02-02-2012

02/02/12 – Multi-Miljonair door Facebook

Het is Pay Day voor de aandeelhouders van Facebook, nu het bedrijf achter het sociale netwerk de gang naar de beurs gaat maken.

Facebook heeft een officiële aanvraag ingediend voor een beursgang. Dit is de grootste beursgang in technologie ooit. Facebook krijgt waarschijnlijk de initialen ‘FB’ als notering op de borden en wordt geschat op een waarde van 5 miljard dollar. De totale waarde van Facebook heeft een geschatte waarde van 100 miljard dollar. Dit is opvallend, want door deze stap naar de beurs is het bedrijf bijna evenveel waard als fastfoodketen McDonalds.

Dat Facebook de stap naar de beurs heeft gezet is goed nieuws voor zowel de medewerkers als investeerders. Het sociale netwerk heeft 3.000 werknemers die samen 30 % van de waarde zullen ontvangen. Het gebeurt in Silicon Valley, waar Facebook en veel andere  technologiebedrijven zijn gevestigd, vaker dat medewerkers op zo’n extreme manier worden beloond. Om loyaliteit onder de werknemer te creëren, krijgen medewerkers hierdoor al bij de start van bedrijven, wanneer ze nog gevestigd zijn in omgebouwde garages of zolderkamers, een aandelenpakket als beloning. Zo werden in 2004 de medewerkers van Google ook binnen een paar uur miljonair.

Één van de bekende investeerders is U2’s frontman Bono. Experts hebben zijn hit ‘Beautiful Day’ inmiddels voor de gelegenheid al omgedoopt tot ‘Beautiful Pay Day’, want geschat wordt dat zijn aandeel bij de beursgang ruim 1 miljard dollar waard zal zijn. Een flinke winst voor een investering van destijds 210 miljoen dollar. De echte winnaar is uiteraard Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook. Hij heeft namelijk recht op een kwart deel van de miljarden en mag daarnaast ook de marktwaarde van 100 miljard dollar claimen. Ook medeoprichters Dustin Moskowitz, Eduardo Saverin en Chris Hughes komen niet met lege handen te staan, zij krijgen elk tussen den 5 en 6 procent van de miljarden.

Bron: Telegraaf.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!