4 minuten

Meest populaire content management systemen?

Wat zijn de 4 meest populaire content management systemen?

Van alle kanten hoor je het. Jouw website heeft sterke content nodig om aantrekkelijk te zijn voor bezoekers. En om in de smaak te vallen bij de zoekmachine.

Je weet dus wat je te doen staat: nieuwe content plaatsen op je website!

Makkelijk is dat niet altijd. Want het toevoegen van een mooie tekst, afbeelding of video is soms een flink karwei. Zeker bij oudere websites is bijna een programmeur nodig om simpele dingen aan te passen.

Dat moet anders. En het kan ook anders; met een content management systeem.

Wat zijn de 4 meest populaire content management systemen?

Wat is een content management systeem?

Een content management systeem (afkorting: CMS) is een systeem dat je helpt om de content op je website te managen. Dan hebben we het over dingen als publiceren, beheren en actualiseren.

Zeg maar: alles wat je met je website doet nadat hij voor je gemaakt is.

Natuurlijk wil je dat het bijhouden van je website zo soepel mogelijk werkt. Daarom is de keuze voor een CMS van belang.

Het ene CMS is namelijk het andere niet:

 • WordPress is een populair CMS systeem, maar Drupal staat bekend om zijn veelzijdigheid
 • TYPO3 is een van de oudste CMS’en ter wereld, maar Joomla wordt geroemd om zijn gebruiksvriendelijkheid

Hoe kan ik content management systemen het beste vergelijken?

Daarmee hebben we meteen de 4 populairste CMS’en van dit moment benoemd. Meer weten?

Hieronder zetten we ze op een rijtje zodat jij kunt kijken welk systeem het beste aansluit op jouw wensen en situatie.

Content management systemen vergelijken: welke zijn populair?

WordPress CMS

Als WordPress ergens in uitblinkt, dan is het toch wel toegankelijkheid. Zelfs de grootste digibeet kan met een beetje hulp en goede wil zijn website in dit CMS aanpassen en beheren.

Van oorsprong ontwikkeld als open source weblogsoftware, ligt de nadruk in WordPress op het starten en onderhouden van een blog. Maar tegenwoordig doen we het systeem met deze omschrijving tekort.

In de loop der tijd is het eindeloos uitgebreid met nieuwe functionaliteiten en hierdoor is het inmiddels geschikt voor vrijwel elke denkbare website.

Van blogs tot bedrijfswebsites en van nieuwssites tot CRO-geoptimaliseerde landingspagina’s; WordPress draait er zijn hand niet voor om.

En is er toch een keer iets dat WordPress van zichzelf niet kan? Dan heb je altijd nog de keuze uit tienduizenden plugins met extra functionaliteiten.

Voordelen:

 • Toegankelijk
 • Veelzijdig
 • Plugins

Joomla CMS

Inmiddels wordt geschat dat bijna de helft van alle websites ter wereld op WordPress draait. Maar ooit was er een ander CMS dat de positie van marktleider had verworven.

We hebben het over Joomla.

Joomla onderscheidt zich met zijn gebruiksvriendelijke interface en is nog altijd populair. Toch is het systeem de afgelopen jaren qua laagdrempeligheid ingehaald door WordPress.

Joomla heeft meer functies dan veel van zijn concurrenten, maar deze zitten soms verstopt in extra menu’s. Hierdoor is het systeem wat minder overzichtelijk; in elk geval totdat je het leert kennen.

Maakt dit Joomla tot een slechter CMS? Nee, maar vooral een dat bij je behoeften moet passen. Zo is veiligheid een sterk punt van websites die draaien op Joomla. Dat komt mede doordat ze minder vaak doelwit zijn van aanvallen dan websites die een populairder CMS gebruiken.

Een webshop maak je dan weer wat minder makkelijk met Joomla. Ook voor intranetten of andere platforms met veel verschillende gebruikersrollen zijn er betere alternatieven beschikbaar.

Tot slot: Joomla is net als WordPress open source en dus gratis te gebruiken.

Voordelen:

 • In de basis eenvoudig
 • Veel functies
 • Veilig

Drupal CMS

Nog een bekende naam – Drupal. Dit CMS is qua opzet eigenlijk niet te vergelijken met Joomla en WordPress. Het grote verschil: de modulaire structuur.

Die maakt het mogelijk om verschillende losse modules te combineren tot één functionaliteit. Hierdoor is het CMS van je website flexibel en op maat aan jouw wensen aangepast.

Ook voor de vindbaarheid van je website is Drupal een goed CMS. Google houdt van de structuur van Drupal-websites en beloont deze met een hoge positie in de zoekresultaten.

Nadelen zijn er ook. Zo is Drupal door zijn unieke benadering in het begin lastig te leren kennen en zijn de plugins minder vaak gratis dan bij WordPress.

Wel is het geschikt voor alle soorten websites. Dit CMS komt het met name tot zijn recht bij grote en op maat ontwikkelde projecten.

Voordelen:

TYPO3 CMS

Dan is er nog een van de oudste CMS’en ter wereld: TYPO3.

Dit CMS stamt uit 1998 en dankt zijn veelzeggende naam aan de ontwikkelaar die de complete code ooit per ongeluk weggooide. Je raadt het al: het ging om een typefout!

Net als Drupal is dit CMS qua opzet anders dan WordPress en Joomla. Hierdoor ben je zeker een uurtje verder voordat je vloeiend met het systeem kunt werken.

Heb je dat uurtje ervoor over, dan krijg je er ook veel voor terug. TYPO3 is ondanks zijn rijke historie namelijk een zeer modern CMS dat met name uitblinkt in performance.

Heb je een website met veel pagina’s en nog meer bezoekers? Dan kun je dankzij dit CMS toch rekenen op snelle laadtijden.

Dat vindt ook Google leuk. Het gevolg: je website verschaft zich een goede uitgangspositie in de zoekresultaten.

Dankzij de uitgebreide mogelijkheden is het TYPO3 CMS geschikt voor alle websites.

Voordelen:

 • Modern
 • Snelle laadtijden
 • Uitgebreide mogelijkheden

Conclusie: wat is het beste CMS voor mijn website?

Dit zijn ze dan: de 4 meest populaire content management systemen van dit moment. Maar jij wilt niet de populairste – je wilt de beste.

Wat het beste CMS is, hangt af van je eigen wensen en situatie.

Is er dan geen winnaar?

Nou ja, als we er écht een moeten kiezen, dan is de winnaar duidelijk: dat kan geen ander CMS dan WordPress zijn.

Zoek jij een content management systeem dat vrijwel gegarandeerd aan al je eisen voldoet en dat zich makkelijk laat leren? Dan maak je met het WordPress CMS altijd een goede keuze.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel