03-01-2013

03/01/13 – Met je hoofd in the cloud?

cloudcomputingMet je hoofd in de wolken of in the cloud?

Daar ben je vaak, als je verliefd bent, lekker dromerig. Of ze zijn juist bedreigend donkergrijs. Angstvallig probeer je ze zo snel mogelijk weg te drijven uit je leven: wolken. Een element van de natuur en inmiddels heel natuurlijk in de internetwereld: cloudcomputing. Als nuchtere tukkers staan wij van Webton natuurlijk stevig met beide benen op de grond. Nu even niet. We gaan vliegen, en verliezen ons in de ontastbare wereld van cloudcomputing. Met nadruk op ‘even’, want van zweverig gedoe houden we niet bepaald.

Definitie graag!
Cloudcomputing is het gebruikmaken van hard- en software op afgelegen locaties via een internetverbinding. Onbewust doen veel mensen het al. Denk aan het posten van berichten en foto’s op Facebook. We zitten met z’n allen vaker in de wolken dan we denken! Bedrijfsmatig wordt cloudcomputing steeds belangrijker. Je kunt diensten makkelijker koppelen (denk aan het koppelen van Twitter aan Linked-in) en ICT-kosten verlagen.

Als paddenstoelen schieten de cloudplatforms uit de grond: skyhigh de wolken in

ICT is ondersteunend aan de business. En eigenlijk net als water. Als alles functioneert heb je er weinig aandacht voor. Het is vanzelfsprekend, zoals water uit de kraan. Stroomt er geen water uit als je deze opendraait, dan ontstaan er problemen. Zo is het met ICT ook. Het is belangrijk om daar bij stil te staan. Als jij je applicaties onderbrengt op een cloudplatform ben je afhankelijk van de leverancier. Even heel erg zwart/wit gezegd: als deze failliet gaat heb jij een probleem. Jij kunt niet meer bij je dagelijkse bedrijfsprocessen. Denk aan personeelsgegevens, relatiebeheer, facturatie of voorraadbeheer. Bedrijfseconomische schade is vaak onherroepelijk. Kijk daarom goed met wie je zaken doet. Maak hierover goede juridische afspraken voor continuïteit.

Interessant voor mkb-ondernemer
Denk je nu: laat die cloud maar aan mij voorbij gaan? Vrees dat je gegevens opgeslagen worden op wankele datacenters, ergens ter wereld? Dat gevoelige informatie pardoes op straat ligt? Angst is een slechte raadgever. Het waarborgen van cyberveiligheid is juist een belangrijk speerpunt en de meeste leveranciers hebben prima back-up constructies. Cloudcomputing is heel schaalbaar: je betaalt voor wat je gebruikt. Onderhoud en updates van je ICT-faciliteiten besteed je uit aan de leverancier. Zo heb je meer tijd over om te ondernemen.

Datarevolutie
Het nieuwe jaar komt eraan. Vanuit Hengelo zeggen wij: laat die datarevolutie maar komen. Wij weten de weg op de digitale snelweg prima te vinden. Voel je vrij om mee te liften. Zoals gezegd voelen wij graag de vaste grond onder onze voeten. Vanaf daar kijken we in 2013 graag met jou omhoog, naar de wolken!

Een top 2013 toegewenst!

Het Webton Team.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!