10-11-2014

‘Mobile Usability’ rapporten (10/11/14)

Google Webmaster Tools introduceert ‘Mobile Usability’ rapporten

Onlangs heeft Google met ‘Mobile Usability’ een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan Webmaster Tools. Hierdoor is nu direct zichtbaar welke problemen er zijn met de weergave van een website op mobiele apparatuur.

Mobile Usability betekent in het Nederlands ‘Mobiele Gebruiksvriendelijkheid’ en moet webmasters inzicht bieden in de mate waarin hun website gebruiksvriendelijk is voor mobiele bezoekers. Alle mogelijke problemen worden gerangschikt in een overzichtelijk rapport, zodat in één oogopslag gezien wordt wat de mobiele verbeterpunten van de website zijn. De functionaliteit kan binnen Google Webmaster Tools gevonden worden op het adres http://www.google.com/webmasters/tools/mobile-usability.

Mobiel vriendelijke website

De nieuwe tool brengt veelvoorkomende Mobile Usability problemen van mobiele websites in kaart, zodat webmasters de mobiele ervaring van gebruikers kunnen verbeteren. De specifieke fouten die het rapport toont zijn onder meer flash content (Google plaatst waarschuwingen bij zoekresultaten met veel flash content, maar alleen voor iOS and Android 4.1+ gebruikers), lettertypen die moeilijk leesbaar zijn op mobiele apparatuur, ontbrekende viewport meta-tags voor mobiele pagina’s, hyperlinks en knoppen die te dicht bij elkaar staan, inhoud die niet geschaald is naar de viewport of viewports met een vaste breedte.

Zo ziet een voorbeeldrapport over mobiele gebruiksvriendelijkheid in Google Webmaster Tools eruit:

mobile usability

 Mobile Usability mogelijk rankingfactor voor Google

De introductie van de mobiele gebruiksvriendelijkheid rapporten voedt de geruchten dat mobiele gebruiksvriendelijkheid in de toekomst mee gaat wegen in de PageRank van Google. Volgens John Mueller van Google’s Webmaster Trends Analyst team in Zurich is het sterk aan te bevelen dat websites mobiele gebruiksvriendelijkheid problemen in Webmaster Tools analyseren en oplossen. Hij noemde geen concrete plannen voor integratie met het rankingsysteem van de zoekmachine, maar alle voortekenen wijzen erop dat Mobile UX (de mobiele gebruikerservaring) in de nabije toekomst mee gaat wegen in Google’s algoritme. De nieuwe Mobile Usability functie in Webmaster Tools vormt een nieuwe bevestiging van die theorie. Hoe dan ook is het slim om de suggestie van Mueller ter harte te nemen, want zelfs wanneer mobiele gebruiksvriendelijkheid niet mee gaat wegen in de PageRank, zullen mobiele bezoekers een website vaker bezoeken wanneer deze voor mobiele apparatuur geoptimaliseerd is.

Meer weten over Mobile Usability of het verbeteren van de mobiele gebruikerservaring van uw bezoekers? Neem dan vrijblijvend contact op. Bel Webton op 074-3030400 of stuur een mailtje naar info@webton.nl.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!