05-08-2018

Wat is een juiste linkbuildingstrategie?

Wat is de beste strategie na de Google Penguin update?

tipsTraditiegetrouw wordt elk jaar in Londen de jaarlijkse Search Engine Strategies (SES) conferentie georganiseerd. De eerste dag van het toonaangevende evenement werd dit jaar direct gestart met een interessante sessie over ‘Linkbuilding in a Post-Penguin world’. Tijdens de sessie werden niet alleen zeer veel tips over een goede linkbuilding strategie voor de komende jaren gegeven, maar werd er ook concreet ingegaan op het vraagstuk hoe eventuele schade door de Google Penguin update zoveel mogelijk beperkt kan worden.

Wat verandert er door Google Penguin?

Google heeft een sterke afkeer tegen oude methodes. Denk hierbij aan links die meer met het oog op SEO dan op de menselijke bezoeker ontworpen zijn, of links zonder enige vorm van context of anchor tekst op sites die nauwelijks relevant zijn. Sites die gebruik maken van dergelijke verouderde linkbuilding technieken worden door Google’s nieuwe algoritme gestraft voor de slechte links die ze leveren. Dit nieuwe algoritme, dat in feite niets anders is dan een veredelde webspam sheriff, werd geïntroduceerd in de vorm van een update: Google Penguin(4.0).

Consequenties van Google Penguin

De laatste update van de zoekmachinegigant heeft nogal wat mogelijke consequenties voor webmasters. Google’s nieuwe algoritme dwingt websites namelijk tot het leveren van kwaliteit, zowel op het gebied van content als links. Hierdoor wordt het gat (de zogenaamde Google gap) tussen de manipulatie van het algoritme van Google en het oprecht investeren in een solide online reputatie steeds kleiner.

Welke gevolgen heeft de Google Penguin update voor mij?

Als je wilt weten of jouw website nadelen ondervindt van de Penguin update, is het verstandig om de statistieken van je website te analyseren. Dit kan bijvoorbeeld heel eenvoudig in Google Analytics. Indien je binnenkomende traffic vanaf verwijzende websites duidelijk is afgenomen, is de kans aanwezig dat dit het gevolg is van de Penguin update. Ook is het handig om na te kijken of er bepaalde links in je lijst ontbreken. Een handige website om dit te controleren is OpenSite Explorer van de bekende SEO-specialist SEOmoz.

Schade door de Penguin update?

Wanneer je website door de Penguin update flink gedaald is in de ranking, is dit natuurlijk een flinke tegenslag. Er zal enige tijd overheen gaan voordat je website weer op de vertrouwde positie in de zoekresultaten terug te vinden zal zijn. Gelukkig is er een aantal tips om de schade zoveel mogelijk te beperken en met je website zo snel mogelijk weer op het oude niveau terug te komen. Enkele van deze tips zijn afkomstig van de bekende blackhat specialist Paul Madden, die op de eerder genoemde SES conferentie onthulde dat hij zijn complete linkstrategie heeft aangepast aan de Penguin update. Volgens hem is het met name belangrijk om ‘bad links’ te identificeren door je data te bestuderen en flink schoon te maken. Bij elke link die ooit geplaatst is, zit er namelijk risico verbonden aan de anchor tekst. Daarom is het nodig bij al deze links de link risk te controleren en links die geen meerwaarde hebben of die zelfs schadelijk zijn simpelweg te verwijderen.

Hulp van Google

Wanneer je dit zelf niet lukt, kun je contact met Google opnemen voor hulp. Je dient dan wel bewijs van je voorgaande acties opgeslagen te hebben, want Google wil zeker weten dat je zelf alles geprobeerd hebt. Het kan weken of soms zelfs meerdere maanden duren voordat Google je link imago weer in ere hersteld heeft. Door een zogenaamde reinclusion request te plaatsen vraag je Google om je links te herzien. Wanhoop niet als je niet direct een reactie krijgt. Blijf het vooral proberen!

Goede strategie belangrijker dan ooit

Sla echter niet door en gooi niet plotsklaps alles over een andere boeg. Google is namelijk nog altijd gebouwd op links, waardoor de ranking van je website nog altijd bepaald wordt door het aantal links dat je hebt. Linkbuilding is dus nog net zo belangrijk als voorheen. Misschien is het zelfs wel belangrijker geworden! Sinds de Penguin update wordt er door Google veel meer waarde gehecht aan de zogeheten people behind the brand. De rel=”author” tag speelt dan ook een steeds belangrijker rol in de linkbuilding strategie. Door de Google Penguin update worden webmasters gedwongen beter na te denken over zowel hun imago als de kwaliteit van hun content en links.

Blijf je linkbuilding strategie continu verbeteren

Onherstelbare schade door Penguin update?

Sommige websites hebben in voorbije jaren een dusdanig slinkse linkbuilding strategie gehanteerd, dat ze bijna alleen maar links hebben verzameld zonder al teveel linkwaarde. Heb jij ook gebruikt gemaakt van dit soort SEO trucs? Dan is de kans groot dat de Penguin update je website ongenadig hard afgestraft heeft. Waarschijnlijk is je sitewaarde dusdanig gedaald dat het een reële overweging is om je website vanaf een nieuw domein te starten. Om met de woorden van Paul Madden te spreken: ‘Know when you’re beaten!’. Neem de beste links mee naar het nieuwe domein van je website en probeer het opnieuw.

Een nieuwe linkstrategie voor de komende jaren…

Samenvattend kunnen we concluderen dat het verstandig is om oude methodes van linkbuilding te laten voor wat ze zijn. De Google Penguin update vereist een nieuwe manier van linkbuilding, gericht op kwaliteit en duurzaamheid. Alle links die geen meerwaarde hebben voor je website dien je daarom zo snel mogelijk te verwijderen. Ook is het verstandig goed te kijken naar de concurrentie. Leer van de grotere sites in de sector. Welke link modellen hanteren zij en wat zijn de speerpunten van hun linkbuilding strategie?

Sterke content is essentieel

Zet daarnaast een schaalbare content strategie op. Richt je hierbij niet alleen op je doelgroep, maar besteed ook de nodige aandacht aan human engagement. Plaats alleen content waar veel animo voor is en zorg dat deze content ook daadwerkelijk gelezen wordt! Mensen praten onderling over sterke content. Dit betekent op termijn gratis mond-tot-mondreclame voor jouw website!

De aanhouder wint!

Vergeet niet dat linkbuilding nog altijd zeer belangrijk is, misschien wel belangrijker dan ooit! Het opbouwen van een duurzaam linkprofiel vereist echter meer zorgvuldigheid en finesse dan voorheen. Blijf vooral doorgaan met linkbuilden en hou je link profiel goed in de gaten. Op de lange termijn plukt je website de vruchten van een doordachte linkbuilding strategie!

Wat is de beste linkbuilding strategie in 2018?

Na het lezen van bovenstaande is je één ding duidelijk: kwaliteit is op het gebied van backlinks belangrijker dan ooit tevoren. Maar hoe definieert Google kwaliteit eigenlijk? De zoekmachine hanteert hiervoor verschillende criteria. Hieronder zetten wij de belangrijkste daarvan voor je op een rijtje, zodat je concrete handvatten hebt om mee aan de slag te gaan.

Diversiteit in het linkprofiel

Anno 2018 gebruikt Google geavanceerde algoritmische meetmethodes om de kwaliteit van je linkprofiel te beoordelen. Meer dan naar alleen het aantal backlinks, kijkt de zoekmachine naar de herkomst van die backlinks. Is een groot gedeelte van jouw links van dezelfde bron afkomstig? Dan doet dit afbreuk aan jouw betrouwbaarheid in de ogen van Google.

Eigenlijk is dat heel logisch. Ga maar na: op bepaalde sites is het vrij eenvoudig om gratis een vrijwel ongelimiteerde hoeveelheid backlinks naar je eigen website aan te leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan directorysites zoals Startpagina en Yelp, maar ook aan populaire social media kanalen zoals Facebook, LinkedIn en Twitter. Op deze manier zou elke website (ook eentje van slechte kwaliteit) een zeer uitgebreid linkprofiel kunnen opbouwen en zo hoog kunnen scoren in de zoekresultaten. Dit gebeurde in het verleden nog wel eens, maar hier steekt Google in 2018 een stokje voor.

De algoritmes van de zoekmachine detecteren de herkomst van jouw backlinks namelijk beter dan ooit tevoren. Wat Google vooral wil zien, is een mooie spreiding over verschillende bronnen van backlinks. Een organisch linkprofiel is evenwichtig verdeeld over links afkomstig van forums, blogs, bedrijvenpagina’s én de eerder genoemde directories en social media kanalen. Leg daarom de focus op een gezonde diversiteit in je linkprofiel om je website een goede uitgangspositie te geven in de zoekresultaten.

Breng diversiteit aan in het linkprofiel van je website

Grootte van het linkprofiel

Met de toenemende focus op de kwaliteit van backlinks besteden webmasters steeds minder aandacht aan het continu uitbouwen van het linkprofiel. Maar vergeet niet: hoe minder links, hoe kleiner de kans dat jij de strijd om de topposities wint van je directe concurrenten. En: hoe minder links, hoe minder divers je linkprofiel automatisch vaak is.

De essentie van een goede linkbuilding strategie is nog altijd het tonen aan Google dat jouw website relevant is voor de doelgroep. Hoe meer backlinks je hebt, hoe sterker het signaal aan de zoekmachine dat jouw site over een grote fanschare beschikt. Dat wekt vertrouwen en laat zien dat je site relevant is voor een breed publiek.

Ben je benieuwd naar meer linkbuilding strategieën of gaat het je simpelweg duizelen bij het horen van veel van bovengenoemde termen? Dan kun je jouw linkbuilding strategie ook uitbesteden aan Webton – dé linkbuilding expert van Nederland. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@webton.nl of bel naar 074-3030400 voor advies op maat.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!