28-06-2012

28/06/12 – Investering Overijssel in internet

De provincie Overijssel gaat investeren in het internet in de buitengebieden. De Gedeputeerde Staten van Overijssel gaan 60 miljoen euro uittrekken, om op deze manier 38.000 particulieren en 2.000 zakelijke adressen een aansluiting met glasvezel aan te bieden. Ook worden 150 ‘onrendabele’ bedrijventerreinen aangesloten op glasvezel.

De provincie vindt het belangrijk dat iedereen in Overijssel gebruik kan maken van supersnel internet, dus ook als je in het buitengebied woont. Daarom biedt de provincie subsidies aan deze adressen, in ruil daarvoor wordt wel van de klanten gevraagd om abonnementsgeld te betalen.

Het realiseren van glasvezel in het buitengebied is een dure onderneming. Gemiddeld kost het aansluiten van een huis op glasvezel 3.000 euro. Vooraf werd zelfs gesteld dat de kosten op konden lopen tot 7.000 euro per huis, echter kan dit vanwege de massale omvang van de operatie dus verlaagd worden naar 3.000 euro.

Niet alleen de provincie Overijssel investeert in het aanleggen van glasvezel in de buitengebieden, ook internetproviders zoals KPN en Ziggo investeren een bedrag van 1.000 euro per adres. Er blijft dan nog een gat over van 2.000 euro, een bedrag dat dus gesubsidieerd zal worden door de provincie. De steun van de provincie Overijssel bij dit project is essentieel, zonder deze subsidie zou het voor zowel de bewoners van de buitengebieden als de providers een te dure onderneming worden.

Dankzij de aanleg van glasvezel in de buitengebied van Overijssel hoopt de provincie 98 procent van de adressen in deze gebieden aan te sluiten op internet via glasvezel. Dan blijft er echter nog 2 procent over, maar deze adressen liggen zo afgelegen dat het een te grote investering zou worden om ook die adressen te voorzien van glasvezel.

Bron: destentor.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!