12-07-2012

12/07/12 – Geblokkeerd op Facebook

Mensen met korte naam geblokkeerd op Facebook

Opnieuw ophef onder de gebruikers van Facebook. Gebruikers met een korte achternaam lopen namelijk de kans om geblokkeerd te worden door het sociale netwerk. Facebook twijfelt aan de echtheid van sommige namen van leden en kiest daarom voor blokkering. De leden die geblokkeerd worden moeten een kopie van hun identiteitsbewijs opsturen naar Facebook om opnieuw toegelaten te worden tot het sociale netwerk.

Facebook werkt al jaren met het feit dat gebruikers van het netwerk hun echte naam moeten invullen. Door middel van automatische controles worden gebruikers met verdachte namen gedetecteerd en geblokkeerd, hierdoor komt het echter wel eens voor dat mensen met een korte achternaam ook de dupe worden van een blokkade, ook al is het wel hun echte naam. Hierdoor is het voorgekomen dat mensen met achternamen als Fu, Ab of Eg ook geblokkeerd zijn. De Nederlandse woordvoerder van het sociale netwerk, Damaris Beems, geeft toe dat dit daadwerkelijk gebeurt.

Voor de mensen met een korte achternaam die geblokkeerd zijn op Facebook is het, via de officiële manier, nog niet zo eenvoudig om de blokkade op te heffen. Zij moeten een kopie van hun identiteitsbewijs opsturen naar het hoofdkantoor van Facebook in Amerika. Dit is echter niet zonder gevaren. Zo waarschuwt Axel Arnbak, internetjurist, dat het privacybeleid in Amerika heel anders is dan hier.

Er is echter wel een manier om weer toegelaten te worden op Facebook zonder direct persoonlijke gegevens naar Facebook op te sturen. Zo heeft een aantal gebruikers heel simpel een nieuwe fictieve achternaam ingevuld, die wel lang genoeg was. Deze leden zijn inmiddels weer in het bezit van hun eigen Facebook pagina.

Facebook zelf claimt dat het bedrijf sinds de oprichting al veel waarde hecht aan het gebruik van echte namen op de profielpagina’s. Het is voor gebruikers echter wel mogelijk om hun echte naam af te schermen voor mensen die niet bevriend met hen zijn, dit kan door middel van de privacyinstellingen van Facebook.

Bron: nu.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!