gemaakt, het privacybeleid gaat gewijzigd worden. Vanaf vandaag is het dus zover. Wat verandert er dan aan het privacy beleid? Google gaat de privacyvoorwaarden van alle diensten die tot Google behoren, zoals Gmail en Google+ samen voegen. Hierdoor kan Google uitgebreide profielen van mensen opbouwen, waarin bijvoorbeeld hun surfgedrag is opgenomen. Dit kan worden gebruikt voor commerciële doeleinden.

Wilbert de Vries van Tweakers.net legt uit wat dit bijvoorbeeld zou kunnen betekenen: Wanneer je op YouTube een filmpje van een autofabrikant bekijkt, kan het zijn dat je op een totaal andere website een Google-advertentie te zien krijgt van diezelfde autofabrikant. De Vries Stelt dat het niet te overzien is wat de gevolgen van dit nieuwe privacybeleid zijn. Ook bekritiseert hij het feit dat Google de mensen niet de mogelijkheid geeft om bepaalde informatie niet te willen delen.

De Vries is niet de enige die zich hierover verwondert. Ook Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vraagt zich af hoe het kan dat Google de algemene voorwaarden zo kan veranderen, zonder dat daar toestemming voor wordt gevraagd.

Zijn de nieuwe privacy voorwaarden van Google dan niet in strijd met de Europese regelgeving op het gebied van privacy? Op dit moment wordt er in Frankrijk onderzoek gedaan naar het nieuwe beleid van Google. Kohnstamm rekent erop dat dit onderzoek een goede afloop zal hebben.

Google zelf verdedigt de keuze voor het nieuwe privacybeleid. Zij stellen dat voor dit nieuwe beleid is gekozen om ervoor te zorgen dat de gebruikers de voorwaarden juist makkelijker zullen snappen. Naar eigen zeggen gaat het bedrijf van 60 documenten met de voorwaarden naar slechts enkele documenten. Ook stelt Google zelf dat iemand die is ingelogd bij een dienst van Google nog wel zelf kan aangeven of zijn of haar zoekgeschiedenis wordt gevolgd. Als laatste meldt Google nog dat de informatie die de zoekmachine-gigant genereert door de nieuwe voorwaarden strikt voor eigen gebruik zijn en dus niet verstrekt worden aan adverteerders. Wel zal het gebruikt worden om gerichte advertenties te laten zien op andere websites.

Bron: Nu.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!