2 minuten

Lokaal scoren met Google Mijn Bedrijf

Beter lokaal scoren met Google Mijn Bedrijf

Niet elk bedrijf biedt zijn dienstverlening aan vanuit een kantoor of winkelpand. Zeker tegenwoordig zijn er veel ondernemers die hun zaak gewoon vanuit huis aansturen. Een goed voorbeeld hiervan zijn talloze online webshops, die in de meeste gevallen geen fysiek winkelpand hebben omdat hun website als virtuele winkel fungeert.

Meer informatie is beter

Ook zijn er bedrijven die voornamelijk services op locatie leveren aan hun klanten en daarom geen eigen vestiging nodig hebben. Speciaal voor dit soort ondernemingen biedt Google de mogelijkheid om zich bij Google Mijn Bedrijf aan te melden als bedrijf met een servicegebied. Zo kunnen zij in de zoekresultaten toch concurreren met bedrijven die wél over een vaste werklocatie beschikken.

Lokale zoekresultaten worden steeds belangrijker en Google Mijn Bedrijf speelt hierin een centrale rol. Hoe meer informatie op een bedrijfspagina en hoe gedetailleerder deze is, hoe groter de kans dat het bedrijf in kwestie hoog scoort in de lokale resultaten. Vanuit SEO-perspectief is het dus cruciaal dat bedrijven met een servicegebied voldoende aanmeldingsmogelijkheden hebben.

lokaal

Servicegebied toevoegen aan je bedrijf

Een servicegebied toevoegen aan je bedrijfspagina is bijzonder eenvoudig. Log eerst in op Google Mijn Bedrijf, kies de pagina die je wilt aanpassen en klik op ‘Bewerken’. Ga vervolgens naar ‘Adres’ en vink hier de optie ‘Ik lever producten en services bij klanten op locatie’ aan. Hiermee heb je de belangrijkste stappen voltooid.

Je kunt de servicegebieden waar je met je bedrijf actief bent instellen op basis van plaats, postcode of binnen een straal rondom je huidige locatie. Ontvang je af en toe toch klanten op je (thuis)kantoor? Vink dan het selectievak ‘Ik verleen services aan mijn klanten op mijn bedrijfsadres’. In dat geval wordt je volledige adres weergegeven op je bedrijfspagina tijdens kantooruren.

Tegenvallende rankings bij brede dienstverlening

Ondanks de functionaliteit die Google aanbiedt, maken sommige bedrijven met een servicegebied melding van tegenvallende rankings in de lokale zoekresultaten. In veel gevallen lijkt dit te komen door een te brede dienstverlening in combinatie met een te beperkt servicegebied. Sinds Google’s Pigeon update worden bedrijven met een gefocuste dienstverlening en locatie hoger gewaardeerd.

De website van een schilder die ook loodgietersdiensten aanbiedt, zal hierdoor moeite hebben om lokaal hoog te ranken. Gelukkig ligt de oplossing voor de hand: splits je bedrijf op in verschillende merken en geef deze elk afzonderlijk een eigen pagina op Google Mijn Bedrijf. De nichefocus van elk merk wordt door de zoekmachine herkend en beloond met een hogere ranking.

Maak tegelijkertijd het servicegebied van je bedrijf zo weids mogelijk. Dit kan op verschillende manieren. Creëer afzonderlijke landingspagina’s op je website voor elke grote stad die je in je servicegebied op Mijn Bedrijf vermeldt. Geef elke locatie daarnaast aparte contactgegevens zoals een eigen telefoonnummer. Wacht de resultaten rustig af: na verloop van tijd zal je website ongetwijfeld stijgen in de lokale rankings. Succes!

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel